Felvidéki sztrapacska

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 kg burgonya
  • 2 tojás
  • 45-50 dkg liszt
  • 30 dkg juhtúró
  • 20 dkg füstölt szalonna

Elkészítés

    Elkészítés: 1.) A szalonnát apró darabokra vágjuk, és egy teflonban ropogósra sütjük. A pirosra sült szalonnadarabkákat kiszedjük egy tányérra, és félretesszük.

    2.) Egy nagy fazékba vizet teszünk fel forrni, és megsózzuk.

    3.) A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és egy burgonyareszelőn (vagy a sajtreszelő kisebb fokán) lereszeljük. Minden burgonya után a lisztből rászórunk a reszelékre, hogy ne barnuljon meg, de egy maroknyi lisztet félreteszünk (mert lehet, hogy a burgonya vizes, lehet, hogy száraz, eszerint kell majd a lisztet használnunk!).

    4.) Ha elfogyott az összes krumpli és a liszt, összekeverjük, és hozzáadunk 2 evőkanállal a szalonnából kisütött zsírból, valamint 2 tojást és megsózzuk. (A 2 evőkanál szalonnazsírt azért kell beletenni a tésztába, mert a későbbiekben lényegesen megkönnyíti a szaggatást!)

    5.) Ha úgy látjuk, hogy a burgonyás massza túl híg, akkor hozzáadjuk a félretett 1 maroknyi lisztet, ha viszont jó állagú, akkor a félretett lisztre nincs szükség.

    6.) Közben a fazékban felforrt a víz. A tészta egy részét vizezett deszkára tesszük, majd késsel a forró vízbe hosszúkás kövér galuskákat vágunk. A vízbe hullott galuskákat óvatosan megkeverjük, hogy nehogy letapadjanak az edény aljára. A galuskákat addig főzzük, amíg a víz tetejére fel nem jönnek, és utána közepes lángon 5-6 percig főzzük őket. (vigyázni kell, mert nagy lángon könnyen kifut a víz!)

    7.) Ezután a galuskákat leszűrjük, betesszük egy szalonnazsírral kikent tepsibe, rászórjuk az összemorzsolt juhtúrót és a ropogósra sült szalonnapörcöket.

    8.) A tepsit csak annyi időre tesszük a forró sütőbe, hogy a túró megpókhálósodjon. (Ez kb. 5 percet jelent). Azonnal kiszedjük, és a tálalásig lefedjük, hogy nehogy kiszáradjon.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

zsolnai ferenc 1 évvel ezelőtt
Az anyám felvidéki Magyar,tőle tanulta a feleségem és én is.A szalonnát pőrcre sűtjűk majd kivesszűk.A krumplit lereszelni,majd turmix (ez nagyon jo őtlet)so és liszt ha kicsit megszűrkűl az kimondottan jot tesz neki.Nem kell hozzá tojás.A kiszaggatott megfőtt nokedlit a felforrositott zsiradékba megforgatjuk és rétesszűk a ( Liptoi turot)és ősszeforgatjuk még nyulossá nem válik és teljesen átjárja a nokedlit.Kevés pőrcőt a tetejére és tálalásnál egy nagyobb szelet sűltoldalassal megfejeljűk.Száraz vőrősbor dukál hozzá.
Tauszig Zoltánné 4 évvel ezelőtt
Kedves Mindenki! Az Apukám, 1894-ben született Teschenben , akkor az még a Monarchia területe volt. Mostanában, ha minden igaz akkor Lengyelország. Tőle tanultam a \"sztrapacska\" receptjét, Ő meg az egyik tóth konyhalányuktól. A pláne az benne, hogy igenis hagyják megbarnulni a krumplit, az igazi sztrapacska nem fehér, hanem szürkés tónusú, és ettől lesz nagyon finom. A juhturó és a szalonnapörc stimmel. De a tésztába csak lisztet és kevés sót tettek.
Fehér Annamária 4 évvel ezelőtt
Jó a recept, de egy másik helyen olvastam, hogy kockára vágja, majd turmixolja a krumplit. Ez igen jó ötlet azoknak akik nem szeretnek reszelni:)
Baginé Tóth Edina 5 évvel ezelőtt
A recept nagyon jó. Én 80 dkg krumplihoz bő 50 dkg lisztet raktam, és juhtúró helyett tehéntúrót használtam és ahogyan azt judyfarkas is írta, a zsiradékon pirított tejföl szerintem is elmaradhatatlan. Isteni finom lett!!!
Virág 5 évvel ezelőtt
sziasztok, a recept kb. hány személyre szól? (1 kg krumpliból) a hétvégén voltam Selmecen és nagyon belelkesültem:)
Dercsényi Panna 5 évvel ezelőtt
Elkészítettük az Emberemmel, nagyon fincsi lett :) Olyan laktató, hogy kidőltünk tőle - kajakóma :) Köszi a receptet!!! Ja, és hogy gyorsítsunk a dolgokon, nem reszeltük a nyers krumplit, hanem az aprítóban pépesítettük.
Bea 6 évvel ezelőtt
Nagyon klassz kis recept, ezentúl mindig így fogom csinálni!! /már amikor nem diétázom :-)/
6 évvel ezelőtt
Kárpátalján (Beregszászon) nagyapám kedvenc étke volt .Úgy hívta \"nyögve nyelős\"c8r
Marusy György 7 évvel ezelőtt
Katuska igazad van, csakhogy a sztrapacska attól sztrapacska, hogy nyers krumpliból és lisztből készül. Az ízesítése lehet akár káposzta, akár turó, akár juhturó /bryndza / ezzel a legjobb. Amennyiben megnézed a szlovák szótárt azt a szót, hogy sztrapacska nem is ismeri. Amit Te leírtál az juhtúrós galuska. A galuska az amit kézzel szaggatnak ki és nem nokedli szaggatón. Tisztelettel Gyuri52
Motolainé K. Kata 8 évvel ezelőtt
Ez mind igaz csak ez nem sztrapacska, hanem bryndzové halusky magyarul brindzás vagy juhturos tészta. A sztrapacska ugyanígy készul csak juhturo helyett savanyukáposztát használnak

Hasonló Receptek

Magazin