Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fehérboros fogasfilé tejszínes karfiol gratinnel

MME MME
90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 4 nagyobb szelet fogas filé
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 2 dl halalaplé
  • 1 csokor snidling
  • 6 dkg vaj
  • 3 dl tejszín
  • 2 evőkanál aprított vöröshagyma
  • őrölt fehérbors
  • A karfiol gratinhez:
  • 3 dl tej
  • 3 babérlevél
  • 1 csokor friss kakukkfű
  • 1 gerezd fokhagyma (zúzva)
  • 1 kg karfiol
  • 1,5 dl tejszín
  • 5 dkg vaj
  • cayenne bors
  • frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 110 fokra.

Öntsünk 3 dl tejet egy lábosba, tegyük bele a kakukkfüvet és a zúzott fokhagymát. Közepes hőmérsékleten forraljuk fel, majd főzzük 5 percig.
Vegyük le a tűzről, majd kicsit hagyjuk hűlni, így a tej és a fűszernövények összeérnek. Távolítsuk el a növényeket, majd enyhén forraljuk (inkább csak gyöngyöztessük) tovább. Néhány perc múlva, mikor a tej besűrűsödött, adjuk hozzá a tejszínt és a vajat. Végül sózzuk, adjuk hozzá a cayenne borsot és a szerecsendiót. (Óvatosan a cayenne borssal, nagyon erős!)

A karfiolt kis rózsákra szedjük, majd lobogó sós vízben 3 percig blansírozzuk, leszűrjük, sütőtálba rakosgatjuk a rózsákat, majd ráöntjük egyenletesen a tejszínes, fűszeres keveréket. Alaposan fedjük le alufóliával, és süssük kb. 1 órán keresztül.

Közben a halszeleteket 5-6 centis darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és kevés vajon egy serpenyőben először a bőrös felével sütjük, majd megfordítjuk, 1-2 perc alatt ezt is megsütjük. A hagymát apróra vágjuk, és kevés vajon megpároljuk. Felöntjük halalaplével és fehérborral. Beforraljuk. A legvégén adjuk hozzá a tejszínt, összeforraljuk, végül beletesszük az apróra vágott snidlinget.

A halat tálra tesszük, meglocsoljuk a snidlinges mártással, és a karfiol gratinnel tálaljuk.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss