A leveles kelt jól megmossuk, vastag ereit kivágjuk. Forrásban lévő vízbe dobva kb. fél percig előfőzzük, majd leszűrjük. Botmixerrel pürésítjük, közben hozzáadjuk a fokhagyma gerezdeket is, had pépesítse azt is a botmixer. Egy lábosba tesszük a pürét, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk.
A hideg tejben csomómentesre keverjük a lisztet vagy a kukoricakeményítőt, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a leveshez. (Ha biztosra akarunk menni, akkor hőkiegyenlítés céljából egy merőkanál forró levessel először elkeverjük, s úgy öntjük a többi leveshez, így biztosan elkerüljük, hogy csomós legyen.) Rövid ideig főzzük és a levesünk már el is készült.
A levesbetéthez a szikkadt kenyeret kis kockákra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, beledobjuk a felszeletelt fokhagymagerezdet, hozzáadjuk a kenyérkockákat, és állandó kevergetés mellett megpirítjuk.
A leveleskel (vagy fodroskel) igazi téli növény, egészen tavaszig szedhető, kiváló vitaminforrás. A belőle készült krémleves pillanatok alatt elkészülő, laktató, melengető téli étel. - gergelicszs
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!