Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fogyni akarsz? Íme 14 zamatos zöldfűszer, ami segít

default user icon
MME
A fűszer- és gyógynövények minden ételt finomabbá varázsolnak - az alábbi 14 ráadásul még az anyagcserét is aktivizálja!

Fogyaszd őket kúraszerűen: 1 héten keresztül naponta tegyél az ételedbe 2 evőkanálnyit az adott fűszernövényből, vagy készíts teát ugyanebből a mennyiségből!

Medvehagyma

Csökkenti a koleszterinszintet. A lombos erdőkben nő, illata hasonlít a fokhagymáéhoz. Az ókori rómaiak méregtelenítő hatása miatt fertőzések és bőrbetegségek ellen használták.

Illik: Tésztaételekhez, omlettekhez, levesekhez.

MEDVEHAGYMÁS RECEPTEK >>> 
Bazsalikom

Remek vízhajtó. Eredetileg Indiából származik, hozzánk Dél-Európán keresztül jutott el. Édesen borsos íze kicsit hasonlít a szegfűszegéhez. Vizesedés ellen nagyon jó.

Illik: Paradicsomhoz, tojásos és tésztaételekhez.

Csalán

Javítja az emésztést. Enyhén fanyar ízű levelein tavasszal még nincs szőr, így nyersen is fogyasztható. A bizalmatlanok a szárított változatából főzzenek teát.

Illik: Nyári salátákba, fűszeres túróba.

Vízitorma

Jó hatással van a bélműködésre. A természetben csak tiszta források, patakok és folyók mentén él meg. A lágyan borsos ízű növény gazdag C-vitaminban. Mustárolaja fokozza az emésztést.

Illik: Világos levesekhez, halételekhez, paradicsomhoz.

Kapor

Serkenti az emésztést. Már az ókori egyiptomiak is használták ezt az aromás illatú növényt, melynek íze a köményéhez hasonlít. Illóolajai görcsoldó hatásúak.

Illik: Halhoz, rákhoz, uborkához, tökhöz.

Tárkony

Vizelethajtó hatása van. A keresztes lovagok hozták Európába. Keserű-édes és enyhén fűszeres íze van. Nyáron jóval intenzívebb az aromája, mint tavasszal.

Illik: Levesekbe, szárnyasokhoz, gyümölcsökhöz.

TÁRKONYOS RECEPTEK >>> 
Oregánó

Erősíti a májat. A majoránna rokona csak verőfényes napsütésben marad meg. Leveleinek íze erősen fűszeres vagy kesernyésen fanyar lehet. A mediterrán konyha egyik legkedveltebb fűszere már nálunk is hódít.

Illik: Pizzára, marhahúshoz, vegyes (különösen a görög) salátákba, paradicsomhoz, paradicsomos alapú szószokhoz, mártásokhoz.

90 napos diéta >>>
Zsázsa

Segíti a zsírégetést. Apró leveleit a középkor óta használják Közép- és Észak-Európában. Íze a tormáéhoz hasonlóan erős, illata friss.

Illik: Tojásos ételekhez, levesekbe, friss sajtokhoz. 

Petrezselyem

Feszesíti a kötőszöveteket. Sima és fodros levelű változata is van, mindkettő sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ráadásul vízhajtó hatású is.

Illik: Zöldséges ételekhez, halból és szárnyasból készült ételekhez.

Lestyán

Belülről tisztít. A középkorban a fiatal lányok fürdővizének illatosítója volt, hogy könnyebben el tudják csábítani a fiatal férfiakat. Erősen fűszeres íze van, intenzív illata a zellerére emlékeztet.

Illik: Egytálételekhez, párolt húsokhoz, borsólevesbe.

Pitypang

Fokozza a hólyagműködést. A sokáig gyomnak kikiáltott növény nálunk az újra felfedezett vadon termő fűszernövények közé tartozik. Leveleinek fanyar-fűszeres és enyhén keserű ízük van.

Illik: Zöld fűszeres vinaigrette mártáshoz, kenyérhez, túrókrémbe.

Turbolya

Méregtelenít. A Dél-Oroszországból származó növénynek lágyan édes íze az ánizséra és az édesköményére emlékeztet. Keserű anyagai fokozzák az emésztést. Teaként enyhe hashajtó hatása van.

Illik: Tojásos ételekhez, krémlevesekhez, túróhoz.

Menta

Jótékony hatással van az epe működésére. Számos fajtája ismert, mindegyikre jellemző a friss, mentolos íz.

Illik: Bárányhoz, paradicsomhoz, gyümölcsökhöz, gyümölcskoktélokba, parfékhoz.

Snidling (metélőhagyma)

Fokozza a zsírégetést. A kellemesen csípős ízű növény frissen nagyon sok C-vitamint tartalmaz. Mustárolajának köszönhetően növeli a kalóriafelhasználást.

Illik: Húsokhoz, rántottába, burgonyához, tésztaételekhez.

Ezek is érdekelhetnek

Friss