Részletes receptkereső »

Farsang farka

Farsang farka

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Farsang farka

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Farsang farka

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
A farsang farka az igazi báli szezon levezetője, itt már szerepet kapnak a nők, megeszik az utolsó fánkokat, és felkészülnek a húsvéti böjtre is.
A farsang

Busójárás Busójárás
A farsang Vízkereszttől a húsvéti böjtig tart, tulajdonképpen egy nagy télbúcsúztató ünnepségsorozat. Csúcspontja az utolsó három nap. Ilyenkor rendezik a karneválokat Velencében és Rióban, itthon a mohácsi busójárás a legnagyobb farsangzáró esemény. El kell űzni a halált, az ártó erőket, a hideget. Zajos mulatságokkal kell elkergetni a gonosz szellemeket, akik el akarják gyengíteni a Napot.

A farsang ételei

Megettük a sonkát, a kolbászt, a sok káposztát és a pogácsákat. A kocsonya is tipikus téli/farsangi étel pálinkával és borral kísérve természetesen. Fogyott a baromfihús és a kelt tészta is. Gyakran készítettek rétest is, ha jól nyúlt, szerencsés év várt a családra. A farsangi étkezések alapvető étele a fánk, más néven pampuska. Mágikus erőt tulajdonítottak neki, amelyik házban fánkot sütöttek, annak nem vitte le tetejét a vihar. Bács megyében érdekes szokás volt, hogy az első fánkot eltették, megszárították és porrá törve a beteg állatoknak adták.

A töltött káposzta sem kerül böjt alatt az asztalra A töltött káposzta sem kerül böjt alatt az asztalra

Farsang farka

Farsangvasárnap, Farsanghétfő, Húshagyó Kedd, ezek a napok zárják le a farsangot, és mindegyikhez más-más néphagyomány kötődik, melyek többségének természetesen van gasztronómiai vonatkozása is.

Farsangvasárnap

További elnevezései például: csonthagyóvasárnap, sonkahagyóvasárnap. Piroskavasárnapnak is nevezték egy piroska nevű kalács után. Tipikus étel volt a tyúkhúsleves és a töltött káposzta és megjelent a cibereleves is, mely már a közelgő böjt előhírnöke. A legények ilyenkor kalapjukra tűzték a kiválasztott leány bokrétáját. Rengeteg eljegyzést tartottak ezen a napon, és az esküvők is gyakoriak voltak.

Cibere
A cibereleves ősi savanyú leves. Búzakorpát forráznak, és megfûszerezve 3-4 napig kenyér belével megsavanyítanak. Később kásafélével főzik, majd tojássárgájával és tejföllel habarják, reszelt tormával tálalják. Ismert még a szilvacibere, mely aszalt gyümölcsökből készül.

Farsanghétfő, asszonyfarsang

Húshagyóhétfőnek, böjtelőhétfőnek is hívják. Az asszonyfarsang napja is ez, ilyenkor az asszonyok szórakozhattak a pincékben, mulathattak féri módra, ihattak korlátlanul. Egyes helyeken szokás volt, hogy a nők férfiruhába öltöznek, este pedig zenés-táncos macskabált tartottak, szigorúan csak nőknek. Előre elkészített ételeket fogyasztottak: pogácsát, sonkát, fánkot. Farsanghétfő után tilos volt az esküvő, tánc és vigadalom, így az asszonyoknak ez az utolsó lehetőségük mulatni.

Túróval töltött fánk Túróval töltött fánk

Húshagyó Kedd, a farsang utolsó napja

Madzaghagyó keddnek is hívják, mert ilyenkor kell elfogyasztani a madzagon lógó étkeket, a jó sonkákat, kolbászokat. Ilyenkor temetjük a farsangot és égetjük a szalmabábukat vagy koporsókat, hogy lezárjuk a farsangot és ezzel a telet.

Konc király és Cibere vajda
Ilyenkor csap össze Konc király és Cibere vajda. A Cibere vajda a böjti ételt a ciberét jelképezi, míg Konc király a farsangi időszakban sokat fogyasztott húsos, zsíros ételeket. Az összecsapás Vízkeresztkor és Húshagyó Kedden történt, előbbin Konc, utóbbin Cibere győzelmével végződött.

