Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Focaccia szárított paradicsommal és mediterrán fűszerekkel

4/5
90 perc
bonyolult
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 18 X 25 cm-es tepsihez:
  • A tésztához:
  • 25 dkg magas sikértartalmú kenyérliszt
  • 2 dkg friss élesztő (vagy 35 gr szárított)
  • 1,5 dl langyos víz
  • 1 nagy evőkanálnyi olívaolaj
  • 3/4 teáskanál tengeri só
  • 1 mokkáskanálnyi cukor az élesztő felfuttatásához
  • A tetejére:
  • 3 db napon szárított paradicsom apró kockákra vágva
  • kb. 1,5 evőkanálnyi szárított rozmaring és kakukkfű keveréke
  • néhány csipet tengeri só
  • ízlés szerint frissen őrölt színes bors
  • A tálaláshoz ízlés szerint:
  • nagyon jó minőségű olívaolaj

Elkészítés

Elkészítés: Kb. 1/2 dl langyos vízben elkeverem a mokkáskanálnyi cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt. Szárított élesztő használata során beleszórom az élesztőport a cukros vízbe. Kb. 8-10 perc alatt felfuttatom.

Közben nagy tálba szitálom a lisztet. Hozzáadom a sót, majd a felfuttatott élesztővel, a maradék langyos vízzel és 1 evőkanálnyi olívaolajjal 10 perc alatt gépi dagasztóval alaposan kidolgozom. Enyhén lisztezett tálban, kb. 1 óra alatt lefedve, meleg helyen, duplájára kelesztem.

A megkelt tésztából lisztezett felületen kiütögetem a felesleges levegőt, a tepsi méretével megegyezőre nyújtom, majd sütőpapírral borított tepsire helyezem. A mutatóujjammal sűrűn lyukakat fúrok a tésztába, a paradicsomkockákat szépen ráhelyezem, enyhén belenyomkodom, a fűszerekkel megszórom. Lefedve kb. 1/2 órát kelni hagyom. A sütőbe helyezés előtt még néhány csipet sóval meghintem.

200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt világos pirosra sütöm.

Megjegyzés

Frissen tálalom – ki-ki kedvére meglocsolhatja olajjal.

További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss