Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Februári gasztroprogramok

A hideg téli időben a melengető ételeknek és italoknak nagy keletje van. Épp ezért nem meglepő, hogy a disznótorosok, a különféle halas ételek, a kocsonyák, a fánkok és a csokoládé mellett helyt kap a kínálatban a pálinka is. A hideg ellenére érdemes ezekre a fesztiválokra kilátogatni és megkóstolni, hogy mit is tartogat számunkra a téli magyar konyha.

2013. február 01-03. Jégvirág fesztivál, Pécs
A Zsolnay Kulturális Negyedben megrendezésre kerülő Jégvirág Fesztivál egyik kiemelt rendezvényeként kerül sor február 2-3-án az első Pécsi Csokoládé Karnevál, kiállítás és vásárra. A Jégvirág Fesztivál számos téli kikapcsolódási lehetőséget kínál, hiszen táncos, zenés, irodalmi, művészeti és gyerekműsorokkal is várja a látogatókat, melyet kiegészítünk a Pécsi Csokoládé Karnevál saját programjaival.
www.fairexpo.hu

2013. február 08-09. Fonyódi kolbászfesztivál, Fonyód
A fesztiválon idén is lesznek izgalmas ingerborzoló gasztronómiai versenyszámok, így minden vállalkozó kedvű amatőr és profi böllért, valamint a verseny és a portékák iránt érdeklődőt vár a Fonyód Városi Disznótor és Kolbásztöltő verseny, a házikolbász verseny, a házipálinka verseny, a háziszalámi verseny és a kolbásztöltő verseny. A versenyeken és a kolbászkerítésen túl rengeteg szórakoztató program, koncertek, népzenei, néptánc előadások és utcabál hozza hangulatba a kolbászok és pálinkák szerelmeseit. Csúcsprogramokkal, sztárfellépőkkel.
www.kolbaszfesztival.info

2013. február 08-10. Gyulai böllér- és pálinkanapok, Gyula
A böllérverseny új, hangulatos helyszínen, megújult programokkal - a Gyulai Pálinkanapokkal kiegészülve - önálló rendezvényként egy teljes hétvégén várja látogatóit. A rendezvény célja a hagyományok ápolása, a régmúlt disznóvágások hangulatának felidézése, népi, táj jellegű ételek készítése és gasztronómiai kultúránk népszerűsítése. A böllércsapatok versengése a "Nemzet Böllére" címért, amely során a hagyományos disznóvágási szokások, ételek elkészítésének a felelevenítésével tehetnek tanúbizonyságot a nemes címre való rátermettségükről. A rendezvény elmaradhatatlan része az ilyenkor szokásos kézműves és kirakodó vásár. A hagyományos lacikonyha frissen készült, jellegzetes disznótoros különlegességeivel, az ország legjobb pálinkáival és boraival. Természetesen a kolbászok, sonkák és egyéb finomságok sem hiányozhatnak a kínálatból, mint ahogy néptánc, magyar nóta, dumaszínház, gyermek játszóház és különleges sztárvendégek várják a tisztelt érdeklődőket.
www.gyulaibollernapok.hu

2013. február 08-10. Budapesti Mangalica fesztivál, Budapest
Az ingyenesen látogatható rendezvény igazi értéke egyfajta fair trade mozgalom beindítása, amely eddig nem volt jellemző a hazai fesztiválok körében. A kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelővel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő, így a kereskedelmi láncok kiiktatásával mindenki jobban jár. A vásárló nem kap hamisítványt, csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehet jelen a rendezvényen, amely szakmai felügyeletét az egyesület garantálja. A rendezvényeken megjelennek a hazai kistermelők (sajtkészítők, házi lekvár-szörp, méz, olaj, fűszer, stb.), a szervezők kiemelt helyen termelői piacteret biztosítanak számukra.
www.mangalicafesztival.hu

2013. február 09. Országos farsangi fánkfesztivál, Nagykanizsa
A farsangi fánkról mindannyiunk képzeletében élénken él egy kép. Néhányan a nagyszüleik konyhájához kötik, mások pedig más kellemes emlékeket társítanak hozzá. A fánk többféle módon, számtalan és néha meglepő variációban és ízvilágban készíthető el. A fánkfesztiválon - a fánk mellett – a főszerep a jókedvé, a közös alkotásé és a hagyományoké lesz. A jelmezes felvonulást követően kezdetét veszi a fánksütő verseny. Profi és amatőr, helyben sütött és hozott fánkokkal, valamint hagyományos és különleges kategóriában nevezhetnek a csapatok. Ahogy a korábbi években, 2013-ban is szeretnék a szervezők megdönteni a Guinness rekordot.
www.kodalymk.hu

2013. február 15-17. Győri böllérnapok, Győr
A háromnapos rendezvényen megelevenedik a múlt disznóvágásainak hangulata, a magyar konyha meghatározó alapanyagának, a sertéshúsnak a feldolgozásával minden kedves vendég megismerheti nagyapáink húsfeldolgozási technikáit. Számtalan bemutató, verseny szórakoztatja a hagyományszerető közönséget. A szombati napon a kolbásztöltés mestereit, a házias kolbászízeket keresik majd a kolbásztöltő versenyen. Vasárnap a disznó feldolgozásának szokásairól adhatnak számot a böllérverseny csapatai. Lesznek kézművesek, őstermelők, finomabbnál, finomabb sertéshúsok, jó magyar pálinkák, varázslatos ízű és illatú borok, kürtöskalácsok, lángosok és kenyérlángosok és az elmaradhatatlan forró italok sora.
www.bollernapok.hu/gyor/

2013. február 15-17. Első budapesti halfesztivál, Budapest
Az első Budapesti Halfesztivál nem hagyományos halászléfesztivál lesz, itt a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki megtalálja a számára legjobb elfoglaltságot - minden megérinthető, érezhető és ízlelhető is lesz. Idén februárban először a fővárosban egy olyan interaktív esemény kerül megrendezésre, amely túllépve a hagyományos gasztronómiai fesztiválokon lehetőséget nyújt a látogatók számára megismerni, megkóstolni és elkészíteni nemcsak a tradicionális magyar halételeket, hanem az ázsiai konyha legismertebb fogásait. A három meghívott vendégország, Thaiföld, Vietnám és Japán képviseletével elérhető közelségbe kerül az országok színes kultúrája és gasztronómiai különlegességeik. A fesztivál célja mindenekelőtt ösztönözni a hazai halfogyasztást, és erősíteni a halkultúrát a magyar gasztronómiában. A halfogyasztás évszázadok óta a magyar gasztronómia szerves része, ünnepnapjaink elengedhetetlen része. Mára azonban kezd feledésbe merülni, a magyarok évi halfogyasztása átlagosan 4 kg/év/fő, amely érték Európában a legalacsonyabbak közé tartozik. A hal jótékony hatásai köztudottak, a gazdag halhús fogyasztása kihat a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélyének csökkentésére. Másik kiemelt cél felhívni a figyelmet a hazai élővizeink, elsősorban a magyarországi Duna vízének tisztaságára. 2007-ben a tíz legveszélyeztetettebb folyók közé sorolták a Dunát. Az azóta elindult kezdeményezéseknek köszönhetően a vízminőség általában javult, de további erőfeszítésekre van szükség. A Budapesti Halfesztivállal szeretnék a látogatókat ráébreszteni a Duna természeti értékeire (halállomány, árterek, természetes ökológia) és vizeink tisztaságának védelmére.
www.budapestihalfesztival.hu

2013. február 16. Kocsonya szépségverseny, Badacsonytördemic
Jellegzetes téli ételünket ezúttal a külső alapján bírálja a szakértő zsűri. A versenyző kocsonyákat névvel és fajta megjelöléssel ellátva kérik leadni. Fajtája szerint lehet: hagyományos, vegetáriánus (zöldség, gyümölcs), halas. Az értékelés része a látvány, a tálalás (minél patinásabb edény), az ötletesség. A programot népi, kulturális műsor kíséri. A verseny kocsonyákat a zsűrizés után meg lehet ízlelni kóstoló tányér megváltásával.
www.badacsonytordemic.hu

2013. február 22-24. Miskolci tél, Kocsonyafesztivál, Miskolc
A rendezvény külsőségeiben egyedülálló módon jeleníti meg a nyolc évszázados Miskolc történelmi hagyományait, legendáit és legendás személyiségeit, a historikus hűséget összeegyeztetve napjaink kulturális választékával. Mindezek mellé pedig olyan különleges gasztronómiái kínálat társul, amellyel a látogatók csak a miskolci téli fesztiválon találkozhatnak. Napjaink kulturális kínálatának két zenei színpad biztosít teret, amelyeken nagyszabású könnyűzenei koncertek hangolják késő estig jókedvre a közönséget. A téli szabadtéri fesztivál gasztronómiai kínálatában továbbra is hű marad a kocsonyában pislogó béka legendájához: az ínyencek tucatnyi kocsonyakülönlegesség között válogathatnak. A vendégek a sült, főtt, kemencés ételek széles választékát is megtalálják itt, megkóstolhatják a miskolci lacipecsenyét, a tájegységek italkülönlegességeit.
www.kocsonyafesztival.hu

Ezek is érdekelhetnek