Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Feledékeny vagy, nem tudsz koncentrálni? Így töltsd fel az agyad energiával!

default user icon
MME
Egyre gyorsabb tempóban élünk, egyre több a tennivaló, amire figyelnünk kell. Ezért az agyunknak megfelelő üzemanyagra van szüksége ahhoz, hogy ne felejtsük el semmit, ami fontos.

Az emberi agy egyedülálló: nincs még egy olyan élőlény, amely úgy tudná érzékelni, csoportosítani, raktározni az érzékszervek által közvetített információkat, mint az ember, de ezen szervünknek köszönhetően vagyunk képesek tanulni és emlékezni is. A gigantikus hálózatban több mint 100 milliárd agysejtünk tart folyamatos kapcsolatot egymással. Mindehhez azonban megfelelő „üzemanyagra” is szükség van – ez az agy esetében nem más, mint a víz és a szénhidrát.

Víz nélkül nem megy!

Talán meglepő, de a sejtjeink mintegy 75 százalékban vízből állnak, így aztán a koncentrációhoz és a tanuláshoz is folyamatos folyadék-utánpótlásra van szükség. Fontos, hogy ne csak akkor igyál, amikor már szomjas vagy, hanem rendszeres időközönként fogyassz el egy-egy nagy pohár folyadékot! Ideális például a csap- és az ásványvíz, a higított gyümölcslé, valamint a különböző gyógy-, illetve gyümölcsteák.

Ezért is fontos a víz!

A vérnek kellően hígnak kell maradnia ahhoz, hogy optimálisan el tudja látni tápanyaggal a sok milliárdnyi, érzékeny agysejtet. Ha egy kicsit is sűrűbb a kelleténél, az agyba is kevesebb oxigén és létfontosságú anyag jut el a vékony ereken keresztül. Többnyire ez az oka a dekoncentráltságnak és annak, ha időnként a szokottnál nehezebben tudsz odafigyelni a feladataidra.

Amik energiát adnak...

Az agy szeretne állandóan megfelelő mennyiségű cukorhoz, pontosabban szőlőcukorhoz (más néven glükózhoz) jutni. A megfelelő működéshez óránként 4 grammnyira van szükséged, az agysejtek ugyanis a cukorból nyerik az energiát. A szürkeállomány akkor működik a legolajozottabban, ha az ellátás folyamatos – ehhez azonban okosan kell választanod mikor, milyen szénhidrátot eszel! Például a müzli és a teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk szénhidrátjai a gyomorban és a bélben szintén glükózzá alakulnak, és hosszú ideig egyensúlyban tartják a vércukorszintet. Az agy működését serkentő anyagok: glükóz (szőlőcukor), vas, jód, lecitin, esszenciális aminosavak (a fehérjék építőkövei), ginszeng.

Még több egészségről szóló téma érdekel? Klikk ide >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss