Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fogyj a dánok boldogságreceptjével!

default user icon
MME
Vegyél példát a világ legboldogabb nemzetei közé tartozó skandináv országok lakóiról, és építsd be életmódtippjeiket a diétádba!

Hallottál már a hyggéről? Ez a fogalom a dánok „boldogságreceptjét” jelöli, és nagyjából a jóllétet, a biztonságos és kellemes atmoszférát, a szeretteinkkel való harmonikus együttlétet jelenti. Érdemes ezt a hozzáállást, állapotot a fogyókúrába is becsempészni, így a kísértésekkel teli napokon, heteken is megőrizheted a súlyod, sőt még fogyhatsz is!

Az édesség is megengedett

Nem kell lemondani az édességről! Nevezz ki hetente egy olyan napot, amikor megengedsz magadnak néhány szemet ezekből a finomságokból! Így még inkább élvezni és értékelni fogod a nassolnivalókat.

Jótékony meleg

A szaunázás legalább annyira hozzátartozik a skandinávok mindennapjaihoz, mint mondjuk a pizza az olaszokéhoz. A szauna és az általa kiváltott izzadás elősegíti a méregtelenítést, jótékonyan hat az izmokra és a bőrre, és nem utolsósorban a stressz ellen is hatékony. Márpedig aki kiegyensúlyozott, annál ritkábban lép fel a feszültség hatására jelentkező farkasétvágy... Fontos: a rendszeres szaunázás nem helyettesíti a fogyókúrát, azaz a mértéktartó táplálkozást és a rendszeres sportot, csak támogatja azt!

Kell a fehérje!

A sovány tejtermékek, mint például a zsírszegény natúr joghurt, túró és sajtok fontos elemei az északi népek étrendjének, hiszen a fehérjetartalmú ételek – a felsoroltak mellett ilyenek a sovány húsok és halfélék is – telítenek el a legjobban! Éppen ezért fontos, hogy minden főétkezése tartalmazzon egészséges fehérjéket, állati és növényi eredetűeket egyaránt, attól azonban óvakodj, hogy csak ezekből álljon össze az étrended!

Fanny-tanács: Reggelire remek választás 1 pohár natúr joghurt friss idénygyümölcsökkel és 1-2 ek zabpehellyel.

Kortyról kortyra

A leghidegebb évszakok egyik nagy kedvence a csipkebogyó és a belőle készült tea. Az apró piros szemek tele vannak C-vitaminnal, ezáltal erősíti az immunrendszert, támogatja a zsírlebontást, és nem utolsósorban vitalizál is! Moss meg 1 nagy marék csipkebogyót, a szemek tetejéről vágja le az apró szárrészt, majd pár órára áztasd be őket meleg, de nem forró vízbe. Néhány csepp mézzel, citromlével és gyömbérrel ízesítheti.

Sportolni, de mit?

Télen is nagyon fontos a testmozgás! Valóban nehéz elindulni kocogni akkor, mikor a hőmérő higanyszála 0 fok körüli értéket mutat, de réteges öltözködéssel és kellő odafigyeléssel megelőzheti a későbbi problémákat! A pamut sportruházat ilyenkor nem megfelelő, válassz úgynevezett technikai ruhadarabokat, amelyek úgy biztosítják a megfelelő szellőzést, hogy közben alig nedvesednek át. Ilyenkor vastagabb zokni szükséges, és elengedhetetlen a sapka és a kesztyű. Fontos, hogy akár a tempós gyaloglást, akár a nordic walkingot vagy a futást választod, szánj egy kicsivel több időt a bemelegítésre, mint egyébként!

 

Diétás receptek januárra!

Halfilé fűszeres-almás joghurttal

Hozzávalók: (1 személyre): 200 g apró szemű burgonya, só, ½ csokor kapor, 5-6 szál snidling, 1 fej lila hagyma, ¼ db alma, 100 g natúr joghurt, 1 ek almaecet, bors, kristálycukor, 200 g tengeri halfilé (mirelit is lehet), 1 ek olívaolaj

Elkészítése: A burgonyát mossa meg, és sós vízben héjastul főzze puhára. A zöldfűszereket vágja apróra, a lila hagymát hámozza meg meg, vékonyan karikázza fel. Az almát hámozza meg, vékonyan szeletelje fel. A joghurtot keverje el az almaecettel, ízesítse sóval, borssal és egy kevés cukorral. Forgassa össze a zöldfűszerekkel, a lila hagymával és az almávaé. Az előkészített halfilét sózza, borsozza meg. Serpenyőben hevítse fel az olívaolajat, és mindkét oldaláról süsse meg rajta a halat. A főtt burgonyát hámozza meg, és tálalja a halat tálalja ezzel, valamint az almás-hagymás joghurtmártással.

Kalóriatartalom: kb. 430 kcal/adag

Friss sajtos-avokádós szendvics

Hozzávalók (1 személyre): ¼ db avokádó, 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér, 50 g light zöldfűszeres friss sajt (pl. ricotta), só, bors, csilipehely (elhagyható)

Elkészítése: Kanál segítségével emeljük ki a héjából az avokádó húsát, majd szeleteljük fel. A kenyérszeletet kenjük meg a friss sajttal, enyhén sózzuk, borsozzuk meg. Fedjük be az avokádószeletekkel, és ízlés szerint szórjuk meg a csilipehellyel.

Kalóriatartalom: kb. 270 kcal/adag

EZEKET TEDD BELE A SALÁTÁDBA, HA FOGYNI SZERETNÉL 

8 GYÜMÖLCS, AMI GARANTÁLTAN SEGÍT A FOGYÁSBAN 


Ezek is érdekelhetnek