Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Firenzei sertéssült hagymakompóttal

MME MME
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 80 dkg sertéskaraj csont nélkül, egészben
  • frissen őrölt bors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 szál bazsalikom
  • 2 szál rozmaring
  • 2 szál oregánó
  • 4 szál kakukkfű
  • 1 dl olívaolaj
  • A hagymakompóthoz:
  • 3 fej új vöröshagyma
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • cukor
  • ételecet
  • A pirított burgonyához:
  • 60 dkg egyforma héjában főtt burgonya
  • 1/2 dl olívaolaj

Elkészítés

Elkészítés: A megmosott, leszárított sertéskarajt sózzuk, borsozzuk, az aprított fokhagyma, bazsalikom, rozmaring, oregánó, kakukkfű keverékében megforgatjuk, és olajozott tepsibe fektetjük. Ezután meglocsoljuk a felforrósított olajjal, 1 deci vizet öntünk alá, és alufóliával lefedve kb. 1 óra alatt jó 3/4 puhára pároljuk. Közben ha kell, a levét kevés vízzel pótoljuk. Végül levesszük róla a fóliát, és a forró sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük.

Közben a hagymakompóthoz a megtisztított vöröshagymákat vékony karikákra vágjuk, majd a forró olajon világosbarnára karamellizált cukorra szórjuk, elkeverjük, felöntjük 1,5 deci vízzel, sóval, cukorral, ételecettel pikánsra ízesítjük, és közepes tűzön 15-20 perc alatt készre pároljuk, hogy sűrű, krémes szaftja legyen.

A körethez a héjában főtt burgonyát serpenyőben a forró olívaolajon megpirítjuk és sózzuk.

Tálaláskor a sertéssültet éles késsel felszeleteljük, tányérra tesszük, és a hagymakompóttal, pirított burgonyával körítjük. Forrón kínáljuk.

Megjegyzés

A hagymakompótot víz helyett felönthetjük, párolhatjuk száraz fehérborral. Az egész sertéskarajt sülés közben húsvillával ne szurkáljuk, mert kifolyik belőle a szaft, és szárazabb lesz a hús.

Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss