Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Aranyhabos csokitorta

90 perc
bonyolult
költséges
17 adag
Hozzávalók
  • A piskótához:
  • 10 dkg cukor
  • 17,5 dkg liszt
  • 75 ml olaj
  • 1,5 dl tej
  • 2 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • A krémhez:
  • 25 dkg margarin
  • 0 dkg kristálycukor
  • 1 tábla étcsokoládé (200 g)
  • 1 csomag étcsokis pudingpor
  • A csokimáz:
  • 1,5 tábla étcsoki (kb. 200 g)
  • Aranyhab:
  • ¾ tábla fehér csokoládé (90 g)
  • 3 dl habtejszín (Hulala)

Elkészítés

  1. Az egyik edénybe tegyük a lisztet a sütőporral (kakaós lapok esetén a kakaót is), a másik edénybe a cukrot, tejet, olajat, tojás sárgáját, a harmadik edénybe a tojásfehérjét egy csipet sóval. Mindig a tojásfehérjével kezdjük, felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük az egészet. Utána elkeverjük a tejet, az olajat, a tojás sárgáját és a cukrot, csak annyira, hogy elvegyüljön. Rászitáljuk a sütőporos lisztet (kakaós esetén a kakaós-sütőporos lisztet), és alaposan elkeverjük.
  2. Tegyünk a felvert tojáshabból 2 kanálnyit a masszához és kavarjuk el benne. Párszor ezt ismételjük meg, majd tegyük bele az összes habot, keverjük simára. Arra figyeljünk, hogy az edény oldaláról is alaposan szedjük le a sárga masszát, ezt egy nagyobb kanállal, habkártyával, szilikonos keverőlapáttal könnyen meg tudjuk oldani. Ha ez elmarad, és nem egyenletesen oszlik el benne a tojáshab, akkor itt ott tömöttebb lesz a lapunk.
  3. Ezután a nyers tésztát tortaformába/tortagyűrűbe tesszük, aminek csak az alján legyen papír, az oldala maradjon szabad. A forma oldalára felhúzogatjuk kicsit a tésztát, így sülés közben jobban tud kapaszkodni, egyenletesebb lesz a végeredmény. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük. A biztonság kedvéért végezhetünk tűpróbát is. Amikor teljesen kihűlt, 3 egyforma lapra vágjuk. 
  4. A krémhez sűrűre főzzük a pudingot, egy kevés cukorral, ha kész és már langyos, rakjuk hűtőbe, várjuk meg, amíg teljesen kihűl. Közben a margarint robotgéppel habosra keverjük, hozzátesszük a cukrot, tovább keverjükpár percig, majd félretesszük.
  5. Kevés olajjal vagy zsírral felolvasztjuk az étcsokit és hozzákeverjük a félretett cukros margarinhabhoz. Ezután hozzákeverjük a kihűlt pudingot, és amikor teljesen sima, megkenhetjük vele a tortalapokat.
  6. A csokimázhoz felolvasztjuk a másfél tábla étcsokit egy kevés olajjal - próbáljunk sűrűbb masszát kapni, így nem folyik le túl sok a torta oldalán. Miután az egész tortát az oldalával együtt befedtük csokival, tegyük be a hűtőbe addig, amíg a csoki megdermed rajta.
  7. A fehér habhoz - amit aranyhabnak hívok - verjük kemény habbá a habtejszínt, majd tegyük félre. Ezután olvasszunk fel kevés olajjal ¾ tábla fehér csokit, és tegyük a hűtőbe. Vigyázzunk, hogy a csoki ne szilárduljon meg, csak hűteni kell! Ezután öntsük a kihűlt fehér csokit a félretett habba. Robotgéppel elkeverjük, majd a torta tetejére kanalazzuk. Fényes, darabosabb krémet fogunk kapni. Rakjuk fél órára hűtőbe, majd kedvünk szerint díszíthetjük tovább a tortát.

 

Megjegyzés

Ha kakaós lapokkal szeretnénk, akkor előbb mérjünk ki 2 evőkanál kakaóport, és azt a súlyt egészítsük ki liszttel! - Vandus124

Ezek is érdekelhetnek

Friss