Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Így készíts tökéletes gofrit házilag!

default user icon
Török Zsuzsa Alapételek
0
Gyors desszertre vágysz vagy váratlan vendég jelezte közeli érkezését? Süss gofrit! Mindenki szereti, ráadásul az alaptészta szabadon ízesíthető a kamrában rendelkezésedre álló alapanyagokkal.

 5 jó tanács a tökéletes gofrihoz

A receptek száma úgyszólván végtelen. Közös bennük, hogy elkészítésük nem igényel professzionális konyhai jártasságot, de van néhány dolog, amire nem árt odafigyelni.

1. Ne spórolj a vajjal! Amellett, hogy ízhordozó, megakadályozza, hogy a gofri letapadjon a sütőfelületre, mert a nyers tésztából a magas hő hatására kiolvadó vajmennyiség védőfilmet képez a forró fémen. Túl kevés vajtól a gofri gumiszerű lesz.

2. Szitáld át a lisztet és a receptben esetleg szereplő porcukrot, valamint kakaóport is, hogy ne legyen csomós a tésztamassza.

3. A tojás és a sütőpor megemeli a tésztát, amely még lazább lesz, ha először a tojássárgájákat kikevered vajjal és cukorral, majd a végén hozzáadod a habbá vert tojásfehérjéket. A habbal bejuttatott légbuborékok sütés közben kitágulnak és még levegősebbé teszik a gofrit.

4. Hagyd ki a tejet az alaptésztából, vagy helyettesítsd szódavízzel, ha ropogós gofrit szeretnél.

5. Sütés előtt pihentesd a nyers gofritésztát kb. 30 percig, hogy a lisztben található keményítő (glutén) dolgozni tudjon és stabil kötést hozzon létre a többi hozzávalóval.

Ízesíts kedved szerint!

Az alaptészta tetszőlegesen ízesíthető pl. kókuszreszelékkel , mandulapehellyel, darált dióval, durvára vágott mogyoróval, rumaromával, gyümölcsdarabokkal vagy reszelt sajttal, hagymával, zöldfűszerekkel.

A csokiimádók boldogítására kakaóport vagy csokoládéreszeléket keverhetsz bele. Nem tudsz dönteni vagy többféle igényt kellene kielégíteni? Oszd annyi adagra a nyers alaptésztát, ahányféle ízesítést szeretnél!
Vagy süsd meg a natúr alaptésztát, majd kínálj a gofrikhoz többféle gyümölcsöt, valamint lekvárokat, önteteket, tejszínhabot és fagylaltot.

Vegán vagy?

Állati eredetű hozzávalók nélkül is süthetsz gofrit. A tojás kiváltható sütőporral, a tehéntej pedig pl. szójatejjel. Vaj helyett használj olajat, margarint vagy kókuszzsírt.

Gluténérzékeny vagy?

A búzaliszt helyettesítésére bio- és egészségboltokban szerezhetsz be különféle gluténmentes liszteket, valamint lisztkeverékeket. Válaszd a süteményekhez ajánlottat, amely kukoricalisztből, kukoricakeményítőből és sűrítőanyagként szolgáló szentjánoskenyérlisztből áll.  

Erre figyelj a sütésnél

Egyenletesen olajozd be mindkét sütőlapot ecset segítségével, majd forrósítsd fel. A tapadásmentes bevonatot elég sütési ciklusonként egyszer lekenni, a hagyományos fémfelületet minden gofri elkészülte után újból be kell olajozni.

Az elektromos gofrisütőkön általában vagy egy jelzőfény, amely kialszik az optimális sütési hőmérséklet elérésekor. A nyers tésztát a sütőlap közepére merd, a fedél lecsukásával majd egyenletesen szétterül. 2-3 perc múlva nyisd fel a fedelet, és óvatosan szedd ki a megsült gofrit.

Az elkészült darabokat tornyozd egymásra egy tányéron, hogy puhák maradjanak. Viszont a sajtos gofrit rácson hagyd kihűlni, hogy ropogós legyen.

Alaprecept

20 darabhoz válassz szét 6 db tojást és tedd félre a fehérjéket. A sárgájákat kézi mixer habverőjével keverd habosra 25 dkg szoba-hőmérsékletű vajjal vagy margarinnal, 25 dkg cukorral és 1 tasak vaníliás cukorral. Vegyíts el 50 dkg átszitált lisztet 1 tasak sütőporral, és langyosíts meg 4,5 dl tejet. Kis adagokban, váltogatva add őket a tojássárgájás keverékhez, majd lazán forgasd bele a tojásfehérjékből vert kemény habot. Az előmelegített gofrisütőt kend meg vékonyan olajjal, és merj a sütőfelület közepére gofrinként 2-3 ek tésztamasszát. Csukd rá a készülék fedelét, és süsd meg a gofrikat egymás után 2-3 perc alatt.

Sajtos gofri

Kb. 10 darabhoz 10 dkg felolvasztott, de már nem meleg vajat vagy margarint alaposan keverj ki 2 db tojással, majd ízesítsd 1 csapott tk sóval, 1 kk curryporral és 1 csipet porcukorral. Adj hozzá apránként 2 dl tejet és 20 dkg sima búzalisztet, dolgozd simára, majd keverj hozzá 10 dkg reszelt sajtot. Végül süsd meg a gofrikat egymás után a vékonyan beolajozott, forró sütőlapon.

DESSZERTEK SÜTÉS NÉLKÜL >>>

még több gofri recept >>>

KÍMÉLŐ HÚSVÉTI RECEPTEK >>> 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin