Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fehér kenyér (kenyerek kenyere)

120 perc
mester
olcsó
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: 1, Az élesztőt egy kis pohárban, kevés langyos vízben feloldom, talán 10 percet hagyom pihenni.

2, A lisztet összekeverem a sóval, a margarinnal, a cukorral, és belekeverem az olajat is. Közepébe öntöm a feloldott élesztőt, majd langyos vizet adagolok hozzá, amennyit a liszt felvesz, ezt folyamatosan keverem géppel (legalább 10 percig, hogy kidolgozott legyen a tésztája). Amikor nem kemény és nem folyékony, akkor ebben az edényben kb. 20 fok közelében kelesztem 2-3 óráig.

3, Újra gyúrom a saját edényében (kevesebbet kell mosogatni) a tésztát, majd ismét kelesztem kb. 2-2,5 órát.

4, A megkelt tésztát újra gyúrom egy kicsit, egy kis liszt felhasználásával. Most már kézzel gyúrom, lapítom a tésztát. Amikor ez meg van, akkor megformázom (hosszúkásra vagy kerekre), beteszem a kilisztezett tepsibe, és várok vele kb. 1 órát, amíg újra megkel és sütésre kész állapotba kerül. A tojássárgájával bekenem a tetejét.

5, 200-210 fokon 30 percig sütöm, majd hagyom a kikapcsolt sütőben, még vagy 15-20 percet pihentetni.

Megjegyzés

Azok, akik hozzám hasonklóan nem tudnak sütni... pár próbasütés után már könnyedén el tudják készíteni saját sütésű kenyerüket, mely 3 nap múlva is puha és ehető marad. Célom az adalékmentes és ehető kenyér volt.
- Bletskas

Ezek is érdekelhetnek

Friss