Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Farsangi fánk VI.

120 perc
rafinált
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A langyos tejben az élesztőt feloldjuk, majd összekeverjük 3 tojássárgával és 12 dkg felolvasztott vajjal. Langyos helyen állni hagyjuk 20 percig.

Egy mély tálba 56 dkg lisztet adunk, csipetnyi sót, 1 evőkanál porcukrot elkeverünk benne, majd a tejes keveréket beleöntjük, és fakanállal alaposan kidolgozzuk. Ha kemény, még egy kevés tejet adunk hozzá, de inkább valamivel keményebb legyen a tészta, mint túlságosan puha. Mikor a tésztát a fakanállal verjük, mindig igen apró és gyors tempóban kell verni, a kanalat pedig nem szabad kirántani a tésztából verés közben. Ha jól kidolgoztuk, langyos helyen kelni hagyjuk kb. 30 percig.

Ha megkelt, lisztezett deszkára öntjük, kinyújtjuk, kiszaggatjuk, pihenni hagyjuk még 10 percig, és forró olajban kisütjük, mégpedig a felső, száradt részével lefelé, miközben mutatóujjunkkal a közepén alig észrevehetően kissé benyomjuk. Ha a fánkok az olajban vannak, akkor befedjük a lábast, és ha az egyik oldala már szép piros, egy villa segítségével a másik oldalra billentjük, és befedetlenül a másik felét is megsütjük.

Konyhai papírtörlőre kiszedve, majd tálra rendezve, vaníliás porcukorral meghintve és baracklekvárral tálaljuk.

Én már több fánkreceptet is kipróbáltam, nekem ez a legfinomabb és legegyszerűbb is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss