Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz igazán finom a szuperegészséges fokhagymakrémleves

Sok ételünk elképzelhetetlen lenne fokhagyma nélkül. A magyar konyha szívesen használt fűszere ráadásul jótékony élettani hatásokkal is rendelkezik.

A fokhagyma rendszeres fogyasztása bizonyítottan csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, továbbá gátolja a szervezetben a baktériumok és gombák okozta betegségek kialakulását. Nyugodtan süthetjük, főzhetjük, mert a hőkezelés nem befolyásolja áldásos tulajdonságait.

A téli influenzaszezon közeledtével megelőzésképpen is érdemes minél több fokhagymás ételt fogyasztani. Egy mennyei ízű, egészséges fokhagymakrémleves a vasárnapi asztalon is megállja a helyét, ha szépen tálalod.

Elkészítéséhez lehetőleg magyar fokhagymát használj, mert ennek erősebb az aromája mint a távoli országokból származó fajtáké. Válassz ép, nedvdús gerezdeket! (A kamrai tárolás során összeaszottakat felhasználhatod más célra, pl. pirítós bedörzsölésére.)

Az ízhatás fokozása érdekében a receptben megadott mennyiségnél 1-2 gerezddel több fokhagymát is tehetsz a levesbe.

Használj fokhagymaprést az aprításhoz, és nem lesz illatos a kezed. Ha nincs ilyened, egyszerűen reszeld le vagy vágódeszkán kockázd apróra a gerezdeket, és húzz a kezedre egyszer használatos konyhai kesztyűt a művelethez.

A némi olívaolajon megdinsztelt aprított fokhagymát sózd és borsozd meg, majd szórd meg liszttel és csak enyhén pirítsd meg. Folyamatos keverés közben öntsd fel zöldség- vagy csirkealaplével, főzd kb. 30 percig, és botmixerrel turmixold össze az edényben. Bársonyosabb lesz a textúrája, ha egy kevés főzőtejszínt adsz hozzá, és lassú tűzön forralod néhány percig.

Az elkészült krémlevest adagonként merd csészébe vagy mélytányérba, esetleg kivájt cipóba. Tartalmasabbá teheted a tetejére szórt reszelt sajttal vagy pirított zsemle-, kenyér-, illetve sültszalonna-kockával. Pirított bagett is illik hozzá. Ízlés szerint majoránnával, snidlinggel vagy petrezselyemzölddel díszítheted. Forrón tálald!


Fokhagymás különlegességek >>> 
NE TÁNTORÍTSON EL A SZAGA! 5 NYOMÓS ÉRV A FOKHAGYMAFOGYASZTÁS MELLETT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss