Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fodros kel krémleves

15 perc
egyszerű
olcsó
2 adag
Hozzávalók
  • 0,5 kg leveles kel
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 6 dl víz
  • A habaráshoz:
  • 2 dl tej
  • 1 ek liszt (vagy kukoricakeményítő)
  • A levesbetéthez:
  • 2 szelet szikkadt kenyér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj

Elkészítés

  1. A leveles kelt jól megmossuk, vastag ereit kivágjuk. Forrásban lévő vízbe dobva kb. fél percig előfőzzük, majd leszűrjük. Botmixerrel pürésítjük, közben hozzáadjuk a fokhagyma gerezdeket is, had pépesítse azt is a botmixer. Egy lábosba tesszük a pürét, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk.
  2. A hideg tejben csomómentesre keverjük a lisztet vagy a kukoricakeményítőt, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a leveshez. (Ha biztosra akarunk menni, akkor hőkiegyenlítés céljából egy merőkanál forró levessel először elkeverjük, s úgy öntjük a többi leveshez, így biztosan elkerüljük, hogy csomós legyen.) Rövid ideig főzzük és a levesünk már el is készült.
  3. A levesbetéthez a szikkadt kenyeret kis kockákra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, beledobjuk a felszeletelt fokhagymagerezdet, hozzáadjuk a kenyérkockákat, és állandó kevergetés mellett megpirítjuk. 

MÉG TÖBB ISTENI KRÉMLEVES >>> 

Megjegyzés

A leveleskel (vagy fodroskel) igazi téli növény, egészen tavaszig szedhető, kiváló vitaminforrás. A belőle készült krémleves pillanatok alatt elkészülő, laktató, melengető téli étel. - gergelicszs

Ezek is érdekelhetnek

Friss