Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ferdinánd-tekercs pistucosan

5/5
90 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók 10-12 tekercshez:
  • 3 dkg friss élesztő
  • 0,5 dl langyos tej a felfuttatásához
  • 1 evőkanál kristálycukor a felfuttatásához
  • 30 dkg rétesliszt
  • késhegynyi só
  • 3 tojássárgája
  • kb. 1,5 dl langyos tej
  • 1 dl étolaj
  • A kenceficéhez:
  • 10 dkg vaj
  • 3 evőkanál porcukor
  • Az öntethez:
  • 1 dl forró tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 mokkáskanál kristálycukor

Elkészítés

Elkészítés: A sikeres kelesztés feltétele a megfelelő hőmérséklet, ezért idejében vegyük ki a hűtőből a tojásokat, és a lisztnek sem árt, ha jó langyos. Az élesztő felfuttatásához, illetve a tésztához adagolt tej meleg legyen (40-45 fokos), de semmiképp se forró. A tészta kelesztéséhez is meleg helyet válasszunk.

Helyezzük tehát fél deci meleg, cukros tejecskénkbe a széttördelt élesztőt, majd fedjük le, s tartsuk akolmelegen. Mérjük ki a rétes(!)lisztet, keverjük bele a sót, öntsük rá a tojássárgákat. Morzsoljuk össze, majd adjunk hozzá annyi meleg tejet, amivel gyúrható állagú tésztát kapunk (kb. 1,5 dl). Öntsük rá a futásnak eredt élesztőt is, és jól gyúrjuk össze. Végül adjuk hozzá az étolajat, s mindebből gyömöszöljünk sima felületű cipót. Takarjuk le a tálat, hadd keljenek kedvükre.

A kenceficéhez mikrózzuk puhára a vajat, és a porcukorral keverjük jó habosra.

Ha kb. a duplájára hízott a cipó (az enyém fél óra alatt nőtt ekkorára), párszor átgyúrjuk, s lisztezett deszkán félujjnyi-ujjnyi vastagságú téglalapot nyújtunk belőle (nem baj, ha kissé ovális). Ezután az előkészített vajas-cukros krémet egyenletesen rákenjük a tésztára úgy, hogy a szélén 1 cm-nyi sávot szabadon hagyunk. A megkent lapot a bejglihez hasonlóan feltekerjük, a göngyölítést követően hosszú, éles késsel kb. 2 centi vastagon felszeleteljük a rudat, s az így kapott csigákat lapjára fektetve (a kevésbé krémes oldala legyen felül) sütőpapíros tepsibe tesszük 3-4 centi távolságra egymástól.

A Ferdinánd-tekercs azon kevés sütik egyike, melyet hideg sütőben indítunk el a kulinarizálódás útján — legalábbis a nagyik ezt írják, és én hiszek nekik. :) A szimpatikus középső rács kiválasztása után rögtön állítsuk is a szabályzót 210 fokra, toljuk be a csigákat, és készítsük el az öntetet. 1 dl forró tejben feloldjuk a 10 kávéskanálnyi kristály- és a vaníliás cukrot, majd a félig megsült tekercseket (kb. 15 perc) arányosan meglocsoljuk vele. Visszatolva további negyed óra alatt készre sütjük a nyakon öntött csigákat. Érdemes időnként ellenőrizni a talpacskájukat: legyen szép barna, és felül is kaphat némi pírt. (Túlsütni nem szabad, mert megkeményedhet.)

Megjegyzés

Mi édesszájúak vagyunk, ezért vaníliás porcukorral bőven meghintve tálaltam. Frissen, melegen a legfinomabb.

További fotókat és érdekességeket Pistuc blogjában találsz! - pistuc

Ezek is érdekelhetnek

Friss