Keress receptre vagy hozzávalóra

Farsangi fánk

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 3 ek porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 3 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 ek rum
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 l olaj

Elkészítés

    1. A langyos tejben 1 ek porcukorral felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk a tojást és a tojássárgákat, a maradék porcukrot, a sót, a felfuttatott élesztőt, a rumot és a vaníliás cukrot. Alaposan összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a felolvasztott vajat, és kb. 10 perc alatt kézzel vagy géppel fényesre dagasztjuk. Ezután letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt másfélszeresére kelesztjük.
    2. Lisztezett deszkára borítjuk, és kézzel ujjnyi vastagra nyújtjuk, és egy vékony falú, 7-8 cm átmérőjű pohárral kiszaggatjuk. A leeső részekből szabálytalan figurákat készíthetünk. A nyújtódeszkán - konyharuhával letakarva - még legalább fél óráig pihentetjük.
    3. Az olajat  közepes hűmérsékletűre hevítjük. A fánkok közepébe nyomjuk az ujjunkkal, majd egyszerre 4-5 fánkot teszünk az olajba. Lefedjük, és közepes lángon 35-40 másodpercig sütjük, majd a fedőt levéve megfordítjuk.  A másik oldalát már fedő nélkül sütjük. Szűrőlapáttal tálba szedjük, amit előtte papírtörlővel kibélelünk. Lekvárral, porcukorral tálaljuk.

Megjegyzés

Valljuk be, a fánk nem tartozik a legegészségesebb ételek közé, de farsang idején szinte minden háztartásban sütnek.

Ha van a robotgépünkhöz dagasztó pálca, azzal sokkal könnyebb a dagasztás. A sütésnél én üvegfedőt használok, így látom hogy, mikor kell megfordítani.

Bodnár Éva
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

X

Nem ez a legjobb Farsangi fánk recept?


Magazin