Ne tántorítson el a szaga! 5 nyomós érv a fokhagymafogyasztás mellett

Nem csak az ínyencek rajonganak érte: a természetgyógyászoknál is az első helyen áll. A csodálatos gumókat évszázadok óta használják a betegségek ellen.
Miért olyan egészséges?

1. A fokhagyma jótékony hatással van az érrendszerre. Összetevői csökkentik a koleszterinszintet – ha ebből túl sok található a vérben, az hosszú távon érelmeszesedéshez vezet. Fogyasztásával mindez megelőzhető, sőt, a már kialakult meszesedés mértéke is csökkenthető általa!

2. Régóta ismert az is, hogy mérsékli a vérnyomást, ugyanakkor a vérkeringést élénkíti. Hatására tehát az erek könnyebben és több vért tudnak szállítani. A szíved és a vérkeringésed védelme érdekében fogyassz te is fokhagymát vagy a növény kivonatát tartalmazó készítményeket! 

Fokhagyma, a boszorkányűző >>>

3. A hagymaolaj antibiotikus kénvegyülete a penicillinhez hasonlóan hat, így a fokhagyma a testünkben levő káros baktériumok és gombák elpusztítására is alkalmas.

4. Tisztító hatása különösen jelentős a gyomor- és béltraktusban. Hatóanyagai a tapasztalatok szerint felfúvódás, székrekedés vagy enyhe hasmenés esetén is jó szolgálatot tesznek.

5. A baktériumok és a gombák elleni harc, valamint a szervezet méregtelenítése esetén is a friss fokhagyma a leghatásosabb. Ahhoz, hogy érezd a hatását, elég, ha naponta 1-2 gerezdnyit fogyasztasz belőle, ennyit pedig könnyeden belekeverhetsz akár a salátaöntetbe is. Ha meleg ételeket szeretnél ízesíteni vele (pl. tészta), csak röviddel a főzési idő vége előtt tedd a fogásba, különben kifő belőle a hagymaolaj, és elmarad majd a várt hatás!

RECEPTEK FOKHAGYMÁVAL >>>
A legjobb receptek

Felfúvódás elleni ital: Nyomj szét 1 friss fokhagymagerezdet, keverd el 100 ml tejben, majd lassan melegítsd fel. Szűrd le, és apró kortyokban idd meg.

Bélproblémákra: Ha székrekedésed vagy enyhe hasmenésed van, ám további kísérő tüneteid nincsenek, szinte biztos, hogy a bélflóra egyensúlya borult fel. Ilyenkor préselj egy pohárba 2 vagy 3 gerezd levet, hígítsd fel kb. 100 ml langyos vízzel, majd lassan idd meg.

Szemölcs eseten: Pucolj meg 1 zsenge fokhagymagerezdet, vágd ketté, és dörzsöld be a nedves felével a szemölcsöt. Naponta 3-4 alkalommal ismételd meg a műveletet, amíg a szemölcs el nem múlik.

Frissen!

Minél régebbi a fokhagyma, a kenés szag annál intenzívebb. Ezért, ha teheted, zsenge növényt fogyassz – a megfelelő példányt a még rugalmas és hibátlan héjról ismerheted fel –, hiszen ez is ugyanannyi hagymaolajat tartalmaz, ám illata még alig van.

Azzal is csökkentheted a fokhagymaaroma intenzitását, hogy eltávolítod a gerezd zöld színű csírarészét. Miután megpucoltad, rögtön moss kezet, így a bőröd sem marad „illatos”.

Jó tudni: A mérete nem befolyásolja az ízét, a nagyobb fejeket egyszerűen csak könnyebb megtisztítani. A fokhagymát mindig sötét, hűvös és szellős helyen tárold, enyhén szétterítve, így akar 2 hónapig is megőrzi majd a frissességet. Megpucolva akár le is fagyaszthatod a gerezdeket.

Vöröshagyma

A vöröshagymában szinte teljesen ugyanazok a gyógyító hatasú anyagok találhatók meg, mint a fokhagymában, csak sokkal kisebb mennyiségben. A legnépszerűbb „gyógyszer”, a meleg hagymatea jól oldja a letapadt nyákot a hörgőkben. Vágj apróra 1 fej vöröshagymát, és főzd kb. 5 percig, fél liter vízben. Szűrd át, majd ízésítse mézzel. Naponta 4 csészével igyál meg belőle.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Magazin