Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Februári gasztroprogramok

A téli időszak klasszikus gasztronómiai programja a disznóvágás, amely a különféle fesztiváloknak köszönhetően azok számára is elérhető, akiknek a környezetében senki sem tart állatot. A disznóvágás mellett bor- és pálinkafesztiválon, kocsonya-, kolbász- és hurkaünnepen is belekóstolhatunk a téli ínyencségekbe.

2014. február 01. Ajkai farsangi disznótoros, Ajka
A téli népszokások bemutatása a farsang és a disznótoros hagyományain keresztül. A gasztronómiai ínyencségek kóstolgatása mellett kulturális program is színesíti a rendezvényt.
www.ajakifesztival.hu

2014. február 01. Vámosi lencse- és hurkafesztivál, Nemesvámos
A hurkakészítő és lencsefőző verseny mellett kulturális programok, kézműves bemutatók és foglalkozások, termelői piac várja az érdeklődőket. A rendezvény ideje alatt különböző korok viseleteiből összeállított kiállítás tekinthető meg. Az eseményen a Badacsonyi Kör fiatal borászai mutatják be és kóstoltatják boraikat.
www.nemesvamos.hu

2014. február 01. Kistarcsai böllérfesztivál, Kistarcsa
A böllérverseny folyamán a hagyományos disznótorra jellemző házias ételeket vásárolhatnak az érdeklődők. Az eredményhirdetést követően a vendégek és a csapattagok utcabálon szórakozhatnak.
www.kistarcsa.hu

2014. február 06. Furmint Február
Ez már az ötödik olyan év, amikor a február a furmintról szól. Egyre többen, többször és hangosabban mondják, hogy a furmint egy kiemelkedő szőlőfajta. A képet tovább szépíti a tény, hogy szinte kizárólag a miénk. A Furmint Február mozgalom keretében ebben a hónapban borkereskedések szerveznek furmintkóstolókat, éttermek kínálnak konkrét furmintokra komponált menüt. Rengeteg izgalmas program várja a borkedvelőket Soprontól Tokajig, Pécstől Budapestig. A hónap csúcsrendezvénye ismét a Nagy Furmint Február Kóstoló lesz. A február 6-án Budapesten zajló Nagy Furmint Február Kóstolón természetesen túlsúlyban lesz Tokaj és Somló, de ezeken a borvidékeken túl kóstolhatóak lesznek majd balatoni, egri, villányi és zalai furmintok is, a csendes borok mellett pedig lesz furmintból készített pezsgő, ecet és verjus is.
www.vinoport.hu

2014. február 07-09. Budapesti mangalicafesztivál, Budapest
Az ingyenesen látogatható rendezvény igazi értéke egyfajta fair trade mozgalom beindítása, amely eddig nem volt jellemző a hazai fesztiválok körében. A kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelővel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő, így a kereskedelmi láncok kiiktatásával mindenki jobban jár. A vásárló nem kap hamisítványt, csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehet jelen a rendezvényen, amely szakmai felügyeletét az egyesület garantálja. A rendezvényeken megjelennek a hazai kistermelők (sajtkészítők, házi lekvár, szörp, méz, olaj, fűszer, stb.), a szervezők kiemelt helyen termelői piacteret biztosítanak számukra.
www.mangalicafesztival.hu

2014. február 07-09. Fonyódi kolbászfesztivál, Fonyód
A fesztiválon – a kolbászok mellett - helyet kapnak a legjobb magyar kézművesek portékái és bemutatói a termelői piacon. Sajtkülönlegességek, szürkemarha, mangalica termékek, balatoni borok, békéscsabai házi szárazkolbászok és szalámik, baranyai sváb különleges töltelékáruk, szalonnák, sonkák lesznek kóstolhatóak és vásárolhatóak a helyszínen. Rétessütés, erdélyi kürtöskalács, langalló, édességek és megannyi válogatott gasztronómiai finomság várja az érdeklődőket.
www.kolbaszfesztival.info

2014. február 07-09. Székesfehérvári toros pálinkafesztivál, Székesfehérvár
A szervezők sok-sok hurkával, kolbásszal, jó magyar borokkal és igazi ütős pálinkával készülnek. A szervezők korábbi években már megtapasztalták, hogy igazán vendégszerető légkör honol a városban és ezt meghálálva igyekeznek mindent megtenni, hogy a lehető legjobb hangulatot varázsolják vetélkedőkkel, fellépőkkel, különleges hús- és italtermékekkel a fesztiválon.
www.torosfesztival.hu

2014. február 11-13. Budapesti halfesztivál, Budapest
A tavalyi Halfesztivál sikerén felbuzdulva hosszabb időtartamban és nagyobb területen kerül megrendezésre a II. Budapesti Halfesztivál, melynek ezúttal a Palotanegyed, azaz a Nemzeti Múzeum kertje és a Pollák Mihály tér ad otthont. A Halfesztivál alkalmával bemutatják a hazánk folyóiban, valamint tavainkban, a Balatonban, a Tisza-tóban, a Fertő tóban és a Velencei-tóban élő halainkat, melyeket jellegzetes ízesítéssel készítenek el a halünnepen résztvevő éttermek. A különböző tájegységekről származó ételeket és nedűket régiók szerint elhelyezve találják meg a látogatók. A magyar ízek mellett a szervezők azonban a nemzetközi különlegességekre is nagy hangsúlyt fektetnek. A rendezvényen természetesen megtalálhatóak lesznek az ország minden tájáról érkező halászleveinktől kezdve, az egzotikus sushin, a pad thai tésztán, az orosz kaviáron, a francia hallevesen, az olasz branzinon (tengeri süllő), az afrikai harcsaszalámin át egészen az angol fish & chips-ig. A vendég országok ételei mellett a kárász is külön figyelmet kap, így a látogatók közelebbről is megismerkedhetnek majd a hal elkészítésének variációival.
www.halfesztival.hu

