Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Fehérborban párolt lazac szelet almás-spárgás rizottóval

default user icon
Fehérborban párolt lazac szelet almás-spárgás rizottóval (illusztráció)

Hozzávalók

  • 10 dkg kerekszemű rizottó rizs
  • 3 dl zöldséges alaplé
  • 2 evőkanál száraz/félédes fehérbor
  • 30 dkg lazacfilé
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 nagyméretű alma
  • 1 zöldcitrom
  • 10-12 szál zöldspárga
  • néhány szál friss petrezselyemzöld vagy rozmaring
  • olívaolaj
  • bors

Elkészítés

    A spárgát alaposan megmossuk, a fás végeket levágjuk, pikkelyeit leszedegetjük. 2-3 cm-es darabokra vágjuk, a felét félretesszük, a másik felét 3 evőkanál olívaolajjal és vízzel meglocsolva botmixerrel pépesre daráljuk.

    Az almát kockára vágjuk, és lime-mal megcsurgatva félretesszük.

    A lazacot sóval, borssal fűszerezzük, a lime levével meglocsoljuk. Serpenyőben, olívaolajon átforgatjuk, beleöntjük a két evőkanálnyi fehérbort, rövid ideig pároljuk, majd lefedve melegen tartjuk.

    A hagymát apróra vágjuk, és olívaolajon megpirítjuk. Rátesszük a rizst, 1,5-2 dl alaplével felöntjük, sózzuk, borsozzuk.

    Folyamatos kevergetés közben addig főzzük, amíg a rizsszemek fel nem szívják az alaplét. Ekkor újra öntünk rá, és ezt folymatos kevergetés mellett addig ismételjük, amíg a rizsszemek meg nem puhulnak.

    Az utolsó felöntéssel együtt hozzátesszük az alma egyik felét, a spárgát és a spárgapürét, majd óvatosan összekevejük, úgy, hogy a gyümölcsöt ne törjük össze. Ha krémes állagú, mint a tejberizs, késznek mondható.

    A maradék kockára vágott almával és az apróra vágott zölddel megszórjuk, és a lazaccal tálaljuk. Lehetőleg azonnal fogyasszuk, mert a rizs összeragad, ha túl sokáig áll.

Megjegyzés

A lazac esetében, a fehérboros párolás ízlés szerint elhagyható. A lazacot sütőben, vagy akár a rizzsel, az utolsó felöntés alkalmával együtt is főzhetjük, de óvatosan, mert könnyen szétesik!

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin