Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 étel, amit enned kell, ha egészséges fogakra vágysz!

A fogak védelme már az evésnél elkezdődik. Bizonyos élelmiszerek ugyanis megakadályozzák a fogszuvasodást és az ínygyulladást.
Fogszuvasodás ellen

Zellerszár és sárgarépa
A rágás alaposan masszírozza a fog legrejtettebb részeit és a fogínyt. Közben fokozódik a nyálképződés, ami hatástalanítja a szuvasodást előidéző baktériumokat. A zellerszárban A- és E-vitamin található, amely mozgósítja az immunerőket a szájban is. Ha nem szeretjük ezeket a zöldségeket, helyettesíthetjük zöldpaprikával vagy karalábéval.

Hagyma
A szulfidtartalma, amely az erős ízéért is felelős, antibiotikus hatású. Megöli a szuvasodást okozó baktériumokat, ezenkívül védi a fogínyt a durva, sejtromboló szabadgyökök ellen. Fogyasszunk naponta hagymát, a szaga közömbösítésére pedig rágcsáljunk mentalevelet, vagy petrezselymet.

Fogkőlerakódás megelőzése

Zöld tea
Magas csersavtartalmának köszönhetően a zöldtea akadályozza a fogkő kialakulását és megöli a szuvasodást okozó baktériumot. A zöldtea fluoridtartalma pedig ellenállóbbá teszi a fogzománcot. Napi két-három csésze zöldtea, cukor nélkül az egészséges adag. Mellesleg szájöblögetőnek is kiváló, ilyenkor még erősebben kifejti a fogápoló hatását.

Mazsola
Ennél nincs édesebb fogpaszta! A kutatók háromféle, olyan természetes vegyületet is találtak a szárított szőlőszemekben, amelyek a fogkőképződés ellen hatnak. Ugyanis megölik a szuvasodást és a fogínygyulladást okozó baktériumokat, mielőtt még azok a fogon megtelepedhetnének. A magas cukortartalom ellenére sem károsítják a fogzománcot.

A friss leheletért

Petrezselyem, mentalevél
Mindkét fűszernövény tartalmaz olyan illóolajokat, amely kellemessé teszi a lélegzetet. Hasznos mellékhatásuk, hogy csökkentik a rossz koleszterin szintjét. A mentalevél mentol tartalmának köszönheti kellemes illatát. A petrezselyem sok frissítő klorofillt tartalmaz, ezenkívül C-vitamint, amely erősíti az ínyt. Díszítsük a desszertet mentalevéllel, a főételeinket pedig apróra vágott petrezselyemmel.

Az erős fogínyért és fogakért

Kivi
Sok C-vitaminja megerősíti az íny kötőszövetét, ezáltal akadályozza a vérzést. A benne levő kalcium pedig erősíti az áll csontját is. Naponta fogyasszunk egy kivit, müzliben, vagy magában. Jó C-vitaminforrás még a brokkoli, a zöldpaprika, az édeskömény és a káposzta.

Szezámmag
A rágása során tisztul a fogazat, úgy súrolja le a foglepedéket, mint a súrolópor. A kalciumtartalmával erősíti az állcsontozatot. Másodlagos növényi hatóanyagai révén csökkenti a koleszterinszintet. Hetente többször szórj egy-egy kiskanál szezámmagot az ételbe (levesbe, főzelékbe, salátába).

Még több cikk az egészséges táplálkozásról >>>


Ezek is érdekelhetnek

Friss