Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fejtettbab-stew sajtos köleslepénnyel

MME MME
1 1/5
120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 40 dkg fejtett virágbab (vesebab)
  • 1/2 dl olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 vékony cikk zellergumó
  • frissen őrölt bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy paradicsom
  • 1 nagy zöldpaprika
  • 1 csokor petrezselyem
  • A köleslepényhez:
  • 20 dkg köles
  • 6 dkg natúr krémsajt
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 dl olaj a sütéshez

Elkészítés

Elkészítés: A fejtett babot előző este hideg vízbe beáztatjuk, majd leszűrjük. A vöröshagymát, a sárgarépát, a fehérrépát és a zellergumót meghámozzuk, megmossuk.

A megmosott kölest másfélszeres mennyiségű só vízben megpároljuk, majd kihűtjük.

A forró olajon az apróra vágott vöröshagymát megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a babot, a félkarikákra szeletelt sárgarépát, fehérrépát, zellergumót, és felöntjük annyi vízzel, hogy négyujjnyira ellepje. Ha felforrt, sóval, borssal, a zúzott fokhagymával ízesítjük, és közepes tűzzön kb. 40-50 perc alatt majdnem készre, kicsit roppanósra pároljuk.

Ekkor rászórjuk a kicsi kockákra vágott paradicsomot és zöldpaprikát, az aprított petrezselymet, és további 10-15 perc alatt puhára, készre főzzük.

Közben a köleslepényhez a kihűlt főtt kölest sóval, a krémsajttal, az aprított petrezselyemmel összekeverjük, vizes kézzel kicsi pogácsákat formálunk belőle, és forró serpenyőben az olajon minden oldalukat pirosra sütjük. Ha elkészültek, lecsepegtetjük, papírszalvétával bélelt tányérra tesszük.

Tálaláskor a bab stew-t a forró köleslepénnyel kínáljuk.

Megjegyzés

A köleslepényhez a főtt kölest a fűszerekkel, sajttal, kézzel dolgozzuk össze, hogy egynemű, képlékeny legyen a massza. Fakanállal nem tudjuk olyan szépen, egyenletesen kidolgozni.

Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás - MME

Ezek is érdekelhetnek