Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

12 szuperhasznos fogyókúrás tipp a nagyvilágból

default user icon
MME
Miért olyan karcsúak az ázsiaiak? Hogyan tudják megtartani az olaszok formás alakjukat? Íme, 12 nemzet legfontosabb alakformáló receptjei!

Régebben a túlsúly a jólét jele volt, mivel csak a gazdagok engedhették meg maguknak a kalóriadús ételeket. A szegényebbek túlnyomórészt zöldséget, gyümölcsöt és gabonaféléket ettek. Emellett mindegyik kultúra kifejlesztette a maga specialitásait is, amelyek gondoskodtak a megfelelő energiabevitelről, de nem terhelték túl a gyomrot. A tradicionális konyhaművészet segítségével eredményesen vehetjük fel a harcot a napjainkban világszerte problémát okozó elhízás ellen.

India fűszerei

A karcsú indiai nők csípős fűszerekkel, például gyömbérrel, csilivel, borssal és kurkumával pörgetik fel az anyagcseréjüket. Az ezekből készült keverék a curry vagy más néven garam masala.

Fogyókúrás tipp: Az ételeket sok zöldséggel, sovány szárnyasokból és csípősre fűszerezett rizzsel készítsd.

Rooibos tea Dél-Afrikából

A főzet, amely az ország nemzeti itala, a növény felaprított ágából készül. Gyümölcsös, édes íze elűzi a nassolási vágyat.

Fogyókúrás tipp: A tea nem tartalmaz koffeint és csersavat, így remek alternatívája lehet a víznek.

Ausztrália gyümölcsei

A kontinensen számos gyümölcsféle honos, például a szőlő, a banán, a dinnye, a citrusfélék, a mangó, a papaya vagy az ananász, de a közkedvelt zöldalma is innen származik.

Fogyókúrás tipp: Egyél naponta 2 adag gyümölcsöt. A mangó, a papaya és az ananász hatásosan serkenti az anyagcserét. Legjobb, ha mindháromból elfogyasztasz 1-1 szeletet.

Hüvelyesek Tunéziából

A sivatagi városok népszerű étele a lablabi, azaz a fokhagymával és olívaolajjal készített csicseriborsó-leves. Szinte minden napszakban fogyasztható.

Fogyókúrás tipp: Egyél több hüvelyes zöldséget, például csicseriborsót, lencsét és babot! Igazi tápanyagbombák: bőségesen tartalmaznak rostanyagot és sok fehérje, ugyanakkor kevés kalória van bennük.

Friss hal Grönlandról

A fagyos északi sziget lakói előszeretettel fogyasztanak tonhalat, lazacot és egyéb halféléket.

Fogyókúrás tipp: Hetente kétszer kerüljön hal az asztalra. Ezek között akad ugyan kalóriadús is, például a lazac, a tonhal vagy a makréla, ám a bennük lévő omega-3 zsírsav jót tesz a szívnek és a keringésnek!

Görögország olaja

A földközi-tengeri ország részben az olívabogyóból sajtolt „folyékony aranyról” híres. Az olívaolaj rendkívül gazdag telítetlen zsírsavakban, amely fontos a szívnek, a keringésnek és az emésztésnek, emellett pedig fiatalon is tartja az embert!

Fogyókúrás tipp: Óvatosan bánj a vajjal, és ha lehet, használj helyette olívaolajat. A kalóriaértéke ugyanakkora, de sokkal egészségesebb!

A franciák vörösbora

Egy francia vacsorájához 1 pohár vörösbor is hozzátartozik. A finom nedű nagy mennyiségben tartalmaz olyan növényi anyagokat, amelyek erősítik, és rugalmassá teszik a kötőszöveteket.

Fogyókúrás tipp: Esténként 1 dl vörösbor megengedett, de ennél többet ne fogyassz! Nagyobb mennyiségben a fejedbe szállhat, és a májat is megterheli.

Naponta rizs Kínában

A gabonanövényt, amely nemcsak tápláló, hanem fogyaszt is, már 7 ezer éve termesztik a Jangce folyó mentén. A benne lévő kálium kihajtja a vizet a kötőszövetekből.

Fogyókúrás tipp: A burgonya vagy a tészta helyett egyél gyakrabban barna rizst, és havonta iktass be egy rizs-gyümölcs napot.

Zöldségleves Spanyolországból

A spanyolok egyik kedvenc étele a gazpacho, azaz egy hidegen tálalt, rengeteg zöldséget tartalmazó leves.

Fogyókúrás tipp: Mindegy, hogy hideg vagy meleg, a vegetáriánus levesek kímélik az alakot, mert alacsony a kalóriaértékük, viszont pillanatok alatt eltelítenek!

Olasz zöldség

A rengeteg pizza és a tészta ellenére a legtöbb helyi nő csinos és formás. Ez azért lehetséges, mert mindig csak kis adagokat fogyasztanak a fogásokból. Az előétel pedig nem más, mint egy nagy adag saláta vagy párolt zöldség.

Fogyókúrás tipp: Naponta 3 adag friss zöldség fontos ásványi anyagokkal látja el szervezeted, és segíti az anyagcseréd.

Cékla Oroszországból

Ki ne hallott volna az orosz nemzeti ételről, a borscsról, erről a céklából és káposztából készült levesről? A céklában található betain nevű anyag a fehérjék egyik építőköve, de a májanyagcserét is szabályozza, így segítve a zsírok lebontását.

Fogyókúrás tipp: Finom salátát készíthetsz ebből a téli zöldségből, de ehhez először meg kell főznöd a gumókat!

Értékes fehérje Japánból

A felkelő nap országában az étrend fontos alkotórésze a szójabab, amit gyakran csíra vagy tofu formájában fogyasztanak. A szója sok fehérjét tartalmaz, hosszú időre eltelít, és alacsony a kalóriaértéke. A benne található növényi hormon hatására feszesebb lesz a bőrt.

Fogyókúrás tipp: Hetente 2-szer próbálj meg szóját enni. Tej és joghurt formájában is kapható.

Ezek is érdekelhetnek