Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fogyni szeretnél? Íme 5 szuperhatékony karcsúsító tea

Hatásosak a narancsbőr ellen, csökkentik az étvágyat, felpörgetik a emésztést és gyorsítják a zsírégetést... Igen, némelyik tea valódi csodaszer a fogyásban. Lássuk, melyik mire jó, és hogyan kell őket fogyasztani, hogy maradéktalanul kifejtsék a hatásukat.

A teák gyógyító italok. Nem véletlenül nevezik a különféle füveket gyógynövényeknek, ugyanis szinte kivétel nélkül minden növénynek, virágnak van valamilyen pozitív egészségügyi hatása. A kamilla természetes gyulladáscsökkentő, a levendula és a citromfű nyugtató, a csalán pedig tisztító hatásáról ismert gyógynövény.

Habár a fogyást pusztán teázással nem lehet elérni, de serkenteni, és segíteni a folyamatot már annál inkább! Mutatjuk, melyek a legjobb zsírégető, karcsúsító teák, melyek a diéta és a fogyókúra során hasznos segítőtársak lehetnek!

Gyömbéres-citromos tea: felpörgeti az anyagcserét

Hatása: A gyömbér olajai azáltal, hogy aktivizálják az emésztőenzimeket, javítják az anyagcserét, és így gyorsítják a zsírégetést. Ha citromot is teszel a teába, friss, gyümölcsös ízt kapsz, ráadásul extra C-vitamint is juttatsz a szervezetedbe.

Alkalmazása: Igyál meg napközben 1 liter teát, elosztva a nap folyamán, ahogy és amikor jól esik.

A gyömbértea receptje, elkészítése: Tisztíts meg egy diónyi nagyságú gyömbérdarabot. Az egyik felét reszeld le, a másik felét darabold fel, és mindkettőt tedd egy edénybe. Öntsd fel 1 liter forró vízzel. Alaposan moss meg fél darab citromot, vágd darabokra, és add a teához. Hagyd állni 5 percig, majd szűrd le.

Csipkebogyós-citromfüves tea: feszesíti a bőrt

Hatása: A csipkebogyó elsősorban magas C-vitamin-tartalmáról ismert, mely igen fontos a kötőszövetek számára, hiszen segíti a kollagénrostok képződését. A citromfű olajai pedig a máj munkáját támogatják, hozzájárulva ezzel szervezet méregtelenítéséhez. Rendszeres fogyasztása esetén e tea a narancsbőr ellen is hatásos.

Alkalmazása: A feszesítő hatás érdekében a legjobb, ha 4-6 héten át napi 1 liter teát megiszol, egyenletesen elosztva. Az ideális az lenne, ha emellett még legalább 1 liter vizet is elfogyasztanál, ez ugyanis fokozza a méregtelenítést.

Elkészítés: Moss meg két ág citromfüvet, darabold fel, és 3 evőkanál csipkebogyóval tedd egy edénybe. Önts rá 1 liter forró vizet, hagyd állni 5 percig, majd szűrd le.

Rozmaringos matétea: csökkenti a farkasétvágyat

Hatása: Ez a teafajta nálunk elsősorban élénkítő hatásáról ismert. Koffeint tartalmaz, így energiát ad, és a keringést is élénkíti. Hatóanyagai csökkentik az étvágyat, biztosítják a jóllakottságérzetet. Az anyagcserét gyorsító rozmaring pedig a karcsúsító ital finom ízéről gondoskodik.

Alkalmazása: Legjobb, ha étkezés előtt fél órával megiszol 1-2 csészényit a teából. Már ezáltal is automatikusan kevesebbet fogsz enni, ugyanakkor gyorsan jóllaksz majd.

Elkészítése: Tegyél egy edénybe 5 ág rozmaringot, 3 evőkanál matétea- és 3 evőkanál szárított hibiszkuszlevelet. Önts rá 1 liter forró vizet, 5 percig hagyd állni, majd szűrd le.

Mentás-ánizsos tea: a lapos hasért

Hatása: A friss menta hatóanyagai mozgásba hozzák a bélrendszert, a csillagánizs pedig az emésztést támogatja. Így a mentás-ánizsos tea fokozza a zsírok lebontását, segít elkerülni  apuffadást, így gondoskodik a lapos hasról.

Alkalmazása: Ideális ital zsíros ételek fogyasztása után. Legjobb, ha délután és este megiszol belőle 1-1 bögrével. Így nemcsak gyorsabban és könnyebben emészted majd meg az ételt, de a lehelleted is frissebb lesz!

Elkészítése: Moss meg 1 csokor mentát, és csöpögtesd le. 5 db csillagánizzsal együtt tedd 1 liter forró vízbe, hagyd állni benne 5-10 percig, majd szűrd le.

Vaníliás oolongtea

Hatása: Koffein található az oolongteában, amely fokozza az elraktározott zsír lebontását, ráadásul egy olyan anyagot is tartalmaz, amely segít kiválasztani a bevitt zsírok egy részét, így azok nem rakódnak le. Mivel a tea íze erőteljes, lágyíthatod egy kis vaníliával. Ráadásul az utóbbi fűszer édes íze elűzi a nassolási vágyat!

Alkalmazása: A legcélszerűbb közvetlenül étkezés előtt vagy utána fogyasztani.

Elkészítése: Vágj fel 1-2 vaníliarudat, kapard ki a belsejét, melyet a külső héjjal és 3 evőkanál teafűvel együtt tegyél egy kancsóba. Önts rá 1 liter forró vizet, 3 percig hagyd állni, majd szűrd le.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss