Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fekete szezámmaggal szórt burgonyás koszorúk rucolapestóval töltve

4/5
90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 6 db 10 cm átmérőjű koszorúhoz:
  • A tésztához:
  • 15 dkg magas sikértartalmú kenyérliszt
  • 5 dkg burgonyaliszt
  • 2 dl langyos víz
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1/2 kávékanál cukor
  • 3/4 teáskanál só
  • 1/2 mokkáskanál citromlé
  • 2 nagy csipet frissen őrölt bors
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • A töltelékhez:
  • 6 teáskanál rucolapesto
  • A tetejére:
  • 1 evőkanál fekete szezámmag

Elkészítés

Elkészítés: Az élesztőt 1/2 dl cukorral elkevert langyos vízben 6-8 perc alatt felfuttatom. A kenyérlisztet tálba szitálom, hozzáadom a burgonyalisztet. Sóval, borssal fűszerezem. A háztartási robotgép dagasztókarjával keverni kezdem a kétféle lisztet a fűszerekkel, majd hozzáadom a felfuttatott élesztőt. Folyamatos keverés mellett beleöntöm a citromlevet, az olajat, a maradék langyos vizet. Nagyjából 8-10 percig erős fokozaton dagasztom. A kissé ragacsos, fényes tésztát cipóvá formázom, enyhén lisztezett tálba helyezem, a tetejére frissen tartó fóliát teszek, konyharuhával lefedem. 1 órát pihentetem, amíg duplájára nő.

Lisztezett felületen 1 cm vastag téglalappá nyújtom. 6 részre vágom. Minden téglalapot megtöltök 1 teáskanálnyi pestóval úgy, hogy az egyik, kissé keskenyebb sarkot nagyjából a feléig kenek meg töltelékkel. Kifliszerűen feltekerem, a keskeny végüket összecsavarom. Sütőpapírral borított tepsire helyezem, letakarva újabb 1/2 órát pihentetem.

A sütőt előmelegítem 190 fokra. A megkelt koszorúkat néhány helyen bevagdosom, kevés hideg vízzel megspriccelem.

A tepsire egy másik tepsit helyezek – így a keletkező gőz nem illan el. A dupla tepsit a forró sütőbe tolom, 20 perc alatt pirosra sütöm.

Megjegyzés

A koszorúk frissen a legízletesebbek, de a burgonyának és az olajnak köszönhetően másnapra sem száradnak ki – ha néhány percre forró sütőbe tolom, visszanyerik frissességüket.

Természetesen tölthetők bazsalikomos pestóval éppúgy, mint reszelt sajttal, sonkával vagy elkészíthetők töltelék nélkül is.

További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek