Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fasírttorta krumplipürével, sonkarózsákkal

60 perc
egyszerű
olcsó
6 adag
Hozzávalók
  • A fasírthoz:
  • 40 dkg darált sertéscomb
  • 1 fej hagyma
  • 1 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 csipet só
  • frissen őrölt bors
  • 1 csapott evőkanál pirospaprika
  • 1 db szikkadt zsemle
  • olaj
  • A krumplipüréhez:
  • 30 dkg krumpli
  • 2 ek vaj
  • 1 dl tej
  • fehér bors
  • reszelt szerecsendió
  • A díszítéshez:
  • 2 db tojás
  • 3 db tömlős sajt (bármilyen ízű)
  • 1 db hegyes-erős paprika
  • 1/2 doboz retekcsíra
  • 7 szelet kerek csirkemellsonka

Elkészítés

  1. A hagymát apróra vágjuk, 1 ek. olajon üvegesre pirítjuk. Közben egy tálba tesszük a darált húst, a tojást, az apróra vágott petrezselymet, az átnyomott fokhagymát, sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük, és hozzáadjuk a vízbe áztatott, majd kinyomkodott zsemlét. Végül beletesszük a hagymát is, és alaposan összegyúrjuk.
  2. Egy 20 cm-es tortaformát vékonyan kiolajozunk, belenyomkodjuk a masszát, és elsimítjuk azt. 180 fokon megsütjük, kb. fél óra után megnyomkodjuk a tetejét egy kicsit, és ha szilárdnak érezzük a fasírtot, kivesszük. Amikor langyos, rácsra téve teljesen kihűtjük (akár előző nap is történhet).
  3. A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. A tojásokat keményre főzzük, felszeleteljük. A főtt krumplit még forrón összetörjük, vajat, sót, fehér borsot és kevés reszelt szerecsendiót adunk hozzá, majd a tejjel csomómentesre és krémesre keverjük. (Ajánlatos fokozatosan adagolni, és a szokásosnál kicsit szárazabbra készíteni, különben nem lehet szépen formázni.) Ezt is kihűtjük, majd csillagcsöves habzsákba töltjük.
  4. A fasírttortát három egyforma lapra vágjuk, a legalsót a kínálótálra fektetjük. Megkenjük a tömlős sajt felével, egyenletesen elosztjuk rajta, és kissé belenyomkodjuk a tojáskarikákat. Ráborítjuk a második lapot, aminek az alját előtte szintén megkentük a sajt másik felével. Összenyomjuk, majd a felső felét ismét megkenjük a második sajt felével. Erre karikázzuk a csípős paprikát, majd ismét jöhet rá egy sajttal megkent húslap. A torta tetejét és az oldalait simára kenjük a harmadik krémsajttal.
  5. Díszítéskor az oldalaira kis krumplipürérózsákat nyomunk a habzsákból, és a tetejét is megkenjük a pürével néhány mm vastagon. A sonkaszeleteket egy késsel csigavonalban bevágjuk, majd virágformájúra csavarjuk és a tortára ültetjük. Elosztjuk körülöttük a csírát, majd a szélére még nyomunk egy sor krumplipürécsillagot. 

Megjegyzés

Apukám szülinapjára mindig valami sós tortát készítek, ez volt a tavalyi. - bluesun

Ezek is érdekelhetnek

Friss