Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fogyasztó szénhidrátok - nem kell lemondanod a finom falatokról!

default user icon
MME
Szeretnél megszabadulni a felesleges kilóktól, és emiatt teljesen lemondanál a szénhidrátokról? Semmiképp se tedd! A szervezetnek szüksége van erre a szerves vegyületre, hogy kiegyensúlyozottan, energiával feltöltve működjön.

A teljes szénhidrátmegvonástól fáradtnak, levertnek és rosszkedvűnek érezheted magad egész nap. Azért persze van egy kis csavar a dologban: nem mindegy, hogy melyik szénhidrátfajtát száműzöd az étrendedből! Ha könnyen és tartósan szeretnél megszabadulni a súlyfeleslegtől, akkor mindenképpen kerüld a finomított szénhidrátokat, vagyis például a fehér lisztből készült ételeket. Ehelyett térj át az összetett szénhidrátokra: magas rosttartalmuk miatt ezeket a test lassan bontja le és emészti meg, ráadásul bővelkednek tápanyagban, és normalizálják a vércukorszintet, aminek köszönhetően búcsút mondhatsz a kínzó nassolási vágynak. Hogy ne ragadj le a teljes kiőrlésű gabonákból készült termékeknél, mutatunk néhány alternatív megoldást.

Quinoa

1 főre: 90 g, megfőzve
Kalóriatartalom: 111 kcal
Szénhidrát: 19,7 g
Rost: 2,6 g
Fehérje: 4,1 g

Ennek a gluténmentes, a közhiedelemmel ellentétben nem a gabonák közé tartozó magnak több mint 120 fajtája létezik. A legismertebbek a fehér, a vörös és a fekete. A „toplistát” a fehér vezeti, ebből általában salátát készítenek. A vöröset inkább köretként fogyasztják, míg a feketét édesebb ízéért kedvelik. Mindegyik változatot kétszeres mennyiségű vízben kell megfőzni, körülbelül 15-20 perc után, mire az összes folyadékot elfőtte, lesz jó. Ideális minden olyan ételhez, amihez rizst használnál.

Édesburgonya

1 főre: 100 g
Kalóriatartalom: 90 kcal
Szénhidrát: 20,7 g
Rost: 3,3 g
Fehérje: 2 g

A spanyoloknál batátaként, míg Japánban szatszuma imo néven ismerik, nálunk pedig a megtévesztő burgonya nevet kapta. Holott a valóságban nincs köze a növények ezen családjához: az édesburgonya egy, a szulákfélék nemzetségébe tartozó, évelő növény. Bár ez a tény isteni ízének élvezése közben cseppet sem fontos tényező, a lényeg inkább az, hogy milyen jótékony hatása van a szervezetre. Magas összetettszénhidrát- és alacsony kalóriatartalma a diéták egyik leghatékonyabb támogatójává teszi, sütve, párolva és püréként egyaránt fogyasztható..

Fekete bab

1 főre: 85 g, megfőzve
Kalóriatartalom: 110 kcal
Szénhidrát: 18 g
Rost: 6 g
Fehérje: 7 g

A fenti értékekből látható, hogy ez a babféle kiváló rostforrás. Ha a napi étkezésünket megfelelő mennyiségben turbózzuk fel vele, akkor segít a testsúly megtartásában, támogatja a súlycsökkenést, normalizálja a vércukorszintet, csökkenti a szívbetegségek és egyes rákos betegségek kockázatát.

Lencse

1 főre: 100 g, megfőzve
Kalóriatartalom: 115 kcal
Szénhidrát: 19,9 g
Rost: 7,8 g
Fehérje: 8,9 g

A szintén a hüvelyesek családjába tartozó növény leginkább újév napján kerül a figyelem középpontjába, holott rendszeresen fogyasztva csodát tehet az alakunkkal. Hogy hogyan? Nos, a titok alacsony glikémiás indexében rejlik. Ez az érték azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszer elfogyasztásakor milyen gyorsan és milyen magasra emelkedik, majd zuhan vissza a vércukorszint. A lencse az alacsony glikémiás indexű ételek közé tartozik, tehát fokozatosan emeli meg a vércukorszintet, és sokáig kiegyensúlyozottan tartja azt, vagyis van idő a bevitt energia lebontására. Ezért nem leszünk már félórával az ebéd után éhesek, és nem akarunk rögtön utána befalni egy tábla csokit.

Alma

1 db
Kalóriatartalom: 93 kcal
Szénhidrát: 24,7 g
Rost: 4,3 g
Fehérje: 5 g

A mondás szerint naponta egy alma az orvost távol tartja. Nos, az nem biztos, hogy a betegségek kivédhetők vele, a testsúly kordában tartásában viszont igenis segíthet. Erős salaktalanító hatásának köszönhetően nemcsak hozzájárul a méregtelenítéshez, hanem két étkezés között sem csökkenti a vércukorszintet, mivel a benne található szénhidrátok lassan szívódnak fel. Glükóztartalma révén segít megakadályozni, hogy a csokis kekszért nyúljunk, míg pektintartalma hosszú ideig tartó telítettségérzetet biztosít. Gyümölcssav- és almasavtartalma a belek és a máj működésére fejt ki jótékony hatást. Egy egy-két napos almakúra nem csak a súlycsökkenéshez járul hozzá, szinte újjá is varázsolja a szervezetet!

Teljes kiőrlésű tészta

1 főre: 70 g, megfőzve
Kalóriatartalom: 87 kcal
Szénhidrát: 18,6 g
Rost: 2 g
Fehérje: 3,7 g

Azért a végére becsempésztünk egy kis tésztát, hiszen ki ne szeretné a finom, olaszos ételeket, még ha diétázol is! A szabályokat azért ennél is tartsd be: fontos, hogy az alapanyagnak megfelelő szénhidrát-, rost- és fehérjetartalma legyen! A tanulmányok szerint a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek segítenek csökkenteni a testzsír mennyiségét, és egészségesebben eloszlatni azt a testen. Különösen hatásos fegyver a hasi zsírpárnák elleni harcban.

MÉG TÖBB ÉLETMÓDTANÁCSOT ÉS DIÉTATIPPET TALÁLSZ A FANNY MAGAZIN EHETI SZÁMÁBAN - KERESD AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL! >>>

EGÉSZSÉGES ÉS ALAKBARÁT TIPPEK AZ IRODAI ÉTKEZÉSHEZ>>> 

FOGYJ EGYSZERŰEN! NEM KELL MINDIG BELEHALNI AZ EDZÉSBE>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss