Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bográcsozás és gombócfesztivál: 7 kihagyhatatlan hétvégi gasztroprogram

Íme 7 vonzó fesztiválhelyszín zenei, kulturális és kulináris élvezetek ígéretével a hétvégére.
Panyolafeszt – minden, ami szatmári

Nem csak a neves fellépők, a hangulat és a környezet miatt érdemes ellátogatni a határ menti világzenei fesztiválra! A Panyolafeszten augusztus 5–6. között a vendégszerető helyiek hagyományos ételeiket főzik, mégpedig sparhelten, ősi receptek szerint, legfeljebb 50 km-es körzetből származó alapanyagokból. Ehetsz náluk szatmári töltött káposztát, lapcsánkát, lakodalmas házi süteményeket és kemencés lángost, reggelire pedig bundás kenyeret paradicsommal és paprikával a kiskertből, akár a nagyinál. 

Sokac Babfőző Fesztivál – hagyomány és gasztronómia

Több mint egy évtizede a Mohácsi Sokacok Olvasókörének tagjai augusztus első hétvégéjére időzítették a helyi népi és horvát nemzetiségi hagyományokat felelevenítő fesztivált. Idén augusztus 6-án 15 órakor, a köszöntők elhangzása után közel 300-an kezdenek el babot főzni a Táncsics utcában. A sokac bab különlegessége az elkészítés módjában rejlik. Régen a mezőgazdasági munkák dandárja idején reggel egy nagy cserépedényt rétegesen teleraktak babbal, füstölt és marhahússal, leveszöldséggel, hagymával, felöntötték vízzel, majd úgy tették tűz mellé, hogy csak egy oldalról érje a láng. A tűzre időnként ránéztek, de az ételre nem kellett odafigyelni, és délre magától elkészült az ízletes ebéd. Miközben a fesztiváli nap délutánján 1100 cserépedényben a hagyományos módon fő a babos étel, a sokac negyedben kulturális és kézműves bemutatók zajlanak. Az este utcabállal zárul.

Bakonyi Betyárnapok bográcsos erőpróbával

Augusztus 5-én 15 órakor országos betyártalálkozó kezdődik Zircen, az Alkotmány utcai rendezvénytéren. Ekkor nyit a mesterségek és a bakonyi ízek utcája, továbbá ekkor gyújtják meg a tüzet a bográcsok alatt. A főzőverseny eredményhirdetéséig zene, énekszó és ostorok csattogása közepette hagyományőrző csoportok és tréfás játékok szórakoztatják a közönséget, utána betyár jó buli lesz. A bográcsos bajnokok mellett díjazzák a leghetykébb betyárbajusz gazdáját, újabb bakonyi betyárokat avatnak, és jelen lesznek a legszebb csárdabéli szépasszonyok is. Szombaton 10 órától kóstolhatsz kézműves sörökkel leöblíthető betyáros étkeket, a nap folyamán pedig betyárvilág-bemutatókat, lovas felvonulást, fogathajtó és ügyességi versenyeket láthatsz.

Debreceni Bor- és Jazznapok a Nagyerdőn

Augusztus 4–7. között idén együttesen rendezik meg a legrégebbi folyamatosan működő hazai jazzfesztivált és a 17. Borkarnevált a nagyerdei Békás-tónál. Az eseményen 3 színpadon 33 zenekar 175 zenésze 39 koncertet ad, ezenkívül 18 hazai és 2 történelmi borvidék mintegy 70 pincészete kínál félezer fajta nedűt. Megízlelheted a Széchenyi István kedvenc szőlőjéből készült bakator bort, kóstolhatsz pálinkát, gyümölcsbort és pezsgőt, valamint hagyományos magyar kemencés ételeket is. A kézműves termékek vásárán tradicionális étkekre és házi sajtokra tehetsz szert. 

Paloznaki Jazz & Bor Piknik

Csütörtök estétől vasárnap estig várhatóan idén is több ezren keresik fel a Homola Pincészet által szervezett fesztivált, amely a nyár egyik leghangulatosabb szabadtéri programja. A zenei kínálat, a közreműködők és a gasztronómia tekintetében egyaránt különleges, minőségi eseményre számíthatnak az idelátogatók. A hangulatot az északi part közkedvelt éttermei által biztosított harapnivalókkal és helyi termelők kézműves finomságaival megtölthető piknikkosarak, natúr fagyik, házi szörpök, pálinka, behűtött borok és persze plédek teszik teljessé. A tökéletes zenei élményt kiváló hang- és fénytechnika garantálja. A fesztivál idején külön buszjárat közlekedik Paloznak és a környező települések (Füred, Csopak, Almádi, Alsóörs) között.

Mátraalja Fesztivál – idén a Cserhát aljában

Augusztus első hétvégéjén Szécsény fogadja be a pásztói strandról költözni kényszerülő rendezvényt, amelynek így továbbra is védjegye marad a festői környezet. A Forgách-kastély parkjában koncertet adnak a magyar hip-hop legendás alakjai. Napközben családbarát programokkal várják a fesztiválozókat a szervezők. A vállalkozó kedvűek jetskire pattanhatnak a tavon, a tóparton pihenők pedig a palóc gasztronómiának hódolhatnak. Lesz palóc gulyás, a helyi nyugdíjasklub tagjai laskát sütnek, és megkóstolhatod a térségre jellemzően grízzel készített, gyümölccsel töltött házi réteseket is.

Gombócfesztivál Balatonfűzfőn – lisztérzékenyeknek is

Ezen a nyáron is kiugrik a gombóc a fazékból a Balaton-parti településen! Augusztus 6-án a helyi Vendégváró és Gasztronómiai Egyesület, valamint a Vágfalvi Ottó Művelődési Központ és Könyvtár tizedik alkalommal rendezi meg a jókedvre derítő eseményt. A Fűzfőfürdői Közösségi Ház szomszédságában 11 órától tálcákon tornyosuló gombóchegyek, vidámság, zene, művészeti és folklóregyüttesek, sztárfellépők várják a látogatókat, így a fesztivál a kulináris élmények mellett tartalmas szórakozást és kellemes nyári kikapcsolódást is nyújt az egész családnak. A lisztérzékenyek sem maradnak éhen, mert számukra gluténmentes finomságokat főznek. A legjobb gombóc készítőjének 14 órakor adják át az Arany Gombóc díjat. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss