Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Finom almás linzer

MME MME
5 4.7/5
60 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 14 dkg cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 1 evőkanál tejföl
  • Az almás töltelékhez:
  • kb. 1-1,5 kg édes alma
  • 20 dkg cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 5 db szegfűszeg
  • 1 csomag színtelen zselépor
  • víz

Elkészítés

Elkészítés: A tölteléket készítem el először, hogy ki tudjon hűlni, és ne ázzon el tőle a tészta. Az almát lereszelem (de darabolni is lehet, kinek hogy tetszik), belerakom egy edénybe, és felöntöm annyi vízzel, hogy épp ne lepje el, mert az alma is enged levet. Felteszem főni, közben belerakom a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget egy fűszertartóban, és megvárom amíg felforr. Kb. 10 percig főzöm, aztán belerakom a zseléport. Hűvösre teszem, de figyelem, nehogy túl hamar kezdjen zselésedni.

A tésztához a vajat a liszttel elmorzsoljuk, összegyúrjuk a többi hozzávalóval (ha nem ál össze a tészta, tehetünk még bele tejfölt), a tésztát megfelezzük, a nagyobbik darabot elnyújtjuk úgy, hogy egy kicsit nagyobb legyen mint a tepszi. Kibéleljük vele a tepszit úgy, hogy az oldalára is jusson, beletesszük a tölteléket. A töltelékre ráfektetjük a másik kinyújtott tésztát, bekenjük a kimaradt tojásfehérjével, megszurkáljuk jó alaposan villával, és előmelegített sütőben 200 fokon sütjük, amíg aranybarna lesz. Ha az alja nem sült még meg, de a teteje már jó, akkor takarjuk le alufóliával, és rakjuk vissza a sütőbe.

Porcukorral meghintve tálaljuk. Ha marad ki tészta, nem kell megijedni, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, megkenjük lekváral, rárakunk egy másik darabot, majd azt meghintjük cukros darált dióval, és ugyanúgy 200 fokon sütjük ki. Nagyon finom nasi! Jó étvágyat hozzá!

Ezek is érdekelhetnek

Friss