Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fehér és erős fogakat szeretnél? Megmondjuk mit egyél!

Nemcsak a fogyókúrázóknak kell odafigyelniük rá, mit és mikor esznek, hanem mindenkinek, aki egyelőre még nem tervezi a műfogsor-vásárlást, így nem árt tudnunk néhány alapvető étel hatását a fogainkra.

Abban a pillanatban ugyanis, ahogy a szájunkba kerül egy falat, kémiai folyamatok indulnak meg. A szájban lévő baktériumok az ételben lévő szénhidrátokat kezdik el lebontani, és e folyamat melléktermékként savak képződnek. Ezek a savak folyamatosan támadják a fogzománcot, azaz ők a felelősek azért, hogy kezdetét veszi a szuvasodás.

6 ÉTEL, AMIT BÁTRAN FOGYASZTHATSZ FOGKEZELÉS UTÁN >>> 


Mi úgy léphetünk közbe, ha megpróbáljuk a lehető legkevésbé kitenni a fogainkat ennek a savas környezetnek. Minél gyakrabban eszünk, vagy iszunk, annál többször kerülnek savas környezetbe a fogak. Az egyik legalapvetőbb védekezés természetesen a fogmosás, de senki nem rohan minden egyes nassolás, vagy korty narancslé után a fürdőszobába. Sokat segíthet viszont, ha megismerjük néhány alapvető étel hatását a fogakra.

A fogbarátok

Sajtok, húsfélék, olajos magvak, és a tej. Magas kalcium és foszfortartalmuk miatt ezek az ételek – legalábbis jelenleg ez a tudományos álláspont ­– képesek visszaépíteni a fogakba azokat az ásványi anyagokat, amelyeket a savak kioldottak.

Bízvást ehetünk ropogós gyümölcsöket is, (pl. almát, vagy körtét) és zöldségeket. Ezek magas víztartalma miatt enyhül a bennük található cukor hatása, és a nyáltermelést is fokozzák, márpedig a nyál mind a baktériumok elmosásában, mind a savak gyengítésében is szerepet játszik.

Vannak olyan – magas savtartalmú - zöldségek és gyümölcsök is, melyek fogyasztása elsősorban egy nagyobb étkezés részeként javallott. Ilyenek a citrusfélék, vagy a paradicsom.

Nem mindegy az sem, hogy mit iszunk. Fontos, hogy szomjúság ellen (azaz amikor a napi 1-2-3 liter folyadékról van szó) vizet, tejet, vagy édesítetlen teát igyunk. A zöld és a fekete tea tele van polifenolokkal, antioxidáns hatású természetes vegyületekkel, amelyek többek között a fogszuvasodást okozó baktériumokkal is felveszik a harcot. Étkezés után fogyasztva, ráadásul, ugyanezen tulajdonságuk miatt, a kellemetlen lehelet ellen is hasznosak.

Akikkel óvatosan bánjunk

Időzítsük a fogmosás előtti időszakra a csokoládé, a keménycukrok, a sütemények, a kenyérfélék és péksütemények, a sült krumpli, a banán és az aszalt gyümölcsök fogyasztását. Ezek (és számos itt nem felsorolt egyéb ételféleség) szénhidráttartalma nagyon magas, ráadásul némelyikük az állaga miatt hosszú időre megtapad a fogakon, ideális táptalajt biztosítva a baktériumoknak.

5 SZUPEREGÉSZSÉGES ANTIOXIDÁNSFORRÁS - FOGYASZD MINDET, NAPONTA! >>> 
És mi a helyzet az édesítőszerekkel?

A cukrot helyettesítő mesterséges édesítőszerek (pl. szaharin, aszpartam, ciklamáz) nem táplálják a szájban lévő baktériumokat, ezért nem veszélyesek a fogakra. A természetes nyírfacukor, és más cukoralkoholok, például az eritrit, úgyszintén fogkímélőek. Vigyázni kell azonban a „cukormentes”, vagy a „cukrot nem tartalmaz” feliratokkal, hiszen ettől még lehetnek a termékben más természetes édesítők, mint rizs-, vagy malátaszirup, méz, esetleg fruktóz, ezek pedig már ugyanazt a hatást váltják ki, mint a cukor.

5 ÉTEL, AMI JÓT TESZ A SZÍVEDNEK! >>> 
Három fogvédő vitaminforrás:

1. Friss zöldség és gyümölcs az erős fogakért

Mindenki hallott már arról, hogy annak idején a tengerészek skorbutot kaptak, mert nem jutottak elegendő C-vitaminhoz. A skorbut következménye volt többek között az is, hogy kihullottak a fogaik. Ma már szerencsére nem ez az elsődleges veszély, de a C-vitamin általánosan is erősíti a fogínyt, és gátolja a fogínybetegségek kialakulását. Természetes formájában leginkább a friss zöldségekben, gyümölcsökben fordul elő.

2. Spenót a fogínyvérzés ellen

Az A-vitamin elsősorban a fogínygyulladás ellen hasznos, ugyanis növeli a nyálkahártya ellenálló képességét a különböző fertőzésekkel szemben. Elsősorban a sárga, narancssárga zöldségekben és gyümölcsökben, valamint a levélzöldségekben (sóska, spenót) találhatjuk meg.

3. Tej és tojás a fehér és kemény fogakért

A D-vitamin nélkülözhetetlen a csontok és a fogak épüléséhez, erősödéséhez. Ezt a vitamint a szervezet képes maga is előállítani, legalábbis az előanyagát, ami aztán UV fény hatására alakul át D-vitaminná. Egy napi adag előállításához körülbelül 5-10 perc napon tartózkodás szükséges. Ételeink közül leginkább a tejtermékekből, májból, tojásból és halakból vehetjük magunkhoz.

 10 TIPP, HOGY BETEGSÉG NÉLKÜL TÚLÉLJÜK AZ ŐSZT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss