Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíts tökéletes gofrit házilag!

Gyors desszertre vágysz vagy váratlan vendég jelezte közeli érkezését? Süss egyszerűen és gyorsan tökéletes gofrit! Mindenki szereti, ráadásul az alaptészta szabadon ízesíthető a kamrában rendelkezésedre álló alapanyagokkal.

 5 jó tanács a tökéletes gofri sütéshez

A gofri receptek száma úgyszólván végtelen. Közös bennük, hogy elkészítésük nem igényel professzionális konyhai jártasságot, de van néhány dolog, amire nem árt odafigyelni.

1. Ne spórolj a vajjal! Amellett, hogy ízhordozó, megakadályozza, hogy a gofri letapadjon a sütőfelületre, mert a nyers tésztából a magas hő hatására kiolvadó vajmennyiség védőfilmet képez a forró fémen. A kevés vajtól a gofri gumiszerű lesz.

2. Szitáld át a lisztet és a receptben esetleg szereplő porcukrot, valamint a kakaóport is, hogy biztosan ne maradjon csomó a tésztában.

3. A tojás és a sütőpor megemeli a tésztát, amely még lazább lesz, ha először a tojássárgájákat kikevered vajjal és cukorral, majd a végén hozzáadod a habbá vert tojásfehérjéket. A habbal bejuttatott légbuborékok sütés közben kitágulnak és még levegősebbé teszik a gofrit.

4. Hagyd ki a tejet az alaptésztából, vagy helyettesítsd szódavízzel, ha ropogós gofrit szeretnél.

5. Sütés előtt pihentesd a tésztát kb. 30 percig, hogy a lisztben található keményítő (glutén) dolgozni tudjon és stabil kötést hozzon létre a többi hozzávalóval.

Ízesíts a gofrit kedved szerint!

Az alaptészta tetszőlegesen ízesíthető például kókuszreszelékkel, mandulapehellyel, darált dióval, durvára vágott mogyoróval, rumaromával, gyümölcsdarabokkal, de akár reszelt sajttal, hagymával és zöldfűszerekkel is.

A csokiimádók boldogítására kakaóport vagy csokoládéreszeléket keverhetsz bele. Nem tudsz dönteni vagy többféle igényt kellene kielégíteni? Oszd annyi adagra a nyers alaptésztát, ahányféle ízesítést szeretnél! Vagy süsd meg a natúr alaptésztát, majd kínálj a gofrikhoz többféle gyümölcsöt, lekvárokat, önteteket, tejszínhabot és/vagy fagylaltot.

Vegán vagy?

Állati eredetű hozzávalók nélkül is süthetsz vegan gofrit. A tojás kiváltható sütőporral, a tehéntej pedig pl. szójatejjel. Vaj helyett használhatsz olajat, margarint vagy kókuszzsírt.

Gluténérzékeny vagy?

A búzaliszt helyettesítésére bio- és egészségboltokban szerezhetsz be különféle gluténmentes liszteket, valamint lisztkeverékeket. Válaszd a süteményekhez ajánlottat, amely kukoricalisztből, kukoricakeményítőből és sűrítőanyagként szolgáló szentjánoskenyérlisztből áll. A paleo változat glutén-, tej- és cukormentes.

Erre figyelj a gofri sütésnél

Egyenletesen olajozd be mindkét sütőlapot ecset segítségével, majd forrósítsd fel. A tapadásmentes bevonatot elég sütési ciklusonként egyszer lekenni, a hagyományos fémfelületet minden gofri elkészülte után újból be kell olajozni.

Az elektromos gofrisütőkön általában vagy egy jelzőfény, amely kialszik az optimális sütési hőmérséklet elérésekor. A nyers tésztát a sütőlap közepére merd, a fedél lecsukásával majd egyenletesen szétterül. 2-3 perc múlva nyisd fel a fedelet, és óvatosan szedd ki a megsült gofrit.

Az elkészült gofrikat tornyozd egymásra egy tányéron, hogy puhák maradjanak. Viszont a sajtos gofrit rácson hagyd kihűlni, hogy ropogós legyen.

A gofri Alaprecept

20 darabhoz válassz szét 6 db tojást és tedd félre a fehérjéket. A sárgájákat kézi mixer habverőjével keverd habosra 25 dkg szoba-hőmérsékletű vajjal vagy margarinnal, 25 dkg cukorral és 1 tasak vaníliás cukorral. Vegyíts el 50 dkg átszitált lisztet 1 tasak sütőporral, és langyosíts meg 4,5 dl tejet. Kis adagokban, váltogatva add őket a tojássárgájás keverékhez, majd lazán forgasd bele a tojásfehérjékből vert kemény habot. Az előmelegített gofrisütőt kend meg vékonyan olajjal, és merj a sütőfelület közepére gofrinként 2-3 ek tésztamasszát. Csukd rá a készülék fedelét, és süsd meg a gofrikat egymás után 2-3 perc alatt.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss