Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Focaccia olasz módra - így süthetsz tökéletes lepénykenyeret!

default user icon
MME
Az olaszok sokféle stílusban készülő laposkenyere, a focaccia általában sós, de vannak édes változatai is. A fehér kenyérrel ellentétben nincs ropogós héja. Mutatjuk, hogyan lesz tökéletes!

Eredetileg reggelire fogyasztották a focacciát, manapság előételként, szendvicsalapként, saláták kísérőjeként és partifalatként is rendkívül kedvelt.

A FOCACCIA HOZZÁVALÓI

A focaccia [ejtsd: fokáccsá] nem igényel sok hozzávalót. Elkészítésének sikerét a kidolgozás mellett nagymértékben befolyásolja az alapanyagok minősége.

NEM MINDEGY, MILYEN LISZTBŐL SÜTJÜK

Magas sikértartalmú lisztet válassz, hogy szép lyukacsos legyen a tészta és ne repedjen meg a teteje. Használj kenyérlisztet (BL-80) vagy normál búzalisztet (BL-55) keverj félfogóssal (BFF-80, régen dupla nullásnak hívták).

ÉLESZTŐ IS KELL BELE

Megfelel a szárított is élesztő is. A frisset ugyanakkor futtasd fel a recepted előírása szerint.

A SÓ ESETÉBEN ERRE KELL FIGYELNI

Ügyelj rá, hogy ne találkozzon közvetlenül az élesztővel, mert akkor lelassítja a működését. Ezért érdemes a sót eloszlatni a lisztben.

OLÍVAOLAJ A FOCACCIA ALAPJA

Mind a kelt tészta összeállításához, mind a megkenéséhez a hidegen préselt extra szűz olívaolaj a legjobb.

SZÁMTALAN MÓDON ÍZESÍTHETJÜK

A focaccia alaptésztát tetszőlegesen feldobhatod pl. mediterrán zöldfűszerekkel (frissen aprított rozmaringgal, kakukkfűvel, zsályával), szárított paradicsommal, olajbogyóval, (mogyoró)hagymával vagy fokhagymával, az édes változatokat pedig friss gyümölccsel, aszalványokkal, magvakkal.

ELKÉSZÍTÉSI FORTÉLYOK

A focaccia ugyanabból az alaptésztából készíthető, mint a pizza. Eltérés csupán a tészta kivitelezésében és vastagságában mutatkozik. A tésztát csak 10-12 percig dagaszd, ezalatt szép sima és fényes lesz. Robotgéppel alacsony fokozaton dolgozz! Szobahőmérsékleten, konyharuhával letakarva hagyd kelni. Ne siettesd, várd ki, hogy a duplájára dagadjon.

A megkelt tésztát lisztezett felületen formázd téglává, és forgasd meg jól egy extra szűz olívaolajjal bőven kikent tepsiben. (A feleslegesnek tűnő olajat sütés közben felszívja.) Végül húzd szét és ujjbeggyel nyomkodd le, hogy jól elterüljön.

SE TÚL VÉKONY, SE TÚL VASTAG

Úgy válassz tepsit, hogy a focaccia se túl vékony, se túl vastag ne legyen. (Egy 20x30 centis tepsi esetén kb. 60 dkg nyers tészta kell.) A tésztát pizzatepsiben is megsütheted. Az alaptésztából tenyérnyi kenyérlángosokat is formázhatsz.

Fontos, hogy ne pakolj túl sok feltétet a focacciára, mert a tészta a lényeg! A sütőt a lehető legmelegebb fokozatra melegítsd elő. Kemence forróságúban a focaccia negyedóra alatt foltosan barnásra sül.

NÉZD MEG VIDEÓN, HOGYAN KÉSZÜL A FOCACCIA:

MIRE JÓ A FOCACCIA?

  • Könnyű ebédnek, mediterrán vacsorának és ízletes vendégvárónak egyaránt tökéletes.
  • Darabokra törve vagy szeletelve kiváló kísérő mártogatós ételekhez, valamint salátákhoz.
  • Sonkával vagy pár szelet szalámival és néhány salátalevéllel szendvicset varázsolgatsz belőle.
  • Sör- és borkorcsolyának is kínálhatod.
  • Magyaros verzióban tehetsz a tetejére szalonnát vagy kolbászt, tejfölt, sajtot, hagymát, akár a kenyérlángosnál.

Ezek is érdekelhetnek

Friss