Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Túró és csöröge: az 5 legjobb farsangi fánk élesztő nélkül

A farsangi időszak elengedhetetlen kelléke, megkerülhetetlen süteménye a fánk, amelyet mindenki szeret enni, csak az elkészítése okoz sokaknak problémát. A fánk – alapjáraton – élesztős tészta, amely a háziasszonyok egy részét sajnos elrettenti attól, hogy a sütésébe belevágjanak. Szerencsére vannak elronthatatlan sütőporos fánkok, sőt olyan klasszikus is akad, amelynek létezik élesztőmentes változata.
Túrófánk

A túrófánk egy igazi jollyjoker. Miután sütőporral készül, így nem kell pihentetni, a túrónak köszönhetően tartalmas, de nem nehéz fogás. A túrófánknak nem csak farsangkor van létjogosultsága, hanem szinte mindig, ha gyorsan elkészíthető második fogásra vagy pikkpakk összeüthető desszertre van szükségünk. A túrófánk jól variálható étel, egyrészt aszalt gyümölcsökkel gazdagítható, fahéjjal, narancs- vagy citromhéjjal fűszerezhető, sőt sósan is elkészíthető, így köretként is megállja a helyét. A fánk tésztájában a túrót nyugodtan lecserélhetjük ricottára is.

Brazil fánk

A viszonylag sok sütőporral készülő brazil fánk még nem hódította meg a magyar háztartásokat, pedig az egyik legjobb a szezon fánkkínálatában. Az egyszerűen összeállítható, azonnal süthető fánk tésztája lazább a megszokottnál, óvatosabban is kell vele bánni, cserébe ropogós csápokat eresztve sül meg és a kész tésztának omlós, puha a közepe. A brazil fánkot könnyedén fűszerezhetjük, kerülhet bele egy kis citromhéj, egy kevés vanília. Sós dipek, krémek, mártogatósok mellé is kínálható ez a fánk, mivel a tésztájában nincs cukor.

Rózsafánk

A virágfánk vagy rózsafánk az egyik legmutatósabb fánk a világon. Ehhez semmi másra nincs szükség, csak egy – internetes webáruházakban könnyen beszerezhető - speciális sütőformára, amivel valóban gyönyörű tésztavirágokat készíthetünk. A kevés szódabikarbónát tartalmazó, palacsinta sűrűségű tésztába kell ezt az eszközt megmártani, majd gyorsan a forró zsiradékba meríteni, ahol megsül a tészta, s azt követően a formáról óvatosan leválasztani. Lényeges, hogy az első sütés előtt a formát alaposan merítsük meg a forró zsiradékban, s csak úgy forgassuk bele a fánk tésztájába. A fánkokat tálaláskor fahéjas porcukorral hintsünk meg, úgy az igazi.

Csörögefánk

A klasszikus csörögefánkban az a nagyszerű, hogy nincs benne se élesztő, se sütőpor. A tojássárgájában gazdag, rummal készített tészta így is finoman felhólyagosodik sütés közben, s a végeredmény abbahagyhatatlanul finom, ropogós fánk lesz.

Sütőben sült fánk

A sütőporos fánkokat nem csak olajban süthetjük ki, hanem akár a sütőben is elkészíthetjük őket. Ehhez semmi másra nincs szükségünk, csak egy jó, nagyjából galuskasűrűségű tésztára, egy fánkokat formázó mélyedésekkel tarkított tepsire (ennek hiányában a muffinsütő is megteszi), valamint egy kis olvasztott vajra/olajra a forma kikenéséhez és már sülhetnek is a fánkok.

Ezek is érdekelhetnek

Friss