Részletes receptkereső »

Nyár van, nyár!

Hasznos

Válogatások

Blogok

Hozzávalók szerint

Fogások

Ésatöbbi

Diéták

Italok

Kikapcsolódás

Farsang farka

Farsang farka

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Farsang farka

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Farsang farka

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
A farsang farka az igazi báli szezon levezetője, itt már szerepet kapnak a nők, megeszik az utolsó fánkokat, és felkészülnek a húsvéti böjtre is.
A farsang

Busójárás Busójárás
A farsang Vízkereszttől a húsvéti böjtig tart, tulajdonképpen egy nagy télbúcsúztató ünnepségsorozat. Csúcspontja az utolsó három nap. Ilyenkor rendezik a karneválokat Velencében és Rióban, itthon a mohácsi busójárás a legnagyobb farsangzáró esemény. El kell űzni a halált, az ártó erőket, a hideget. Zajos mulatságokkal kell elkergetni a gonosz szellemeket, akik el akarják gyengíteni a Napot.

A farsang ételei

Megettük a sonkát, a kolbászt, a sok káposztát és a pogácsákat. A kocsonya is tipikus téli/farsangi étel pálinkával és borral kísérve természetesen. Fogyott a baromfihús és a kelt tészta is. Gyakran készítettek rétest is, ha jól nyúlt, szerencsés év várt a családra. A farsangi étkezések alapvető étele a fánk, más néven pampuska. Mágikus erőt tulajdonítottak neki, amelyik házban fánkot sütöttek, annak nem vitte le tetejét a vihar. Bács megyében érdekes szokás volt, hogy az első fánkot eltették, megszárították és porrá törve a beteg állatoknak adták.

A töltött káposzta sem kerül böjt alatt az asztalra A töltött káposzta sem kerül böjt alatt az asztalra

Farsang farka

Farsangvasárnap, Farsanghétfő, Húshagyó Kedd, ezek a napok zárják le a farsangot, és mindegyikhez más-más néphagyomány kötődik, melyek többségének természetesen van gasztronómiai vonatkozása is.

Farsangvasárnap

További elnevezései például: csonthagyóvasárnap, sonkahagyóvasárnap. Piroskavasárnapnak is nevezték egy piroska nevű kalács után. Tipikus étel volt a tyúkhúsleves és a töltött káposzta és megjelent a cibereleves is, mely már a közelgő böjt előhírnöke. A legények ilyenkor kalapjukra tűzték a kiválasztott leány bokrétáját. Rengeteg eljegyzést tartottak ezen a napon, és az esküvők is gyakoriak voltak.

Cibere
A cibereleves ősi savanyú leves. Búzakorpát forráznak, és megfûszerezve 3-4 napig kenyér belével megsavanyítanak. Később kásafélével főzik, majd tojássárgájával és tejföllel habarják, reszelt tormával tálalják. Ismert még a szilvacibere, mely aszalt gyümölcsökből készül.

Farsanghétfő, asszonyfarsang

Húshagyóhétfőnek, böjtelőhétfőnek is hívják. Az asszonyfarsang napja is ez, ilyenkor az asszonyok szórakozhattak a pincékben, mulathattak féri módra, ihattak korlátlanul. Egyes helyeken szokás volt, hogy a nők férfiruhába öltöznek, este pedig zenés-táncos macskabált tartottak, szigorúan csak nőknek. Előre elkészített ételeket fogyasztottak: pogácsát, sonkát, fánkot. Farsanghétfő után tilos volt az esküvő, tánc és vigadalom, így az asszonyoknak ez az utolsó lehetőségük mulatni.

Túróval töltött fánk Túróval töltött fánk

Húshagyó Kedd, a farsang utolsó napja

Madzaghagyó keddnek is hívják, mert ilyenkor kell elfogyasztani a madzagon lógó étkeket, a jó sonkákat, kolbászokat. Ilyenkor temetjük a farsangot és égetjük a szalmabábukat vagy koporsókat, hogy lezárjuk a farsangot és ezzel a telet.

Konc király és Cibere vajda
Ilyenkor csap össze Konc király és Cibere vajda. A Cibere vajda a böjti ételt a ciberét jelképezi, míg Konc király a farsangi időszakban sokat fogyasztott húsos, zsíros ételeket. Az összecsapás Vízkeresztkor és Húshagyó Kedden történt, előbbin Konc, utóbbin Cibere győzelmével végződött.

Hamvazó Szerda, kezdődik a nagyböjt

Névváltozatai: szárazszerda, böjtfogószerda, böjtfőszerda, ez a nagyböjt kezdete. Ilyenkor hamut hintettek a hívők fejére és homlokára, hiszen „porból vagy porból leszel, a porba visszatérsz”. A mise után a pap szentelt barka hamujával rajzol keresztet a hívők homlokára. A néphit szerint, aki hamvazkodik, azt elkerüli a fejfájás. Tipikus étel a krumplileves bodaggal, mely egy lepényféle, cigánykenyérnek is hívják.

Torkos Csütörtök, avagy zabáló csütörtök

Tobzódó csütörtöknek is nevezik. A negyven napos böjtöt már a második napon felfüggesztették erre a napra, hogy megehessék a farsangról megmaradt ételeket, fánkokat. Húsvétig a kiadós étkezések tiltólistán voltak, tehát ez volt az utolsó lehetőség a torkoskodásra. Egy mondás is járta: "Inkább a has fakaggyon, mintsem az étel megmaraggyon".

Húshagyó Kedden elfogy a kolbász Húshagyó Kedden elfogy a kolbász

SB

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

BelépésHozzászólások

Összes hozzászólás: 12 db
 • 2010. március 3. 10:31
  Tényleg jók a képek. Most úgyis nagy dilemmában vagyok hogy minek is öltözzek, de így legalább tudok ötleteket gyűjteni ezáltal.
 • 2010. március 3. 10:16
  Ez az eneletem.hu nagyon bejött :)
  Nagyon jópofa képek vannak feltöltve.
 • 10. Veraa
  2010. március 3. 10:07
  Jó hogy tart! Most kezdődnek a legjobb bulik
 • 2010. március 2. 11:23
  Lehet hülye a kérdésem, de tart még a farsangi időszak? vagy már lecsengett?
 • 2010. február 11. 13:25
  énéletem, nem hallottál még róla? nekem is az egyik haverom szólt róla. ő videót készített, a fődíjra hajt: 500 e Ft a videónál. durva.
  kép van már fönn pár! nézd meg, aztán ti is nevezzetek be és győzzön a jobb!!
  http://eneletem.hu
 • 2010. február 11. 13:00
  milyen pályázat ez, megkérdezhetem? esetleg benevezném a kislányom, nagyon édes volt idén katicaként, tavaly pedig barbiként. hátha nyerünk esetleg. mit lehet nyerni amúgy?

  csingiling nagyon jó ötlet volt! a lányom is imádja..:):)
 • 2010. február 11. 12:41
  sziasztok, nekem van egy 6 éves kislányom, még ovis. idén csingilingnek öltözött a kislányom, nagyon édes volt a kis drága. rengeteg képet készítettem róla és be is neveztem az egyiket egy pályázatra! remélem nyerni fogunk, az ő tüneményes kis pofijának nehéz ellenállni..:)
 • 2010. február 10. 15:02
  tény, hogy a kettő a beöltözés szempontjából közel áll egymáshoz, de akkor is, már.
  emlékszem kiskoromban mindig beöltöztem vminek a suli farsangon. sokszor volt a gimiben, h elő is adtunk vmi műsort, vmi történetet, amit mi írtunk..:)
  egyszer római és görög isteneknek öltöztünk be, akik találkoztak vhol és hajbakaptak, de a story végére nem emlékszem..
 • 2010. február 10. 14:28
  Hát már csak házibulikban fog megmaradni ez a jó hangulat. 10-20 év és már itthon is Halloweent ünneplünk farsang helyett.
 • 2010. február 10. 13:46
  sztem már az is jó, ha legalább a beöltözés megmaradt, meg a fánk. sztem ez a két dolog a legjobb benne!! jó lenne, ha az emberek ápolnák és nem elfelejtenék a hagyományokat, az ünnepeket. pláne ha azok ilyen mókásak.
Hasznos csomag