Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Félig aszalt paradicsom

Amikor érni kezdenek – ebben az évben a megszokottnál korábban, már most – a tojásdad alakú, húsos paradicsomok, rendszerint jó néhány kiló a sütőben teljesedik ki, és lesz belőlük félig aszalt paradicsom.

Bár a készen kapható szárított paradicsomok között is akad nem egy, amelyik igazán remek, a saját készítésű, fűszerekkel is megbolondított, nem teljesen szárított paradicsommal egyik sem ér fel.

A sima héjú szilva-, alma- vagy lucullusként is ismert paradicsomfajták szabadföldön, a legértékesebb nyári napsugaraktól nyerik el összetéveszthetetlen zamatukat. Salátákba, lepényekbe is remek mindegyik, nem áztatja el a tésztát – a készen kapható hámozott egész paradicsomok is többnyire ezekből a fajtákból, Olaszországban elsősorban San Marzanóból készülnek. Sőt, ez a legalkalmasabb a napon aszalásra éppúgy, mint sütőben félig vagy teljes „szárításra”.

Az egyik olyan télre szánt, de népszerűségének köszönhetően egy hetet is alig tárolható ínyencség, amiből augusztusban nem lehet eleget enni, Habliliom Könnyed Konyhájában a félig aszalt paradicsom.

Azért csak félig, mert nem várom meg, hogy minden nedvességtartalmát elveszítse, azt azonban igen, hogy papírzacskóban tárolható legyen. Így a paradicsomok kissé még húsosak, a fűszerektől zamatosak. A kis gerezdek aztán további útra kelnek – frissen főtt tésztákhoz, lepényekbe, salátákhoz, hidegtálakhoz, előételekhez használom, de remek nassolnivaló is.

Elkészíteni nagyon egyszerű, a legfontosabb a valóban jó minőségű alapanyag, a megfelelő paradicsom. A többi szinte már az igen alacsony fokozatra állított sütő dolga, és kész is a legínyencebb mediterrán fogások különlegessége.

Mivel a szárítás során a nedvességtartalmának jó részét elveszíti – kb. tizedére csökken a végeredmény –, érdemes nagyobb adagokat készíteni belőle

Fűszeres félig aszalt paradicsom

Hozzávalók:
1 kg lucullus vagy San Marzano paradicsom
cca. 1 evőkanál tengeri só
ízlés szerint: frissen őrölt bors, szárított bazsalikom, oregánó 

Elkészítés: 2 nagy gáztepsire sütőpapírt helyezek, a sütőt 120 fokra melegítem elő.
A paradicsomokat alapos mosást követően héjastól hosszában félbe-, majd a feleket ismét félbevágom.
Elrendezem a tepsiken a pardicsomokat, alaposan sózok, fűszerezek minden gerezdet.
2 órán át szárítom a sütőben.

A kihűlt paradicsomokat papírtasakban tárolom felhasználásig. A fűszerezés természetesen ízlés szerint módosítható!

A nyár nem telhet el a sokféle szabadföldi paradicsomból készült saláta nélkül. Ha sikerül szert tenni zamatos példányokra, akár többfélére is, gyakran készítek olyat, amelyben különösen ízletesek a félig aszalt paradicsomgerezdek.

Bazsalikomos paradicsomsaláta félig aszalt paradicsommal

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg tamatos, lédús paradicsom (minél több fajta kerül bele, annál ízletesebb)
10-12 db félig aszalt paradicsom
2 jó maréknyi bazsalikomlevél

Az öntethez:
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 evőkanál vörösborecet
1 evőkanál mustár (lehetőség szerint egészmagos dijoni)
Kevés só

Elkészítés: A paradicsomok héját kereszt alakban bemetszem, 2 percre forró vízbe mártom, meghámozom, gerezdekre vágom, salátástálra halmozom. A bazsalikomleveleket megmosom, megszárítom, az öntet hozzávalóit csavaros tetejű üvegben összerázom.
A félig aszalt paradicsomokat nagyságuktól függően felezem vagy harmadolom. Az öntet kivitelével mindent alaposan összeforgatok – tálalás előtt 10 percre beteszem a hűtőszekrénybe. Csak az asztalnál locsolom meg az öntettel.

Nagyon egyszerű, mégis mennyei nyári saláta, ami ideális grillezett zöldségekhez, sajtokhoz, húsokhoz.

Ezek is érdekelhetnek

Friss