Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Farsangi fánk III.

default user icon
26 4.8/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók kb. 34 db fánkhoz:
  • 56 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 5 tojássárgája
  • 8 dkg margarin
  • 8 dkg porcukor
  • csipet só
  • 3 cl rum
  • a sütéshez:
  • olaj
  • az ízesítéshez:
  • vaníliás cukor
  • baracklekvár

Elkészítés

    Elkészítés: Kevés langyos tejjel, cukorral, liszttel és az élesztővel kovászt készítünk. Közben a porcukrot és a tojássárgáját jól kikeverjük, hogy könnyű, habszerű massza legyen. Ha a kovász megkelt, hozzátesszük a langyos liszthez, hozzáadjuk a tojássárgájával kikevert cukrot, kevés rummal ízesítjük, és annyi langyos tejet keverünk hozzá, hogy közepesen sűrű kelt tésztát kapjunk. Fakanállal nagyon jól kidolgozzuk, közben a langyosra felolvasztott margarint részletenként hozzáadjuk, mindaddig, amíg felveszi magába. A tésztát addig dolgozzuk ki, amíg hólyagos lesz és az edény falától elválik. Ügyeljünk arra, hogy se túl kemény, se túl lágy ne legyen. Ezután a tetejét meglisztezzük, és tiszta ruhával letakarva langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kissé összedolgozzuk, és kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából lisztbe mártott szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat. Liszttel meghintett deszkára téve tiszta ruhával letakarva még egyszer megkelesztjük őket. Ezután minden fánk közepét kissé benyomjuk, hogy középen is jól átsüljön. Egy lábasban bő zsiradékot hevítünk, majd fedő alatt kisütjük a fánkokat. A jól sikerült fánkok oldala szalagos. Vaníliás porcukorral meghintjük, külön baracklekvárt adunk hozzá. Olvasztott tortabevonóval is díszíthetjük

Megjegyzés

Itt a farsang, áll a bál... A lányom szokta ezt megsütni.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Edit79
Nagyon finom lett a fánk. Köszönöm a receptet, sajnos nem lett még 30 db. se... nagy bánatunkra :D ! Aki még nem sütötte meg az ne tétovázzon tovább. Edit
zsani55
Nagyon szépen köszönöm a receptet, semmit sem változtattam rajta és egyszerűen isteni finom! Amióta kipróbáltam azóta szinte minden második nap megint meg kell sütnöm!! Köszönöm még egyszer!
Amice
Bejus 86-nak: A fánknak egyébként az a titka hogy mindent előmelegítünk azaz: a deszkát lisztet hozzávalókat már szobahőmérsékleten kell tartani hogy meleg legyen. Ha a tészta megfázik akkor nem kel meg. :-)
Amice
Bejus 86-nak: a kovász az az hogy a tejes élesztőhöz kis lisztet is keversz: Beleteszed a tálba a lisztet. Kis mélyedést csinálsz a közepére bele a tejet élesztőt s kis liszttel összekevered a mélyedésben. Betakarod liszttel és úgy keleszted meg .
Bejus86
Bocs, a kérdésért, soha nem csináltam még fánkot... Úgyhogy nekem már az feladja a leckét, hogy kovászt készítek... Ezt hogy is kell? Mert amikor pl. lángost csináltam, ott elég volt a tejben cukorral felfuttatni az élesztőt. Itt egy kevés lisztet is kell hozzá adni? Vagy hogyan kell kovászt készíteni? Előre is köszi a segítséget!
haszvir
bocsi FÁNKOT akartam irni
haszvir
Lángost még nem rontottam el. .-) Nagyon izlett.... egy baja volt, Hamar elfogyott Vira
picuka
Köszönöm a receptet! Az első fánkom és majdnem tökéletes lett!!
szusza75
Köszi a receptet, fincsi lett! Én tettem bele 1 csomag mazsolát és egy kis citromhéjat is.
napsugar82
Többször sütöttem már meg ezt a fánkot, mindig jól sikerül, mindig szalagos és könnyü lett. Imádom ahogy finoman kiérzödik a rum ize:) Köszi a receptet!

Hasonló Receptek

Magazin