2014. február 15. Kocsonya szépségverseny, Badacsonytördemic
Jellegzetes téli ételünket ezúttal a külső alapján bírálja a szakértő zsűri. A versenyző kocsonyákat névvel és fajta megjelöléssel ellátva kérik leadni. Fajtája szerint lehet: hagyományos, vegetáriánus (zöldség, gyümölcs), halas. Az értékelés része a látvány, a tálalás (minél patinásabb edény), az ötletesség. A programot kulturális műsor kíséri. A verseny-kocsonyákat a zsűrizés után meg lehet ízlelni kóstoló tányér megváltásával.
www.badacsonytordemic.hu

2014. február 15. Kevi böllértalálkozó, Túrkeve
A fesztiválra látogatók betekintést nyerhetnek a húsfeldolgozás teljes folyamatába a szúrástól a kolbásztöltésig. A résztvevő böllérek által készített ételeket folyamatosan megkóstolhatják az érdeklődők, így hagymás sült vért, hurkát, kolbászt, orjalevest, toros káposztát stb. kínálnak a vendégeknek. A fesztiválon lesz népi kézműves termékek kirakodóvására, disznótoros ételek kóstolója, pálinka- és borkóstoló, népdalkörök és néptánckörök bemutatója, nótázás cigányzenekar kíséretével, íjászbemutató és játszótér is.
www.bollertalalkozo.hu

2014. február 15-16.  Jégvirág fesztivál, Pécs
A Zsolnay Kulturális Negyedben megrendezésre kerülő Jégvirág Fesztivál egyik kiemelt rendezvényeként kerül sor február 2-3-án az első Pécsi Csokoládé Karnevál kiállítás és vásárra. A Jégvirág Fesztivál számos téli kikapcsolódási lehetőséget kínál, hiszen táncos, zenés, irodalmi, művészeti és gyerekműsorokkal is várja a látogatókat, melyet kiegészítenek a Pécsi Csokoládé Karnevál programjai.
www.fairexpo.hu

2014. február 20-23. Kocsonyafesztivál, Miskolc
A fesztivál célja, hogy a téli szezonban is a városba látogassanak a kül- és belföldi vendégek, s Miskolcon egy vendégszerető, gasztronómiai, kulturális és turisztikai értékekben gazdag régióközpontot ismerjenek meg. A kocsonya a XVIII. században a miskolci piacon és vásáron a házi készítésű étkek közé tartozott. Az a későbbi történet, amely megteremtette a legenda alapját, egy évszázaddal későbbre, a XIX. századra datálódik. Lényege pedig az, hogy egy borospincébe megdermedni lerakott kocsonyába beleugrott, majd benne is maradt egy béka. A figyelmetlen pincér így tálalta fel az étket - mint borkorcsolyát - a vendégnek, aki döbbenten, de mégis kellő humorral vette tudomásul, hogy a sertésköröm mellől egy pislogó béka néz vele farkasszemet. A történet híre így terjedt el képeslapok és ajándéktárgyak formájában.
A kocsonya legendája több mint fél évtizeddel ezelőtt újraéledt. Kocsonyabál, kocsonya-fesztivál, kocsonyafőző-verseny és kocsonyaüzlet is vonzza már a helyben lakókat, s azokat, akik az ország más tájairól érkeznek a rendezvénysorozatra.
www.kocsonyafesztival.hu

2014. február 22. Bácskai hurka- és kolbászfesztivál, Baja
Disznótornak, lakodalomnak télen van az ideje. A sok munkával, élcelődéssel és örömmel járó disznóvágást igyekeznek közösségi élménnyé varázsolni Baja főterén februárban. A jószágokat persze nem hajtják ki a város közepére, de hurka és kolbász bőven készül házi receptúrák alapján. Helyi és a környékbeli húsipari cégek, vállalkozások, amatőr baráti társaságok, valamint a kistérség egyes településeinek csapatai sütik az egyedi fűszerezésű és fantázianevű hurkát, illetve kolbászt. A tradicionális bácskai hurka különlegessége pedig az, hogy rizzsel készül. A több száz kiló finomság nem kerül haza és nem megy kárba. Az illatok után ízekre vágyó népes vendégsereg fogyasztja el a főtéren készült finomságokat, miközben a színpadon néptánccsoportok követik egymást.
www.baja.hu

2014. február 28. VinCE Budapest Wine Show 2014, Budapest
Egy társadalmi esemény, melyen nemcsak íz-élményt, de tudást is kaphatnak az érdeklődők – a kezdőknek utat, a szakmabelieknek újat mutatnak. A rendezvényen 160 kiállító 1000 féle borát lehet megismerni ötcsillagos környezetben, a Grand Hotel Corinthiában. Február 28-án péntek este 8 órától különleges aukcióra kerül sor, ahol a kiállító borászatok bizonyos tételeit lehet kedvező áron megvásárolni. A részvétel kóstolójeggyel – korlátozott létszámban – ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Mesterkurzusok, workshopok, különleges tételek sztárelőadóink kalauzolásával. Champagne, Burgundia, Bordeaux, a Balkán borai, 10 Master of Wine.
www.vincebudapest.hu

Ezek is érdekelhetnek

Friss