Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fehérboros hagymaleves füstölt csülkös gombóccal

MME MME
5/5
45 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 10 dkg vaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 30 dkg burgonya
  • 2 dl fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • 3 db babérlevél
  • 1 ág rozmaring
  • bors
  • A gombócokhoz:
  • 20 dkg főtt füstölt csülök
  • 20 dkg toast kenyér
  • 4 tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • Valamint:
  • 1 fej hagyma cikkekre vágva a betéthez

Elkészítés

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát felkockázzuk, a forró vajon megdinszteljük, hozzáadjuk a megtisztított és felkockázott burgonyát, átforgatjuk, beledobjuk a babért és a rozmaringot, felöntjük a fehérborral, pár percig forraljuk, majd felöntjük 1 liter vízzel vagy zöldséglevessel és a tejszínnel, és lassan főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Kivesszük a babért és a rozmaringot, majd a levest kézi turmix-szal pürésítjük szép simára. Sózzuk, borsozzuk.

A főtt csülköt ledaráljuk a bőrével együtt. A toast kenyeret felkockázzuk, a csülökhöz adjuk a tojásokkal és a felaprított petrezselyemmel együtt, ha túl puha, tehetünk hozzá 1 kanál morzsát. Gombócokat formázunk belőle, és a levesbe tesszük a cikkezett hagymával együtt, készre főzzük.

Tálaláskor adhatunk hozzá tejfölt vagy tejszínt.

Megjegyzés

Dunszt Zsolt receptje, fotó: Győrfi Viktória, styling: Matis Edit Dodi - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss