Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ferdinánd tekercs (vajtekercs, darázsfészek, mandulás kőttes)

90 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 20 db tekercshez:
  • 30 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 4 dl tej
  • 3 tojássárgája
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg margarin + a tepsi kikenéséhez egy kicsi
  • Valamint:
  • darált dió vagy mandula

Elkészítés

Elkészítés: Az élesztőt megkelesztjük 1 dl langyos tejben elkevert 1 evőkanál kristálycukorral. A liszthez hozzákeverjük a megkelt élesztőt, majd a tojásokkal, sóval és 1 dl tejjel közepesen lágy tésztát gyúrunk. Meleg helyen pihentetjük.

Amikor megkelt a tészta, lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, olyan vékonyra, hogy még tekerhető legyen. A margarint habosra keverjük a porcukorral, és megkenjük vele a kinyújtott tésztát. A tésztát összegöngyöljük, és kétujjnyi csigákat vágunk belőle.

Kikent magas falú kerámiatálba vagy tepsibe szorosan egymás mellé tesszük a csigákat. Előmelegített sütőben, 220°C-on kb. 30 percig sütjük. Félidőben meglocsoljuk a maradék tej, vaníliáscukor és cukor egyvelegével, és szép pirosra sütjük a csigákat.

Megjegyzés

Ha diót is teszünk bele, akkor darázsfészek, ha mandulát szórunk rá, akkor mandulás kőttes. Így viszont Ferdinánd vagy vajtekercs, de akárhogy is hívják, ellenállhatatlanul finom. Nagyimat mindig ezzel nyúztam, hogy szülinapomra torta helyett ilyet süssön, most meg a gyermekem nyúz engem mindig azzal, hogy ilyet süssek. - IZEKBLOGJA

Ezek is érdekelhetnek

Friss