Hamvazó Szerda, kezdődik a nagyböjt

Névváltozatai: szárazszerda, böjtfogószerda, böjtfőszerda, ez a nagyböjt kezdete. Ilyenkor hamut hintettek a hívők fejére és homlokára, hiszen „porból vagy porból leszel, a porba visszatérsz”. A mise után a pap szentelt barka hamujával rajzol keresztet a hívők homlokára. A néphit szerint, aki hamvazkodik, azt elkerüli a fejfájás. Tipikus étel a krumplileves bodaggal, mely egy lepényféle, cigánykenyérnek is hívják.

Torkos Csütörtök, avagy zabáló csütörtök

Tobzódó csütörtöknek is nevezik. A negyven napos böjtöt már a második napon felfüggesztették erre a napra, hogy megehessék a farsangról megmaradt ételeket, fánkokat. Húsvétig a kiadós étkezések tiltólistán voltak, tehát ez volt az utolsó lehetőség a torkoskodásra. Egy mondás is járta: "Inkább a has fakaggyon, mintsem az étel megmaraggyon".

Húshagyó Kedden elfogy a kolbász Húshagyó Kedden elfogy a kolbász

SB

Ajánlott cikkek

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

BelépésHozzászólások

Összes hozzászólás: 12 db
 • 2010. március 3. 10:31
  Tényleg jók a képek. Most úgyis nagy dilemmában vagyok hogy minek is öltözzek, de így legalább tudok ötleteket gyűjteni ezáltal.
 • 2010. március 3. 10:16
  Ez az eneletem.hu nagyon bejött :)
  Nagyon jópofa képek vannak feltöltve.
 • 10. Veraa
  2010. március 3. 10:07
  Jó hogy tart! Most kezdődnek a legjobb bulik
 • 2010. március 2. 11:23
  Lehet hülye a kérdésem, de tart még a farsangi időszak? vagy már lecsengett?
 • 2010. február 11. 13:25
  énéletem, nem hallottál még róla? nekem is az egyik haverom szólt róla. ő videót készített, a fődíjra hajt: 500 e Ft a videónál. durva.
  kép van már fönn pár! nézd meg, aztán ti is nevezzetek be és győzzön a jobb!!
  http://eneletem.hu
 • 2010. február 11. 13:00
  milyen pályázat ez, megkérdezhetem? esetleg benevezném a kislányom, nagyon édes volt idén katicaként, tavaly pedig barbiként. hátha nyerünk esetleg. mit lehet nyerni amúgy?

  csingiling nagyon jó ötlet volt! a lányom is imádja..:):)
 • 2010. február 11. 12:41
  sziasztok, nekem van egy 6 éves kislányom, még ovis. idén csingilingnek öltözött a kislányom, nagyon édes volt a kis drága. rengeteg képet készítettem róla és be is neveztem az egyiket egy pályázatra! remélem nyerni fogunk, az ő tüneményes kis pofijának nehéz ellenállni..:)
 • 2010. február 10. 15:02
  tény, hogy a kettő a beöltözés szempontjából közel áll egymáshoz, de akkor is, már.
  emlékszem kiskoromban mindig beöltöztem vminek a suli farsangon. sokszor volt a gimiben, h elő is adtunk vmi műsort, vmi történetet, amit mi írtunk..:)
  egyszer római és görög isteneknek öltöztünk be, akik találkoztak vhol és hajbakaptak, de a story végére nem emlékszem..
 • 2010. február 10. 14:28
  Hát már csak házibulikban fog megmaradni ez a jó hangulat. 10-20 év és már itthon is Halloweent ünneplünk farsang helyett.
 • 2010. február 10. 13:46
  sztem már az is jó, ha legalább a beöltözés megmaradt, meg a fánk. sztem ez a két dolog a legjobb benne!! jó lenne, ha az emberek ápolnák és nem elfelejtenék a hagyományokat, az ünnepeket. pláne ha azok ilyen mókásak.
Hasznos csomag
Mindmegette Piactér