Keress receptre vagy hozzávalóra

Fehérboros francia hagymaleves sajtos croissant-nal

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 1 db póréhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • néhány csepp olívaolaj
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 1 db babérlevél
  • 1 marék snidling
  • őrölt fehérbors
  • kakukkfű
  • őrölt kömény
  • provence-i fűszerkeverék
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dl fehérbor
  • 1 db leveskocka
  • 5 cl brandy (elhagyható)
  • 6 dl víz
  • 4 szelet croissant
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 5 dkg füstölt sajt

Elkészítés

    Elkészítés: A hagymákat felvágom. Néhány csepp olaj és a vaj keverékén megdinsztelem a hagymát, majd sózom, szórok rá cukrot, időnként megkavarom, hogy ne égjen oda. Amikor a hagyma már kellőképp karamellizálódott (kb. 20 perc), fűszerezem, megszórom liszttel. Majd belemorzsolom a leveskockát, feleresztem vízzel, és lassú tűzön puhára főzöm (30 perc). Beleöntöm a fehérbort és a brandyt.

    Közben croissant szeleteket beteszem egy serpenyőbe, mindkét oldalukat bekenem olívaolajjal, megsütöm az egyik oldalát, majd megfordítom, bőségesen megszórom reszelt sajttal, s megsütöm, amíg a sajt megolvad, s szép aranybarna lesz.

    Tálaláskor merek a levesből, vágok rá snidlinget, s teszek rá croissant-t, vágok rá snidlinget.

    Bon appétit!

Megjegyzés

A hagyma leves (Soupe a L’Oignon) a franciák nagy kedvence, világszerte híressé vált. Elkészítése egyszerű, olcsó, mégis fenséges. A hagyma édeskés ízét kiválóan ellensúlyozza a bor savassága. Én azon a véleményen vagyok, hogy kár a leves karakteres ízét tejszínnel elrontani.

hobbychef
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin