Régebben a túlsúly a jólét jele volt, mivel csak a gazdagok engedhették meg maguknak a kalóriadús ételeket. A szegényebbek túlnyomórészt zöldséget, gyümölcsöt és gabonaféléket ettek. Emellett mindegyik kultúra kifejlesztette a maga specialitásait is, amelyek gondoskodtak a megfelelő energiabevitelről, de nem terhelték túl a gyomrot. A tradicionális konyhaművészet segítségével eredményesen vehetjük fel a harcot a napjainkban világszerte problémát okozó elhízás ellen.
India fűszerei
A karcsú indiai nők csípős fűszerekkel, például gyömbérrel, csilivel, borssal és kurkumával pörgetik fel az anyagcseréjüket. Az ezekből készült keverék a curry vagy más néven garam masala.
Fogyókúrás tipp: Az ételeket sok zöldséggel, sovány szárnyasokból és csípősre fűszerezett rizzsel készítsd.
Rooibos tea Dél-Afrikából
A főzet, amely az ország nemzeti itala, a növény felaprított ágából készül. Gyümölcsös, édes íze elűzi a nassolási vágyat.
Fogyókúrás tipp: A tea nem tartalmaz koffeint és csersavat, így remek alternatívája lehet a víznek.
Ausztrália gyümölcsei
A kontinensen számos gyümölcsféle honos, például a szőlő, a banán, a dinnye, a citrusfélék, a mangó, a papaya vagy az ananász, de a közkedvelt zöldalma is innen származik.
Fogyókúrás tipp: Egyél naponta 2 adag gyümölcsöt. A mangó, a papaya és az ananász hatásosan serkenti az anyagcserét. Legjobb, ha mindháromból elfogyasztasz 1-1 szeletet.
Hüvelyesek Tunéziából
A sivatagi városok népszerű étele a lablabi, azaz a fokhagymával és olívaolajjal készített csicseriborsó-leves. Szinte minden napszakban fogyasztható.
Fogyókúrás tipp: Egyél több hüvelyes zöldséget, például csicseriborsót, lencsét és babot! Igazi tápanyagbombák: bőségesen tartalmaznak rostanyagot és sok fehérje, ugyanakkor kevés kalória van bennük.
Friss hal Grönlandról
A fagyos északi sziget lakói előszeretettel fogyasztanak tonhalat, lazacot és egyéb halféléket.
Fogyókúrás tipp: Hetente kétszer kerüljön hal az asztalra. Ezek között akad ugyan kalóriadús is, például a lazac, a tonhal vagy a makréla, ám a bennük lévő omega-3 zsírsav jót tesz a szívnek és a keringésnek!
Görögország olaja
A földközi-tengeri ország részben az olívabogyóból sajtolt „folyékony aranyról” híres. Az olívaolaj rendkívül gazdag telítetlen zsírsavakban, amely fontos a szívnek, a keringésnek és az emésztésnek, emellett pedig fiatalon is tartja az embert!
Fogyókúrás tipp: Óvatosan bánj a vajjal, és ha lehet, használj helyette olívaolajat. A kalóriaértéke ugyanakkora, de sokkal egészségesebb!
A franciák vörösbora
Egy francia vacsorájához 1 pohár vörösbor is hozzátartozik. A finom nedű nagy mennyiségben tartalmaz olyan növényi anyagokat, amelyek erősítik, és rugalmassá teszik a kötőszöveteket.
Fogyókúrás tipp: Esténként 1 dl vörösbor megengedett, de ennél többet ne fogyassz! Nagyobb mennyiségben a fejedbe szállhat, és a májat is megterheli.
Naponta rizs Kínában
A gabonanövényt, amely nemcsak tápláló, hanem fogyaszt is, már 7 ezer éve termesztik a Jangce folyó mentén. A benne lévő kálium kihajtja a vizet a kötőszövetekből.
Fogyókúrás tipp: A burgonya vagy a tészta helyett egyél gyakrabban barna rizst, és havonta iktass be egy rizs-gyümölcs napot.
Zöldségleves Spanyolországból
A spanyolok egyik kedvenc étele a gazpacho, azaz egy hidegen tálalt, rengeteg zöldséget tartalmazó leves.
Fogyókúrás tipp: Mindegy, hogy hideg vagy meleg, a vegetáriánus levesek kímélik az alakot, mert alacsony a kalóriaértékük, viszont pillanatok alatt eltelítenek!
Olasz zöldség
A rengeteg pizza és a tészta ellenére a legtöbb helyi nő csinos és formás. Ez azért lehetséges, mert mindig csak kis adagokat fogyasztanak a fogásokból. Az előétel pedig nem más, mint egy nagy adag saláta vagy párolt zöldség.
Fogyókúrás tipp: Naponta 3 adag friss zöldség fontos ásványi anyagokkal látja el szervezeted, és segíti az anyagcseréd.
Cékla Oroszországból
Ki ne hallott volna az orosz nemzeti ételről, a borscsról, erről a céklából és káposztából készült levesről? A céklában található betain nevű anyag a fehérjék egyik építőköve, de a májanyagcserét is szabályozza, így segítve a zsírok lebontását.
Fogyókúrás tipp: Finom salátát készíthetsz ebből a téli zöldségből, de ehhez először meg kell főznöd a gumókat!
Értékes fehérje Japánból
A felkelő nap országában az étrend fontos alkotórésze a szójabab, amit gyakran csíra vagy tofu formájában fogyasztanak. A szója sok fehérjét tartalmaz, hosszú időre eltelít, és alacsony a kalóriaértéke. A benne található növényi hormon hatására feszesebb lesz a bőrt.
Fogyókúrás tipp: Hetente 2-szer próbálj meg szóját enni. Tej és joghurt formájában is kapható.