Firenzei szelet (Florentine)

default user icon
5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 7,5 dkg cukor
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg puha vaj
  • 2 evőkanál víz
  • A töltelékhez:
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 2,5 dl tejszín
  • kb. 25 dkg mandula, mogyoró, dió, mazsola vegyesen (a magvak egy része kis darabkákra tördelve)
  • Valamint:
  • kb. 7,5 dkg étcsoki
  • kevés olaj (~1ek)

Elkészítés

    Elkészítés: A tésztához a lisztet a sütőporral elvegyítjük, majd a tészta többi hozzávalóját is belekeverjük. Egy dagasztófejjel ellátott keverőgéppel először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton jól átdolgozzuk, utána gyúródeszkán sima tésztává gyúrjuk. (Ha ragadna, tegyük kis időre hideg helyre.)

    Kb. 28*36cm-es lappá nyújtjuk, majd félbevágjuk (2 db 14*36-os lapot kapunk). Hosszanti oldalán 1-2 centis csíkot visszahajtunk mindkét oldalon. Ezt jól kikent sütőlemezre rakjuk, és a 200 fokra előmelegített sütőbe küldjük 10-15 percre.

    A töltelékhez a vajat egy edényben felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrokat és a mézet. Ezt kevergetjük, miközben karamellizálódik.
    Hozzáöntjük a tejszínt, amivel addig keverjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor beleöntjük a magvakat/mazsolát, és addig keverjük, amíg a massza jól kötővé nem válik. Ezt igazságosan elosztjuk a kész tésztalapok közepén. :)

    Végezetül vízgőz felett megolvasztjuk az olajjal a csokit, és szilikonecset (vagy amivel sikerül megoldani) segítségével a tésztalap felhajtott széleit megkenjük.

Megjegyzés

Mamával ebbe a sütibe öltük bele azt a kevés termést, ami a zord időjárás ellenére a földjükön akadt. Megérte a dagonyázást. :)

Az eredeti recept szerint amúgy elvileg még a töltelékkel megpakolva is be kéne tenni a sütőbe a tésztát, de nekünk az előpróbánál ez azt eredményezte, hogy szétfolyt a töltelék, úgyhogy ezt a lépést elhagytuk.

Somfai Dorottya
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin