Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fatörzs (tojás nélküli krémmel)

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A piskótatésztához:
  • 4 db tojás
  • 12,5 dkg porcukor
  • 12,5 dkg liszt
  • 1 teáskanál vanília-aroma
  • 2 evőkanál forró víz
  • A krémhez:
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2,5 dl tej
  • 1-2 evőkanál kakaó
  • ízlés szerint grillázs
  • A grillázshoz:
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10-15 dkg dió

Elkészítés

Elkészítés: A piskótához keverőtálba tesszük az egész tojásokat, hozzáadjuk a cukrot, majd jó habosra keverjük (legalább háromszoros mennyiségű legyen). Ekkor állandó keverés mellett hozzáadjuk a vanília aromát és a 2 evőkanál forró vizet. Még pár percig így keverjük tovább. Végül beleszitáljuk a lisztet, majd fakanállal óvatosan összekeverjük. SÜTŐPOR NEM KELL BELE!!!!!

Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát, és egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon 10-15 perc alatt készre sütjük.

Egy sütőpapírt megszórunk porcukorral, majd a sütőből kivett piskótát rögtön ráfordítjuk, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Egy konyharuhát benedvesítünk (éppen csak nyirkos legyen), majd a forró tésztát letakarjuk vele. Így letakarva hagyjuk teljesen kihűlni (nem kell félni, a tészta nem szívja magába a nedvességet).

Amikor kihűlt, levesszük róla a konyharuhát, és óvatosan felcsavarjuk.

Közben elkészítjük a grillázst és a krémet. Egy serpenyőbe tesszük a cukrot és a diót, majd elkezdjük melegíteni. Amikor már a cukor kezd megolvadni, mérsékeljük kell a lángot. Állandó keverés mellett addig karamellizáljuk, ameddig szép barna színt kap. Ekkor levesszük a tűzről, és még forrón egy olajjal megkent fémtálcára öntjük. Kicsit szétterítjük, és teljesen kihűtjük.

Amikor már kihűlt, kemény állagú lesz, ezt apróbb darabokra törjük, majd diódarálón ledaráljuk.

A pudingport a tejjel simára keverjük, majd állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Félretesszük, hagyjuk teljesen kihűlni.

A margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük, majd apránként hozzákeverjük a kihűlt pudingot, addig keverjük, hogy jó habos legyen a krém. Végül kétfelé vesszük a krémet.

Az egyik feléhez hozzáadjuk a kakaóport, ezzel is jól kikeverjük. A másik feléhez hozzákeverünk ízlés szerinti mennyiségű grillázst, és ezt is jól kikeverjük (minél több benne grillázs, annál finomabb).

A piskótát kicsavarjuk, majd rákenjük a grillázsos krémet. Óvatosan feltekerjük, tálcára tesszük, és a külsejét bevonjuk a kakaós krémmel, majd fatörzshöz hasonlóra mintázzuk.

Beküldő felhasználó id: 234062

Megjegyzés

Érdemes egy nappal előbb elkészíteni, akkor az ízek jól összeérnek, és szépen lehet szeletelni. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss