Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Folyadékbevitel okosan: mikor mennyit kell inni?

default user icon
MME
A jó közérzetnek a kiegyensúlyozott folyadékháztartás is alapvető feltétele. Lássuk, mire kell neked is nap mint nap odafigyelned!
7.00: a friss kezdetért

Szervezetünk alvás közben kb. 5 dl vizet veszít az izzadás és a párolgás következtében. Annak érdekében, hogy energiával feltöltve és jó erőben vághass neki az új napnak, minél hamarabb pótolnod kell a folyadékveszteséget. Éppen ezért már a reggeli előtt igyál meg 1 pohár vizet! A legkedveltebb ébresztőital kétségtelenül a kávé. Nem is csoda, hisz a koffein felpörgeti a vérkeringést, alacsony vérnyomás esetén lendületbe hozza a szervezetet, és az emésztésre is jótékonyan hat. Ám napi 2-3 csészénél többet ne igyál, mivel a túl sok koffein vízhajtó hatású.

10.00: a napi alap

Annak érdekében, hogy valóban meglegyen a naponta javasolt 2-3 liter folyadék, tudatosan törekedned kell a rendszerességre. A legoptimálisabbak az ásványvizek, a frissen facsart gyümölcslevek, az ízesítetlen gyógynövény-, illetve gyümölcsteák. Mindig legyen a kezed ügyében 1 palack vagy pohár víz, így biztosan nem feledkezel majd meg az ivásról!

19.00: energiát!

Gyakori hiba, hogy csak akkor iszunk, ha szomjasnak érezzük magunkat, holott a szomjúságérzet tulajdonképpen már vészjelzés a szervezet részéről, a célja pedig nem más, mint a súlyos folyadékvesztés megelőzése. Sokan az esti órákat választják a mozgáshoz – ha te is közéjük tartozol, ügyelj arra, hogy közben eleget igyál, de már ne fogyassz energetizáló hatású italokat!

22.00: jó pihenést!

Egy hosszú, fárasztó nap után semmire sem vágyunk jobban, mint egy kis alvásra. Ha nehezen megy az elszenderedés, segít majd 1 bögre mézes gyógytea – ám ne az ágyban fekve fogyaszd el, hiszen a méz miatt ajánlott fogat mosni!

5+2 gyógytea melyek segítenek a mindennapokban! >>>

10 tipp, hogy betegség nélkül túléljük az őszt >>>

A nagy vitaminlexikon! Mit együnk, ha az egészség a cél? >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss