Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fedezd fel te is az egészséges fogyás ősi filozófiáját: egyél lassan, és élvezd az ízeket!

default user icon
MME
"Éld meg a pillanatot!" "Élvezz minden egyes falatot!" Neked sincs időd ezekre, a mindennapi rohanás közepette? Ez normális, de nem helyes. Ám van egy módszer, amelynek elsajátításával lelassíthatsz, és maximálisan kiélvezheted egy-egy étel ízét, tökéletes harmóniába kerülve a világgal és önmagaddal. Az pedig, hogy így még fogyókúrázni is könnyebb, csak hab a tortán. Ismerd meg a mindful eatinget, azaz a tudatos étkezést!

Mindfulness, azaz: tudatos jelenlét, vagyis a jelen pillanat megélésének ősi művészete. Az elmúlt néhány évben kutatások igazolták, hogy a mindfulness nem csupán spirituális gyakorlat, hanem tudományosan bizonyítható, hogy gyakorlásával kiegyensúlyozottabbak, egészségesebbek, sőt karcsúbbbak is lehetünk! Az idősebb korosztálynak ne is kezdjük el magyarázni, hogyan kell tudatosan lelassulni, számukra ugyanis az a természetes: az, hogy semmire nincs időnk, és, hogy mindig a következő pillanatban élünk, a mai kor betegsége.

Rohanó világunk, rossz szokásaink

"Az, ahogyan eszünk, metaforája életformánknak. Soha sincs időnk normálisan enni, általában állva, menet közben, sietve kapkodunk be néhány falatot. A belső üresség -ahová az vezet, hogy mindent egyszerre akarunk- a felelős azért, hogy az evés pótcselekvéssé alacsonyodott, így akkor is eszünk amikor nem kéne"- állítja Sudár Györgyi mindfulness coach, tréner és művészetterapeuta.

Mindful evés

A mindful evés azt jelenti, hogy tudatos jelenléttel és fókuszált figyelemmel vesszük magunkhoz az ételt, és minden érzékszervünkkel arra figyelünk, ami az ételek nyomán a testünkben történik- írja erről, a nálunk még kevéssé ismert étkezési filozófiáról a brit BBCGoodFood.

A gasztromagazin azt állítja: bizonyított, hogy ha odafigyelünk magunkra, és az ételünkre evés közben, javul az emésztésünk, befolyásolhatjuk étvágyunkat, ráadásul jobban élvezzük az elfogyasztott ételeket. A legcsábítóbb hozomány azonban valószínűleg az, hogy ezzel az evésformával nem tudjuk túlenni magunkat, vagyis jóval kisebb az esélyünk az elhízásra.

"Ha teljes figyelemmel eszünk, jóval érzékenyebbé válunk arra, hogy mivel tápláljuk a testünket, és könnyebben megállapítjuk mi jó nekünk, és mi nem. Megfigyeljük az étel textúráját, beszívjuk az illatát, figyelünk a rágásra, a szánkban szétterjedő ízekre, a felszabaduló aromákra, és a lenyelt falat utóhatásaira is. A teljes érzékszervi élmény segít abban, hogy hamarabb jól lakjunk, hogy egyszerű ízeknek, illatoknak, aromáknak örülni tudjunk. Nem utolsó sorban pedig, eggyé válunk azzal, amit éppen eszünk, és feloldódunk az evés egyszerű örömében"- mondja Sudár Györgyi, aki szerint az étkezéssel nagyon jól lehet gyakorolni a tudatos jelenlétet, mivel az összes érzékszervünket bekapcsolja, a jelenhez pedig az érzékszerveinken keresztül tudunk csatlakozni. 

Hogyan működik a gyakorlatban

Ha el is szántad magunkat, óvatosan vágjunk bele a "lassulásba": először csak napi egy étkezésnél vezessük be a változásokat - írja a  BBC GoodFood. A lap szerint szerint átlagosan 21 nap szükséges ahhoz, hogy a tudatos evés természetessé váljon. A fogyókúrákkal ellentétben, a mindful táplálkozást a későbbiekben sem nehéz megtartani, hiszen ez egyfajta megismerése, elismerése és tisztelete az ételnek, amit elfogyasztunk.

A mindful étkezés alapja: a "mazsola"-gyakorlat

Ha kedvet kaptál a tudatos étkezéshez, kezdd ezzel az egyszerű gyakorlattal, amely a mindful evés alapjait lefektető könyvből, Mark Willimason, John Teasdale, Zindel Segan és Jon Kabat-Zinn: Kiút a boldogtalanságból című művéből származik. A mazsola természetesen helyettesíthető bármi mással, a lényeg, hogy tartsd be az utasításokat!

Fogj és fogyassz el egy szem mazsolát a következők szerint:

1. Fogd a kezedbe!

Először is végy egy szem mazsolát és tartsd a tenyereden vagy a hüvelyk- és a mutató ujjad között.
Összpontosítsd rá a figyelmedet, és képzeld azt, hogy épp most pottyantál ide a Marsról, és soha életedben nem láttál még ehhez hasonló tárgyat.

2. Vedd szemügyre!

Szánj elegendő időt arra, hogy igazán megfigyeld, tüzetesen és odaadó figyelemmel szemrevételezd a mazsolát.
Tekinteteddel pásztázd végig minden részét, vedd szemügyre a legvilágosabb pontjait, ahová a fény esik, a sötétebb mélyedéseket, a ráncokat és barázdákat, valamint minden aszimmetriát és egyedi jellegzetességet.

3. Tapogasd meg!

Forgasd meg ujjaid között a mazsolaszemet, fedezd fel a szövetét – ehhez akár a szemed is lehunyhatod, ha így kifinomultabbá válik a tapintóérzéked.

4. Szagold meg!

Tartsd a mazsolát az orrodon, s ahogy beszippantod a levegőt, szívj magadba minden esetlegesen megjelenő szagot, aromát vagy illatot a közben kísérd figyelemmel, hogy történik-e bármi érdekes a szádban vagy a gyomrodban.

5. Tedd a szádba!

Most lassan vidd a mazsolaszemet az ajkaidhoz, s közben figyeld meg, milyen pontosan tudja a karod, a kezed, hogyan és hová kell helyeznie. Finoman tedd a mazsolaszemet a szádba anélkül, hogy összerágnád – most elsősorban azt figyeld meg, hogyan kerül a szádba. Szánj néhány másodpercet annak felfedezésére, milyen érzeteket kelt benned a szádban lévő tárgy, miközben körültapogatod a nyelveddel.

6. Ízleld meg!

Amikor mindezzel végeztél, készülj fel a mazsolaszem összerágására, s figyeld meg, hogyan és hová kell kerülnie, hogy ráharaphass. Ezután minél tudatosabban mélyeszd bele a fogaidat egyszer-kétszer, és kísérd figyelemmel, mi történik ezután. Miközben folytatod a rágást, észleld az ízek kiáradó hullámát. Tudatosítsd a szádban a mazsola íze és textúrája által kiváltott puszta érzeteket – egyelőre anélkül, hogy lenyelnéd a mazsolaszemet – és azt, hogy ezek miként változnak az idő múlásával pillanatról pillanatra, illetve figyelj meg a mazsolán magán érzékelhető bárminemű változást.

7. Nyeld le!

Amikor úgy érzed, hogy készen állsz a mazsola lenyelésére, először figyeld meg, képes vagy-e észlelni a nyelés szándékát annak jelentkezésekor, s ekként még ezt is tudatosan tapasztalhatod meg, mielőtt ténylegesen lenyelnéd a mazsolát.

8. Kövesd nyomon a fejleményeket!

Végül figyeld meg, mit érzel a gyomrod felé haladó mazsolaszem nyomán és észleld, milyen érzések támadnak a tested egészében az éber tudatossággal végzett étkezés e gyakorlata után.

Ezek is érdekelhetnek

Friss