Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Finnyás gyerekvendégek? Sebaj!

A vendéglátás mindig nagy körültekintést igénylő feladat, de még ennél is nagyobb odafigyeléssel kell készülnünk, ha vendégeink között gyerekek is vannak.

Persze különbséget kell tenni a csak gyerekeknek szóló partik és a családdal együtt érkező gyerekek vendéglátása között. Míg a bulikon megannyi csábító – ha nem is a legegészségesebb – falat közül választhatnak a gyerekek, a családi étkezésekkor egy teljes menüsor vár rájuk.

Épp ezért a vendéglátás előtt érdemes kikérdeznünk a család felnőtt tagjait, pontosabban a mindent tudó édesanyát, hogy őszintén mondja el, mit szeret, mit eszik meg a gyerek, illetve mi az, amit egyáltalán nem.

Az már önmagában fél siker, ha a menü tervezésekor kerüljük a vendéggyerek által nem szeretett ételeket, de még jobb, ha a kedvencekből legalább egy fogást becsempészünk a megálmodott menüsorba.

A gyerekes vendégségeknél egyszerűnek és kényelmesnek tűnő megoldást jelenthet a svédasztal, de azzal azért számolni kell, hogy ilyen esetben jóval többféle étellel kell készülnünk, mintha csupán egy leves vagy előétel, főétel, desszert menüsorral várnánk vendégeinket.

Ha előzetesen nem jutunk füleshez, akkor egyszerűen induljunk ki a saját gyerekeinkből, illetve az ismerőseink gyerekeitől kérdezzük meg, hogy ők mit ennének szívesen. Kerüljük az egzotikus ételeket, az erős, csípős fűszerezést, illetve a kevesek által ismert alapanyagokat.

Amivel biztosan nyert ügyünk lehet, azok a különféle rágcsálnivalók. Az egészségtelen chipsek helyett készülhetünk mindenféle magvakkal, aszalt gyümölcsökkel, grissinivel, pogácsával, amit a felnőtteknek az aperitif mellé kínálhatunk.

A leveseket is jól eladhatóvá tehetjük különféle extra betétekkel. A levesekhez főzhetünk ki betűtésztát, leves fajtájától függően piríthatunk kenyérkockát, apróra vágott bacont, fenyőmagot, diót, amivel gazdagítható, izgalmassá tehető a leves. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy a leves összes kelléke ízleni fog a kis vendégeknek, akkor érdemes a különféle betéteket külön tányéron kínálni, hogy csak az kerüljön a levesbe, ami biztosan el is fogy. A paradicsomlevest szinte minden gyerek szereti, de egy semlegesebb krémlevessel is érdemes próbálkoznunk.

A főételnél két nagy kérdésünk lehet. A gyerekek eszik-e a húst, illetve kedvelik-e a zöldségeket. A tésztát, rizst, sült krumplit, krumplipürét a legtöbb gyerek szereti, de a húsok, zöldségek közül már sokan válogatnak.

A húsok közül a legtöbb gyerek kedveli a csirkét, szeretik a rántott húsokat, illetve a különféle ragukat, főleg ha tészta a köret. Sokak nagy kedvence a bolognai spagetti. A húsokon kívül a különféle szószokkal is operálhatunk. Az egyben lesütött húsokhoz készíthetünk felnőttekre szabott és gyerekekre hangolt mártásokat. Az egyben sütött pulykából szelt szeletet meglocsolhatunk fokhagymamártással a felnőtteknek, gyümölcsös szósszal a gyerekeknek, mindkét esetben remek lesz az eredmény. A húsgolyókkal is sikert érhetünk el a gyerekeknél, akik kimondottan kedvelik az apró fasírtokat - ha nem túl fűszeresek.

A desszerteknél általában a mazsola a nagy vízválasztó, mert sok gyerek nem kedveli. A csokoládés dolgokkal is óvatosan bánjunk. Ha valami nagyon csokoládés vagy gyümölcsös desszertben gondolkozunk, készüljünk alternatív megoldással is. Gyors és gyerekbarát desszert a pohárkrém, ami nem túl időigényes, sokféle összetételben készülhet - és a legtöbb esetben igazi adu ász.

Ilyen biztos pont lehet a kókuszgolyó, a különféle töltelékekkel variálható palacsinta vagy gofri is, illetve a desszertnek nem nevezhető, de rágcsálnivalónak ideális pattogatott kukorica.

Spagetti alla bolognese

Hozzávalók:
1 nagyobb fej vöröshagyma
50 dkg darált marhahús
1 babérlevél

1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál petrezselyem
zsírszalonna
1 evőkanál vaj
2 dl száraz vörösbor
2 dl alaplé
1 olasz 40 dkg-os paradicsomkonzerv
olívaolaj

Elkészítés: A maréknyi kockázott szalonnát az olajos vajon megpirítom. Az apróra vágott hagymát megdinsztelem, majd megpirítom a darált marhahúst. Ezután a serpenyőbe teszem a fűszereket, átpirítom, borral felöntöm. és kevés liszttel besűrítem. Ezután hozzáadom a paradicsomkonzervet, az alaplevet, és fél óráig fedő alatt párolom. Végül óvatosan sózom. Tésztával tálalom.

Csirkés-tejfölös gnocchi

Hozzávalók:
35 dkg csirkemellfilé
50 dkg konyhakész gnocchi
5 dkg vaj
2 dl tejföl
20 szál friss rozmaring
2 evőkanál olívaolaj
1 maréknyi reszelt kemény sajt

Elkészítés: A húst harapásnyi darabokra vágom. Egy üvegtepsit a tűzhelyre teszek, ebbe öntöm az olajat, amin kifehérítem a húst, majd hozzáadom az apróra vágott rozmaringot, kicsit sózom. Beleöntöm a gnocchit is, s a vajjal együtt néhány percig pirítom (folyamatosan mozgatva, hogy a nudli ne ragadjon le). Végül tejfölt kanalazok rá, kis sajtot reszelek a tetejére, átforgatom, s a 180 fokos sütőbe tolom. Addig sütöm, amíg a nudlik meg nem színesednek.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss