Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fekete Péter és betűcsoki: ünnep Hollandiában

Hollandiába november második hetében érkezik a Mikulás – gőzhajóval Spanyolországból. Az eseményt a televízió is közvetíti. A Sinterklaas december 6-án hajózik el segítőjével, Zwarte Piettel, addig folyamatosan járja a településeket, és ajándékokat oszt a gyerekeknek. E nagy ünnep után a karácsony meglepően szerény a mélyföldön.

A hollandoknál a Mikulás sokkal nagyobb ünnep, mint nálunk. Az ő télapójuk Spanyolországból jön egy gőzhajóval, és semmiféle szánja nincs. Szolgája és segítője Fekete Péter (Zwarte Piet). A spanyolul beszélő, mókás krampusz összetettebb személyiség, mint nálunk, de a jók megjutalmazásában és a rosszak megbüntetésében vállalt szerepe változatlan. A Fekete Péterek november közepétől édességeket osztogatnak a gyerekeknek a nagyobb tereken és az üzletközpontokban.

 

Partraszállás

Hajókürtök jelzik, ha a Mikulás közeledik. Először vízisíző krampuszok jelennek meg a távolban, utána több kisebb hajó tűnik fel a láthatáron. Utolsóként egy régimódi, feldíszített gőzhajó, fedélzetéről a Mikulás integet, akit partraszálláskor a polgármester hivatalosan fogad, és meghív a városházára. A Sinterklaas rövid üdvözlő beszédet tart, ami után a gyerekek felengedik a kívánságaikkal teleírt léggömbjeiket. Az eseményt a televízió is közvetíti.

A Mikulás megérkezése után igazi népünnepély veszi kezdetét. A krampuszok tengernyi édességet osztogatnak zsákjaikból. A városi tanács gondoskodik róla, hogy mindenkinek bőven jusson cukorka és speculaas – ezt a mézespuszedlire hasonlító, erősen ánizsos, fűszeres szárazsüteményt kifejezetten erre az alkalomra készítik. Ettől a naptól kezdve esténként Mikulás-híradó van a tévében.

A Sinterklaas december 5-ig többször is hozhat ajándékot, persze csak azoknak, akik a nagykönyve szerint jók voltak; a rossz gyerekeket állítólag Zwarte Piet a puttonyába gyömöszöli, és Spanyolországba viszi. A Mikulás az ajándékokat a kéményen keresztül kézbesíti, háztetőről háztetőre pedig fehér lovával szökell, ezért a december 5. előtt több napon át az ablakba vagy a kandallópárkányra tett cipőbe (vagy fapapucsba) az ajándékok viszonzásául a gyerekek egy kis répát tesznek a lónak.

 

A nagy ünneplés

December 5-én mindenki ünnepel. A felnőtt családtagok már novemberben kihúzzák, ki kinek vesz ajándékot, és megállapodnak abban, hogy mennyi pénzért szabad vásárolni. Mindenki humoros versikét is ír annak, akit megajándékoz (Sinterklaas honlapján versgyártó program is fut segítségül).

A gyerekek ezen az estén már nem a cipőkben találnak kis ajándékokat; ez már az „ajándékok estéje”, ahogy azt a hollandok nevezik. A hagyomány szerint ekkor van a Mikulás születésnapja, és a szülők ekkor rejtik el a nagy ajándékokat úgy, hogy azt kívülről a télapó is hozhatta… Talán a hollandoknak van a legtöbb Mikulás-váró daluk, a család együtt énekel.

Az ajándékok megtalálása után eljön a játék és az öröm ideje, ilyenkor a legtöbb házban egy csésze forró kakaót és marcipánnal töltött süteményt tálalnak. A betűcsokoládé is kifejezetten erre az eseményre készül: mindenki a keresztnevének a kezdőbetűjét kapja csokoládéból. Manapság rengetegféle ízesítésű, méretű és díszítésű betűcsokit lehet kapni a boltokban – kizárólag ilyenkor.

A munkahelyek, multinacionális vállalatok, baráti társaságok december 5-én este Sinterklaas-bulit is rendeznek. December 6. iskolai szünet, így a gyerekek egész nap játszhatnak. Másnap a tanítás beszámolókkal kezdődik. A médiában is azt szorgalmazzák, hogy a Mikulás legyen az ajándékozás ünnepe, ne a karácsony.

 

Szerény Szenteste

És ahogy a Sinterklaas elhajózik, elkezdődik a karácsony, de ez sokkal szerényebb ünnep az előzőnél. December 7-re átrendezik az áruházak kirakatait, és az emberek karácsonyi dalokat énekelgetnek. A házakat és a kerteket feldíszítik színes égőkkel, és december közepére a karácsonyfát is felállítják. Ha valaki december 6-án este végigsétál egy holland utcán, azt látja, hogy sok nappaliban már áll a feldíszített karácsonyfa, amely alá majd nem kerül ajándék.

December 24. munkanap, és az iskolákban sincs szünet. Szenteste nincs ünnepi vacsora, de sokan elmennek az éjféli misére. Utána általában marcipánnal töltött mazsolás kalács kerül az asztalra. Karácsony első- és másodnapja családi ünnep. A közvetlen családtagok egymásnál vacsoráznak; már évekkel korábban eltervezik, hogy mikor kinél találkoznak.

A lakmározás az ünnephez tartozik, de az ajándék szerény: CD, könyv, parfüm, a gyerekeknek pedig apróbb játékok. Ruhaneműt sosem vesznek egymásnak. Hollandiában ritka a fehér karácsony, de örülnek, ha erősen fagy, mert akkor korcsolyázhatnak a több száz kilométernyi csatornarendszeren és a folyókon.

December 29-én vagy 30-án leszedik a díszeket, és a fenyőfákat kiteszik a ház elé. Az év utolsó napján ugyanis a gyerekek az utcákat járva összegyűjtik azokat, majd kupacokban éjfélkor meggyújtják. A fiatalok versenyeznek, hogy kinek sikerül több fát összegyűjtenie.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss