Elkészítés: A brokkolit rózsáira szedem, lobogó sós vízben puhára főzöm. Leszűröm, a borral felöntve merülő turmixszal pépesítem.
Egy nagyobb lábasban felmelegítem a vajat, a lisztet hozzáadva világos, csomómenetes rántást készítek, amibe lassan, több részletben, állandó kevergetés közben beleadagolom a tejszínt. Közepes tűzön besűrítem. Nagyon fontos, hogy csomómenetes legyen!
A tűzről lehúzva hagyom kissé hűlni, majd óvatosan hozzákeverem a tojássárgákat és a fehérboros pépesített brokkolit. Sózom és borsozom, összedolgozom. Közben a tojásfehérjéket kevés sóval sűrű habbá verem, apránként a brokkolis masszámhoz adom, óvatosan átkeverve.
Kivajazok, gyengén lisztezek egy sütőtálat, ebbe adagolom brokkolis költeményemet, szépen eloszlatom a tálban, ami akkora kell, hogy legyen, hogy csak félig, háromnegyedig teljen meg. 160-170 fokosra előmelegítem a sütőt, egy nagyobb tepsiben az aljába vizet teszek, a brokkolis sütőtálamat e fölé helyezem a rácsra, légkeveréssel 20 perc alatt készre sütöm.
Frissen, melegen tálalom önálló ételként.