Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fogyókúrázz friss salátával - 4 + 4 bombajó recept!

default user icon
MME
Hamarosan itt a nyár, ezért mindenki szeretne a legjobb formába kerülni. Ha van némi súlyfelesleged, egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással sinám megszabadulhatsz tőle. A siker titka: a minél több saláta!

Ahogy beköszönt a jó idő, nagyobb kedvvel készít az ember friss és változatos salátákat, hiszen egyre több, alacsony kalóriatartalma ellenére is jóllakottságérzést keltő alapanyag áll a rendelkezésére, amelyek ráadásul rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.

Így leolvadnak a kilók!

- Négy napon át fogyassz el két-két nagy adag salátát.
- Az étkezések között egyél idénygyümölcsöt.
- Naponta megengedhetsz magadnak 2-3 szelet teljes kiőrlésű kenyeret is.
- Ígyál vizet, gyógy- vagy gyümölcsteát!
- Használd bátran a kedvenc zöldségeidet, és ízesíts minden fogást friss zöldfűszerekkel.
- Felejtsd el a majonézes dresszingeket, részesítsd előnyben a növényiolajos-ecetes, a kefires, a joghurtos és a citromos változatokat.
- A saláta-alapanyagok közül részesítsd előnyben az ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag paradicsomot, paprikaféléket, kígyóuborkát, retket, lila és újhagymát, sárgarépát, hüvelyeseket, zellert, kukoricát.

Öntetötletek

Tojásos-joghurtos
Keverj össze 1 db főtt tojás sárgájáját 1 tk dijoni mustárral, 1 ek frissen facsart citromlével és 150 g natúr joghurttal. Ízesítsd apróra vágott petrezselyemzölddel és frissen őrölt borssal.

Fokhagymás-oívaolajos
Zúzz össze 1 kisebb gerezd fokhagymát. Adj hozzá 1/4 tk őrölt köményt, 1 ek citromlevet és 3 ek extra szűz olívaolajat, valamint egy kevés borsot. Kecskesajtos-paradicsomos salátához nagyon finom.

Klasszikus
Keverj össze 4 ek olívaolajat 2 ek borecettel és 1 tk dijoni mustárral. Ízesítheted frissen őrölt borssal, aprított zöldfűszerekkel (pl. tárkony, petrezselyem, snidling, kakukkfű, bazsalikom).

Joghurtos-ecetes
Keverj össze 150 g natúr joghurtot 1 gerezd zúzott fokhagymával, és 2 ek fehérborecettel. Fokhagyma helyett használhatsz snidlinget is.

Salátareceptek

(4 adaghoz)

Vegyes saláta
Bontsuk leveleire, majd mossunk meg 1 fej salátát (pl. fejes, jég- vagy 2 fej római salátát). Szeljünk csíkokra 1 db kaliforniai paprikát, karikázzunk fel 1 fej lila hagymát és 1 db kígyóuborkát, 4 db paradicsomot pedig daraboljunk fel. A salátát tépkedjük kisebb darabokra, és adjuk hozzá a többi zöldséget, valamint 1 kis doboz lecsepegtetett konzervkukoricát. Klasszikus öntettel tálaljuk.
TIPP: Tehetsz bele 50 g főtt tésztát is.

Mozzarellás paradicsomsaláta
Vágjunk fel cikkekre 8 db paradicsomot. Keverjük össze egy kevés sóval, őrölt fekete borssal, 2-3 ek apróra vágott bazsalikommal, 1 fej apróra vágott lila hagymával, 2 ek borecettel és 1 ek olívaolajjal. Egy tálat béleljünk ki salátalevelekkel, halmozzuk rá a paradicsomsalátát, végül szórjuk meg 125 g felkockázott light mozzarellával.

Csirkés saláta
Főzzünk puhára 1 db teljes csirkemellfilét 2 db tyúkhúsleveskockából készült alaplében. A kihűlt húst vágjuk apró darabokra. Mossunk és szárítsunk meg 1 közepes fej fejes salátát, 50 g rukkolát és 1 kisebb fej endíviát, tépkedjük apróra a leveleket, majd a csirkemelldarabkákkal együtt osszuk el 4 db tányéron. Mossunk meg, vágjunk darabokra 4 db retket, és szórjuk a salátára. Készítsünk öntetet 1 doboz natúr joghurtból vagy kefirből, 1 gerezd zúzott fokhagymából, egy kevés sóból, borsból, és öntsük a salátára.
TIPP: Elfogyaszthatsz mellé 1 szelet korpás kenyeret is.

Sültpaprika-saláta
Tegyünk a felforrósított serpenyőbe 3-3 db piros és zöld színű kaliforniai paprikát, 1-2 db enyhén csípős csilipaprikát, és süssük addig, amíg a bőrük fel nem hólyagosodik, és kissé meg nem barnulnak. Hagyjuk kihűlni, majd szedjük le a héjukat, távolítsuk el a torzsákat, az ereket, a húsukat pedig csíkozzuk fel. Vágjunk négyfelé 2 fej vöröshagymát, és süssük meg ezt is a paprikához hasonló módon. A sült zöldségeket tegyük tálba, ízesítsük borssal, kakukkfűvel, pár csepp citromlével, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, és hagyjuk kicsit összeérni az ízeket.
TIPP: Egy kevés felkockázott juhsajttal tálald.

Még több fogyókúrás tippet és életmód tanácsot találsz a Fanny magazin eheti számában!
keresd az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek

Friss