Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

Flódni karácsonyra

default user icon

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • csipet só
  • 20 dkg hideg vaj
  • 1 dkg friss élesztő
  • 3 db tojássárgája
  • 1 dl fehérbor (száraz)
  • Az almás töltelékhez:
  • 1 kg alma
  • 2 ek cukor
  • 1 db citrom leve
  • 0,5 dl fehérbor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • A mákos töltelékhez:
  • 20 dkg darált mák
  • 10 dkg cukor
  • 1 ek méz
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 dl víz
  • 0,5 dl fehérbor
  • 5 dkg mazsola
  • A diós töltelékhez:
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 1 ek méz
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 dl víz
  • 0,5 dl fehérbor
  • 5 dkg mazsola
  • 4-5 ek sűrű szilvalekvár
  • 1 db tojássárgája a lekenéshez

Elkészítés

    1. A meghámozott almát lereszeljük, kinyomkodjuk a levétől, majd összekeverjük a citrom levével, a cukorral és a fűszerekkel. Hozzáöntjük a bort, és addig pároljuk, amíg elfő az összes leve.
    2. A mákos réteghez a cukrot a vízzel, a mézzel, a citromhéjjal és a borral szirupos állagúra forraljuk, hozzáadjuk a mazsolát, és összekeverjük a mákkal. A diós tölteléket is ugyanígy készítjük el.
    3. A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felkockázott vajat, a porcukrot, a sót, az élesztőt és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és annyi fehérbort, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Ezután fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
    4. Egy 20 x 30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral úgy, hogy a szélei mind a négy oldalon túllógjanak. Ezután összeállítjuk a sütit. A tésztát 5 egyforma részre elosztjuk. Az első tésztagombócot a tepsibe nyújtjuk, rákenjük a diós tölteléket és rásimítjuk a tésztát, majd rákenjük a mákos tölteléket. A mákos réteget befedjük a harmadik tésztagombóccal, majd erre kenjük a lekvárt, és rásimítjuk a negyedik tésztalapot is. A tésztán eloszlatjuk az almás tölteléket és befedjük az utolsó tésztalappal.
    5. A tetejét lekenjük a tojássárgájával, és megszurkáljuk villával. Előmelegített sütőben 170 dokon kb. 50 - 60 percig sütjük.

Megjegyzés

Érdemes rászánni az időt erre az ezerjó szeletre, mert nagyon finom, talán még finomabb a bejglinél is.

Baloghné Judit
Hirdetes
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm
Hirdetes

Hozzászólások

Hirdetes

Hasonló Receptek

Magazin

Hirdetes
Hirdetes