Finomfőzelék

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 30 dkg zöldborsó
  • 30 dkg répa
  • 30 dkg friss karalábé
  • petrezselyem
  • kevés cukor
  • bors
  • szódabikarbóna
  • A besamelhez:
  • 6-8 dkg vaj
  • 4-5 evőkanál liszt
  • tej
  • ételízesítő

Elkészítés

    Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, a répát karikára, a karalábét pedig kis hasábokra vágjuk. Kevés vajat felolvasztunk egy lábasban, megforgatjuk benne az összevágott petrezselyem felét, majd rátesszük a megmosott, összevágott zöldségeket, egy késhegynyi szódabikarbónát és megforgatjuk. Kb 1 pohár vizet öntünk rá, és fedő alatt 5-6 percig pároljuk. Megsózzuk, és ha nagyon elfőtt a víz, pótoljuk annyira, hogy épp ellepje a zöldségeket, majd lassú tűzön puhára pároljuk. Ezalatt elkészítjük a besamelt egy kis lábasban. Felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, és habzásig melegítjük. Felöntjük tejjel és habverővel csomómentesre keverjük. Ha túl sűrű, tejet adunk hozzá. Krémes állagú, tejfölszerű masszát kell kapnunk. A besamelt a zöldségekre öntjük, jól elkeverjük, és készre főzzük néhány perc alatt. Ételízesítővel ízesítjük, és megszórjuk a maradék apróra vágott petrezselyemmel. Egybesült sertéscombbal (vagy bármi mással :-o) tálaljuk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Karolina94 11 hónappal ezelőtt
Nagyon finom lett megcsináltam,köszönöm szépen!
tojanos 2 évvel ezelőtt
Kedves Mirza! A recept kiváló. Elkészítve pedig finom (ahogy a nevében is áll). Van egy apró megjegyzésem. A petrezselyemnek van; levele, szára, gyökere. A gyökerét nem sokan szeretik. A szárát hosszabb darabokra vágva érdemes - összekötve a levelekkel - levesekbe főzni, a leveleket összeaprítva a kész levesbe szórni, így megmaradnak benne a vitaminok. Gondolom ezeket Ön is tudja. Tehát a receptjében a leveleit vágjuk össze. Bocsi!
Baginé Gartner Nikoletta 4 évvel ezelőtt
Nagyon köszönöm a receptet, isteni finom lett. Nagyon régóta keresem a receptjeidet és amit eddig kiválasztottam és megfőztem mindnek nagy sikere lett. Köszi mégegyszer.
Lódi Anita 5 évvel ezelőtt
Elkészítettem és finom is lett, de a valahogy én más ízre emlékeztem régről... Valami nekem hiányzott belőle...
lusztigk 6 évvel ezelőtt
A szódabikarbónától megörzik a zöldségek az eredeti szinüket
weberjuli 6 évvel ezelőtt
Árulja el nekem valaki, miért kell bele szódabikarbóna?
Csonk Mária 6 évvel ezelőtt
Mi édesen szeretjük. nem pucolgatom a zöldségeket külön hanem veszek egy csomag mirelit franciasaláta alapot (olyat amibe nincs kukorica) és esetleg teszek még hozzá karalábét, pár szem krumplit. Az 1 kg csomaghoz 4-5 ek cukor megy, de csináltam már mézzel is. ugyan úgy besamellel sűrítem vagy liszt helyett étkezési keményítőt használok (azt csak ki kell keverni a tejjel). Ez az egyik kedvenc főzelékem.
Bognár Istvánné 7 évvel ezelőtt
Én \"staubolni\" szoktam, és tejjel flengedni, miután megpuhultak a zöldségek, és elfőtte az összes vizet.
Fleischmanné Pálfi Erzsébet 7 évvel ezelőtt
Én karfiolt is szoktam hozzá tenni, és besamel helyett tejszínbe kevert liszttel szoktam besűríteni (3 dl-hez 3-4 evőkanálnyi). Így a cukor is elhagyható.
Szabo Aliz 7 évvel ezelőtt
Nagyon finom!Koszi szepen!

Hasonló Receptek

Magazin