Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fogyj egyszerűen Paleo diétával, kőkorszaki módra!

default user icon
MME
A Paleo azt jelenti, hogy úgy étkezel, mint anno, az őseink a paleolit korszakban. Tehát nem eszel cukrot, tejet, lisztet, gabonákat. Akkor mi marad? Rengeteg finomság, amit korlátlanul fogyaszthatsz: ropogós csirkét, tojásrántottát, vagy akár házi készítésű raffaello golyót is!

Kolléganőnk egészségügyi okokból kezdett bele a paleo diétába. Szűnni nem akaró migrénes fejfájására egyre nagyobb dózisban kellett gyógyszert szednie, amit megelégelt, és belekezdett a paleo étrendbe. Fél év múlva egyre kevesebb gyógyszert kellett szednie, nyolc hónap múlva gyógyszer nélkül élt, és nem mellesleg lefogyott: csinosabb volt, mint valaha, pedig evett, evett és evett. De nem akármit!

A paleo lényege

A paleo étrend teljes életmódváltást igényel, de akik belevágtak, arról számolnak be, hogy sokkal energikusabbá, fittebbé váltak. A paleolit időszakban élő ember gyűjtögetett, halászott, vadászott, így az általa fogyasztott táplálékok főleg sovány húsokra, tojásra, magokra, gyümölcsökre és zöldségekre korlátozódott. A paleolit életmód szerint ehhez az ideális tápanyag-bevitelhez kell visszatérni, ha a mezőgazdagság, az állattenyésztés és főleg az ipari forradalom óta eltelt időszakban megjelenő civilizációs betegségektől meg szeretnénk szabadulni. A pelao életmód lényege tehát, hogy kerülj minden gabonafélét, burgonyát, kukoricát, cukrot és a magas szénhidrát tartalmú élelmiszereket is. A hüvelyesek a lektin tartalmuk miatt kell mellőzni - ez az anyag meggyengíti a bélfalat, amelyen így átjutnak a megemésztetlen fehérjék, amelyek gyengítik az immunrendszert és idegrendszeri gondokat okozhatnak. Elsőr sokkoló, hogy ennyi mindenről le kell mondanod, de nézzük, hogy mit ehetsz!

Ezt eheted a paleo étrend szerint

Ehetsz bűntetlenül, bármennyi húst, zöldséget, gyümölcsöt, nagyon ritkán sajtot, tojást, és még a zsírokról sem kell lemondanod! Ez azért könnyebbség, mert ebédre, vacsorára fogyaszthatsz salátát hússal, amely ügyesen összeválogatva kiadós főétel lehet. Ráadásul a paleo étrend előnye, hogy eltérhetsz a szabályoktól, csak figyelned kell, hogyan reagál rá a szervezteted: néha belecsempészhetsz az étrendedbe egy kicsi tejfölt, tejszínt is. Éppen ettől válik a paleo étrend élhetővé és hosszú időn át tarthatóvá. 

Itt is vannak csapdák!

Sokan isznak egy kevés tejet a reggeli kávéba, és fogyasztanak zabot, noha az előbbit érdemes teljesen elhagyni, addig a zab csak ritkán és kis mennyiségben fogyasztható. Összegyűjtöttük, mit ehetsz biztonsággal, bármikor a paleo étrend szerint.

Zsírok közül: 
Liba- és kacsazsír, sertészsír, kókuszolaj, kókuszzsír, extra szűz olívaolaj, paleoolaj.
Vajak közül: tisztított vaj, mandula- és dióvaj. 
Lisztek helyett válaszd ezt:  paleo liszt, darált kókusz, darált szezámmag, -lenmag.
Tojás: eheted tükörtojásnak, rántottának (a fenti zsírokkal elkészítve), főtt tojásnak egyaránt. 
Húsok: csirke, kacsa, liba, hal, sertés, marha - bármilyen húst bátran fogyaszthatsz, ha a fenti zsírokkal és köretekkel készíted. 
Zöldségek: A hüvelyesek, a burgonya és a kukorica kivéltelével bármilyen zöldséget ehetsz frissen, vagy fagyasztva egyaránt. 
Cukor helyett ezt keresd: stevia, nyírfacukor, eritrit, szacharin. Vigyázat, mézet csak kis mennyiségben választhatod. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss