Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Fejtett bableves füstölt oldalassal

default user icon
5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 80 dkg fejtett bab
  • 2-3 db sárgarépa
  • 1-2 db fehérrépa
  • 1/4 zeller
  • 1 kis fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg füstölt oldalas
  • 10 dkg füstölt szárazkolbász
  • babérlevél
  • őrölt tárkony
  • petrezselyem
  • zellerzöld
  • őrölt fehérbors
  • 1 tojás és liszt a csipetkéhez

Elkészítés

    Elkészítés: A fejtőbabot kifejtem, beáztatom, a zöldségeket megtisztítom, a répákat felkarikázom, a zellert felkockázom, másik tálban ezeket is beáztatom. A hagymát megpucolom, így teszek a fokhagymagerezdekkel is, a hagymát egyben hagyom, a fokhagymagerezdeket pépesítem. A petrezselyem és zeller zöldjét összekötözöm. Az oldalast csontja mellett feldarabolom, a kolbászt felkarikázom.

    Egy méretes fazékba teszem a kifejtett, leöblített babot, az oldalast, a kolbászkarikákat a hagymával és a babérlevéllel. Felöntöm annyi vízzel, hogy alaposan ellepje, felteszem főni, közepes lángon. Gyengén sózom (figyelek rá, hogy a füstölt oldalas és kolbász önmagában is sós), borsozom, beleadom a pépesített fokhagymát és az összekötözött petrezselyem és zeller zöldet is. Így főzöm, míg az oldalas és a bab félpuhára fő.

    Amikor a babot és a húsféléket félpuhának érzem, beleadom a zöldségféléket, megszórom ízlés szerint az őrölt tárkonnyal, ha igényli, öntök még hozzá kevés vizet.

    Nekilátok a csipetke elkészítésének. Felverem egy tálban a tojást, gyengén sózom, összedolgozom annyi liszttel, amennyit felvesz, alaposan összedolgozom, az így kapott tésztából kézzel csipetkét formázok.

    Amikor levesemben minden hozzávaló megfőtt, beleadom a csipetkét, addig forralom, míg a csipetke feljön a tetejére. Kiszedem belőle az összekötözött leveleket. Azon melegében tálalom, tejfölt és friss barna kenyeret kínálok mellé.

Megjegyzés

Rántás, habarás nálunk nem kerül ebbe a levesbe, ha ügyesen készítettük, önmagában is kellő sűrűségű lesz. Aki szereti, a petrezselyem és a zeller zöldjét egészen apróra vágva is beleadhatja, így színesebb, de ugyanolyan ízes ételt kap. Természetesen a tejfölben csomómentesre elkevert liszttel behabarva is elkészíthető.

Mi a füstölt húst, ha marad belőle, majonézes tormával vagy mustárral, friss kenyérrel a leves után második fogásként is szívesen fogyasztjuk. Oldalas helyett füstölt tarjából, vagy más kedvünkre való füstölt áruból is elkészíthetjük ezt az ételt.

Nanasnani
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin